Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Google`i mobiilne operatsioonisüsteem “Android” ja HTC Dream

Traditsionaalsete mobiiltelefonide tootjate – nagu Nokia ja Sony Ericsson – pohmelus Apple`i võimsast tulekust mobiilside maailma ei ole veel päriselt möödas.

Uued ning palju suuremad ohud on aga juba varitsemas seda õunaplekilist seltskonda ning õunapuud ennastki. HTC Dream on selleks mahlaaurutiks. Kogu kurja juur on aga Google.

See kõik sai alguse veidi vähem kui aasta aega tagasi. Viiendal novembril, 2007 tutvustas Google mobiilide tarvis loodud, Linuxil põhinevat operatsioonisüsteemi nimega Android.

Hetkel arendab seda grupp nimega Open Handset Alliance (OHA), mida Google ise juhib. Pundis on veel sellised firmad nagu HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, Samsung, LG, Nvidia, USA mobiilsideoperaator T-Mobile ja mobiilide tarvis tarkvara loov firma nimega Wind River Systems.

T-Mobile teatas üleeile, et esitleb esimest nutitelefoni kus sedasama Google`i Android operatsioonisüsteemi kasutatakse.

Esitlus saab toimuma juba järgmisel nädalal, 23. septembril. Telefoni tootjaks on HTC ning veebiuudistes ja kommentaariumides on see saanud endale nime HTC Dream.

Hetkel uuest telefonist mingeid täpsemaid tehnilisi andmeid teada ei ole. Ei kinnitamata ega ametlikke. Oma olemuselt peaks see olema aga sarnane HTC varasematele, puutetundliku ekraaniga ning QWERTY väljalibistatava klahvistikuga telefonidele – sellistele nagu hiljuti ka Eestis müügile tulnud HTC Touch Pro 141.32€ või alles eelmisel esmaspäeval esitletud HTC Touch HD.

Tähtsaimaks omaduseks saab HTC Dream`i juures olema loomulikult siiski Android operatsioonisüsteem, millega Google plaanitseb pikemas perspektiivis seljatada nii Nokia “Symbiani” kui ka Microsofti “Windows mobile`i“. Rääkimata veel “OS X iPhone`ist“.

Android on avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteem (OS). See tähendab, et suvalistel programmeerijatel ükskõik millises maailma otsas on selle arendamiseks täielikult vabad käed.

Apple`i iPhone`i OS on nn poolavatud. Lisaks sellele on Apple seadnud kitsendused iPhone`ile tarkvara levitamiseks ning installeerimiseks – seda saab teha ainult läbi spetsiaalse veebipoe “Apple store“. Häkkerite ümber-nurga-installitud tarkvara võib pärast järgmist telefoni OS-i uuendust lihtsalt töötamast lakata.

Augusti lõpul lansseeris Google keskkonna nimega “Android market“. Seal on võimalik vabalt üles ja alla laadida uue OS-i jaoks valmistatud programmijuppe ning neid hinnata. Google`i sõnul välditi (Apple`i kasutatavat) terminit “store” (pood) teadlikult. See asendati sõnaga “market” (turg), mis peaks paremini iseloomustama veebikeskkonna lihtsat ning rahakotisõbralikku kasutamist.

Sergey Brin, Google`i üks kahest asutajast, teatas septembri algul, et vastvalminud Google`i veebibrauser Chrome saab kõigi eelduste kohaselt tulevikus Androidi põhibrauseriks. Hetkel olevat selleks WebKit`il baseeruv tarkvara. Androidile on aga juba spetsiaalse versiooni valmis meisterdanud Opera.

Vaid ühe telefoni järgi on loomulikult keeruline Androidi kasuks/kahjuks otsust langetada. Juba aga on operatsioonisüsteemi vastu huvi tundnud paljud mobiilsidefirmad ning võib juhtuda, et tulevikus eelistab HTC-gi oma nutitelefonidel Windows Mobile asemel kasutada Androidi. Esmalt tuleb aga ära oodata HTC Dream. Juba nelja päeva pärast. Väidetavalt.

Sergey Brin ja Steve Horowitz tutvustamas Google Android operatsioonisüsteemi:

(466)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax Optio H90 SUPERKIT valge 12,1 megapikslit, 5× optiline suum (35 mm ekvivalendina 28-140 mm), 32 MB sisemälu, 2,7" LCD ekraan, näo- ja naeratuse tuvastus, HD video, kiire sarivõte, liitiumaku.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga