Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple esitles tahvelarvutit nimega iPad

Apple tegi eile õhtul seda, mida ta oli alustanud ligi 30 aastat tagasi. Seda, mida talt pikisilmi oodati enam kui aasta. Firma tegevjuht Steve Jobs tutvustas tahvelarvutit nimega iPad. See olevat MacBook sülearvutite ja iPhone nutitelefonide kõrval Apple`i kolmas mobiilne seade, paigutudes oma omaduste poolest nende kahe eelpoolmainitu vahele.  Teistel tootjatel täitvat selle koha netbookid. Need on Apple sõnul aga aeglased, kehvade ekraanidega ja… PC tarkvaraga.

Apple`i iPad`il on tõepoolest päris kiire 1Ghz Apple A4 protsessor, 9,7″ IPS-paneeliga ekraan, maks. 64 GB SSD ketas, 3G, WiFi, GPS… Selle baashinnaks USA-s on 499$. Euroopasse (ja loodetavasti Eestisse) jõuab iPad ametlikult suve esimestel kuudel.

[flv:/wp-content/uploads/2010/01/ipad-video.mp4 620 349]

Riistvara

680-730 grammi kaaluv seade (olenevalt konkreetsest mudelist) on 1,5 cm paksune ning meenutab disainilt Apple`i kultuslikku nutitelefoni iPhone. Tähtsamad riistvaralised omadused on iPad`i juures ekraan ning protsessor. Ekraan on puudutustundlik (capacitive), 9,7″ diagonaaliga, LED-taustvalgustusega ning mahutab 1024×768 pikslit. Vastupidiselt levinud kuulujuttudele ei ole tegemist OLED-ekraaniga, see eest on ekraan aga IPS-tüüpi.

Protsessor on Apple`i enese poolt loodud “1Ghz Apple A4”. Firma on selle loonud spetsiaalselt iPad`i tarvis. Nagu demoesitluselt näha ja esimestest käed-küljes artiklitest lugeda võib, on nii 3D-mängud kui ka muud protsessorivaenulikud rakendused tänu sellele ülimalt kiired ja töötavad ilma viivituseta.

Muud tähtsamad tehnilised andmed:

  • Kõvaketas: 16 GB, 32 GB või 64 GB SSD ketas
  • Võrgud baasmudelil: WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1
  • Võrgud 3G mudelil:  WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.1, 3G, GSM, GPS
  • Ühendused: Doki port, 3,5 mm kõrvaklappide väljund, sisseehitatud kõlarid ja mikrofon, 3G mudelil SIM-kaardi pesa
  • Sensorid: kiirendusmõõtja, üldvalgusesensor
  • Operatsioonisüsteem: täiustatud iPhone OS
  • Aku: sisseehitatud liitium-polümeeraku
  • Aku kestus: 10 tundi videot, WiFi-veebisurfamist vms, üle kuu aja ooterežiimil

Tarkvara

Nagu kõigi seadmete puhul, on Apple ka iPad`i juures pannud väga palju rõhku seadmes olevale tarkvarale. Põhijoontes kasutab iPad sama operatsioonisüsteemi, mis on iPhone`i sees. See on lihtsalt kohaldatud suurema ekraani jaoks. Oluline roll uuendatud OS-is on nn kontekstmenüüdel (context menus), mis ilmuvad vajalikes kohtades ekraanile, kuvades just konkreetse toimingu jaoks vajalikke valikuid. Klahvistik ilmub ekraanile siis kui vaja – see on standardsuuruses QWERTY.

iPad jooksutab probleemideta kõiki iPhone`i jaoks loodud rakendusi. Praegu on needsinased rakendused küll loodud väikse ekraani jaoks. Kuna iPad mitut programmi korraga käitada ei lase, siis näevad need pisikesed programmiaknakesed veidi tobedad välja.

Kindlasti algab aga nüüd iPhone`i rakenduste modifitseerimine suurema ekraani jaoks ning selleks ajaks kui seade Eestisse jõuab, on need juba kenad ja mugavamad kasutada. See protsess on juba lahti läinud – juba nüüd näidati esitlusel rakendusi, mis on loodud spetsiaalselt iPadi jaoks. New York Times programm lehe lugemiseks, rakendused maalimiseks, mängud…

Ka Apple ise on rakenduste loomise ja modifitseerimisega tegelenud. iBooks muudab iPad`i võimsaks e-raamatute lugejaks ning iWorks (funktsionaalselt sarnane Microsoft Office paketile) on ümber kohandatud iPad`i jaoks.

Hinnad ja saadavus

Ühendriiklased saavad WiFi mudelit osta juba kahe kuu, 3G mudelit kolme kuu pärast. Euroopasse jõuab iPad Mr Jobsi sõnul Juunis-juulis. Täpsem kuupäev konkreetsete riikide jaoks on veel teadmata.

iPad tuleb turule kolme erineva suurusega kõvakettaga (16, 32 ja 64 GB) ja kahe erineva konfiguratsiooniga (WiFi ja WiFi + 3G). Kokku on seeega kuus erinevat iPad`i. Nende hinnad kaugel ameerikamaal saavad olema 499$ (16 GB + WiFi) kuni 820$ (64 GB + WiFi ja 3G).

Foto: Engadget

Meedia reaktsioonist

Eilsele esitlusele eelnenud aastal on meedias ning blogisfääris ilmunud tohutul hulgal kõlakaid, kuulujutte, spekulatsioone, müstifikatsioone ja fantasmagooriaid. Apple`i arvatavast pisi-või tahvelarvutist sai selle aja vältel ihalusobjekt, millele iga asjast huvitatu endale meeldivad omadused külge unistas.

Nüüd tuleb idealistidel reaalsusega silmitsi seista ning nagu tavaliselt ikka, ei ole reaalsus sugugi nii ilus kui sellele eelnenud unenägu. Nii siis ongi enamik inimesi Apple`i tahvelarvutis pigem pettunud. Sest sellel ei ole multitasking – võimalust, flashi tuge ega video- ja telefonikõnede võimalust. See näeb välja nagu suurendatud iPhone`i kloon ja sellega ei saa teha praemuna.

Multitasking puudumine (võimalus käitada mitut erinevat programmi üheaegselt) on muidugi halb. Vaadeldes aga neid omadusi, mis iPad`il on, tuleb tunnistada, et temale võrdset tahvelarvutit praegu turul ei ole. Tegemist on kahtlemata imetlusväärse riistapuuga. See aga, kas mul või sul seda ka reaalselt vaja läheks, on juba omaette küsimus.

Apple`i ametlik pressiteade

Vaata esitlust videona

[nggallery id=41]

(673)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga