Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm X-S1 digikaamera

Fujifilm FinePix X-S1 741.15€ on  nii visuaalselt kui ka käsitsemise poolest vaat et äravahetamiseni sarnane peegelkaameraga. Peegelkaameraga siin aga siiski tegemist ei ole. Miks? Esiteks on optilise pildiotsija asemel elektrooniline. Teiseks on pildisensor märksa väiksem kui digipeegleil tavaks ja kolmandaks ei saa siin vahetada objektiive. Hinna poolest on see aparaat aga veel kallim, kui kõige soodsamad peegelkaamerad – maksab ju näiteks Canon 1100D 558.15€ hetkel soodushinnaga 449€. Finepix X-S1 aga koguni 729€. Miks peaks siis keegi terve mõistuse juures olev kaameravajaja eelistama Fujifilmi pakutavat?!

Fujifilmi supersuumid HS30 456.48€ ja HS20 on samuti väga tugeva ehituse ning omadustega kaamerad. X-S1 on aga täiesti teisest klassist relv. Usun, et ei eksi kui kirjutan, et nii hea koostekvaliteedi ja funktsionaalsusega supersuumkaamerat pole seni tehtud. Tummise korpuse pind on üleni kaetud kummeeritud kihiga. Käepide, pöidlaoaas ja objektiiv on kaetud eriti pehme kummiga. Valikukettad, nupud ning objektiivi detailid on metallist. Objektiiv on tõeliselt paindlik – 26x suumi juures on maksimaalne ava F/2.8-5.6. Lähimaks teravustamiskauguseks on kõigest 1 cm ning suurematel fookuskaugustel aitab teravat pilti saada optiline värinastabilisaator. Tegelikult on selle kaamera juures nii palju väärt funktsioone, et nendest tähtsamaidki siin sissejuhatuses nimetada ei jõua. Vaatame neid koos kaamera endaga:

Fujifilm X-S1 digikaamera olulisemad omadused

  • Fujinon 26x optilise suumiga objektiiv katab fookuskaugused 24-624mm (35mm ekvivalent)
  • Lähim teravustamiskaugus 1 cm
  • Kummeeritud korpus, metallist objektiiv ja valikukettad
  • 12 MP EXR CMOS sensor
  • Kuni 10 fps sarivõte (7 fps täissuuruses pildimõõtmete juures)
  • 1.44 MP elektrooniline pildiotsija
  • Üles-alla kallutatav 3″ 460 000 px LCD
  • Full HD video
  • 200 fps filmiklipi salvestus (aegluubis video jaoks)
  • PASM režiimid
  • RAW formaat
  • Digifiltrid
  • Üliväike viivitus päästikule vajutades – 0.01 sekundit
  • Liitiumaku – 500 säritust ühe laadimiskorraga
  • Optiline värinastabilisaator
  • 360° panoraamrežiim.

Karbis on: Fujifilm FinePix X-S1 741.15€ digikaamera, kaamerarihm, laadimisadapter, liitiumaku, toitekaabel, USB-kaabel, metallist varjuk, objektiivikork ning nöör korgi kinnitamiseks objektiivi külge, tarkvara CD ja kasutusjuhend.

Kogu korpust katab tõepoolest kummsena tunduv kiht. Kaamera tundub käes väga tummine ning märksa tugevama ehitusega, kui sama hinnaklassi peegelkaamerad.

Ükskõik kuhu ka ei vaataks matkitakse nii disainilt kui ka nuppude asetuselt ja funktsionaalsuselt peegelkaamerate juures välja kujunenud standardeid. Paremal pool objektiivi olevast hoovast saab muuta autofookusrežiime. Sealsamas ülal on nupp välgu avamiseks – see töötab mehaaniliselt nii et välklambi saab lahti teha ka siis, kui kaamera välja lülitatud on.

Eestvaadates paremal pool kummist katte all on ühenduspesad – AV väljund, HDMI, mini USB ning 3.5 mm mikrofonisisend.

Fujifilm on tahtnud kõigest hingest näidata, et see on päris tõsine – pea profiklassi mõõtu kaamera. Nii et ole ta juhtnuppudega koonerdanud. Vasakul pool ekraani on neid terve rida – nagu näha, saab kahe alumise abil muuta ISO ja värvustasakaalu. Miks nii olulised nupud nii ebamugavalt vajutatavas kohas on – sellest ma aru ei saa. Vasak käsi on ju pildistamise ajal objektiivi hoidmas…

Ainuke väline element, mis reedab kaamera tõelise kompaktkaameraliku olemuse, on tagaküljelt välja turritav elektroonilise pildiotsija okulaar. Vasakul pool oleva rattakese abil saab korrigeerida dioptrit. Pildiotsija serva peal on sensor, mis lülitab elektroonika sisse siis kui tunneb enda läheduses silma (või midagi muud).

Mäletatavasti oli ka Fujifilmi muidu väga hea kompaktkaamera X10 juures probleemiks kummalised otsused nii korpuse juhtimissüsteemis kui ka menüüdes. Siingi võtab kukalt kratsima otsus, mille kohaselt on RAW nupp paremal ja AE, AF, ISO ja värvustasakaalu nupud vasakul pool ekraani. No hea küll. Vähemalt on kaamera peal üks vabalt programmeeritav funktsiooninupp ja kaamera taga teinegi.

LCD-ekraan ei ole just kõige parema lahutusvõimega. Sellises hinnaklassis ootaks miljoni piksli lähedast ekraani – mitte enam 460 000 px ekraani. See-eest on X-S1 LCD aga nurga alla seatav. Teatud pildistamisolukordades on see teravuse ja kompositsiooni hindamisel suuresti abiks.

Mälukaartki sisestatakse peegelkaamerate eeskujul eraldi luugist – mitte akukambrisse nagu kompaktidel tavaks.

Ülal domineerib suur režiimiketas ning siis veel üks valikuketas, millest saab muuta säriaega, ISO ja kõike muud parasjagu aktiivset. Märkimist väärt on ka fakt, et režiimikettal on kolm kasutaja poolt programmeeritavat režiimi C1, C2, C3.

Välklamp on kavala konstruktsiooniga ning liigub avanemisel ettepoole – selleks, et objektiiv valgust vähem varjaks. Eks ta mingi võidu annab.

Üks olulisemaid asju selle objektiivi juures on objektiiv. Seestpoolt metallist silindriga ning väljast eriti sügavate kummist ribadega palistatud toru saab keerata kaugele välja nii et kaamera paksus sellest kahekordistub.

Metalne konstruktsioon tähendab sujuvamat liikumist.  Valdaval osal supersuumidest on suumifunktsioon elektrooniliselt töötav. Fujifilmi mehaaniline peegelkaameralaadne süsteem tähendab täpsemat ja kiiremat suumimist.

Särikompensatsiooni seadistamiseks on nupp mugavalt päästiku taga. Sealdamas on ka nupp ISO seadmiseks kiirelt sarivõttele lülitamiseks. Jumal tänatud, et ruumi on jagunud ka seadistatava nupu “Fn1” jaoks.

Võib-olla oled sinagi kuulnud ühte lihtsat tõde: “Kes fotograafiaga tõsisemalt tegeleda tahab, peaks endale hankima peegelkaamera.” Sellised universaalsed tõed ei pea aga alati paika. Fujifilm FinePix X-S1 on fotoaparaat, mis sobib imeliselt hästi algajaile fotohuvilisele, kes soovib oma uuelt kaameralt tõsist välimust, paindlikke pildistamisvõimalusi ja head pildikvaliteeti. Fotohuvilisele, kes ei soovi soetatud kaamerale erinevaid objektiive juurde osta, vaid tahaks hakkama saada selle ühega, mis juba ostes ees on. Kui sa just kindlasti optilist pildiotsijat ja suurt APS-C mõõdus sensorit ei vaja, siis võib Fujifilm X-S1 sinu jaoks olla määratult ideaalsem kaamera kui algtaseme digipeegel.

(555)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-S1 12 megapiksliga EXR CMOS sensor, Fujinon 26× suumobjektiiv (24-624 mm), pildistabilisaator, elektrooniline pildiotsija, RAW, Full HD video, HDMI, 3" kallutatav LCD
Canon EOS 1100D + 18-55mm IS II Kit 12 megapikslit, 22,2 × 14,8 mm CMOS sensor, 9 punktiga autofookus, 720p video, 2,7" tolline LiveView LCD monitor, orientatsioonisensor, DiG!C IV protsessor
Fujifilm FinePix HS30 16 megapiksliga EXR-CMOS sensor, Fujinon 30× suumobjektiiv (24-720 mm), pildistabilisaator, elektrooniline pildiotsija, RAW failivorming, Full HD 1080p video, HDMI, 3" LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga