Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Panasonic esitleb revolutsioonilist Micro Four Thirds süsteemi kompaktkaamerat

Veidi enam kui kuu aega tagasi teatasid Panasonic ja Olympus uuest kaamerakontseptsioonist nimega Micro Four Thirds. Täna on see kontseptsioon teostunud silmaga nähtavas ning käega katsutavas kaameras, millel nimeks Panasonic Lumix DMC-G1.

DMC-G1 ei ole peegelkaamera. Kuigi ta näeb välja nagu oleks. Peegelkaamerast eristab teda asjaolu, et tema sees ei ole peeglit.

DMC-G1 ei ole ka nn bridge kaamera. Kuigi ka viimased on oma välimuselt peegelkaameratele sarnased ning ei oma peeglit ega optilist pildiotsijat, ei saa neil objektiive vahetada. Panasonicu uuel kaameral saab, ning selle tõttu paigutab firma selle oma veebilehel täiesti eraldi kategooriasse, nimetades selle uhkelt “Micro Four Thirds standardi vahetatavate objektiividega kaameraks”.

Fakt, et G1 objektiive saab eest ära keerata ei ole aga kaugeltki mitte ainuke iseloomustaja, eristamaks seda tavalisest bridge-kaamerast nagu näiteks Panasonicu enda Lumix DMC-FZ18 116.91€ või Canoni PowerShot S5 IS. 5.07€

Uus kontseptsioon nimega Micro Four Thirds

Digitaalne peegelkaamera on küll tänuväärt asi, kuid sellel on ka mõningad puudused. Üheks neist on kaal ja suurus (mõnedes situatsioonides võib see muidugi ka plussiks osutuda). Micro Four Thirds süsteemi kaamerad on innovatiivsed selles mõttes, et sealt on välja visatud kogu peegli- ja optilise pildiotsija süsteem.

See ei võimalda ehitada mitte ainult palju väiksemate mõõtmetega kaamerat, vaid kasutada selle kaamera ees ka palju väiksemaid (ja odavamaid) objektiive kui peegelkaamerale puhul see võimalik on.  Detailsemalt saab selle kohta lugeda artiklist “Panasonic ja Olympus kuulutasid välja uue kaameratüübi” siinsamas blogis.

Põhiline erinevus uue kaamera ja seniste olijate vahel on sellega välja toodud. Sellest tulenevad aga paljud teised G1 fotoaparaati peegel- ja kompaktmaameratest eraldavad omadused. Nendest järgnevalt.

Elektrooniline pildiotsija ning LCD-ekraan

Jättes kaamerast välja optilise pildiotsija kuulutasid Panasonic ja Olympus, et selle koha võtab enda kanda elektrooniline pildiotsija. Kõige tähtsamaks proovikiviviks Panasonicu uuele kaamerale saigi seesama. Skeptikute arvates ei saavat elektrooniline pildiotsija ealeski pakkuda nii perfektset eelvaadet kui peegelkaamerates juba aastakümneid kasutusel olev süsteem.

Osaliselt on neil muidugi õigus. Panasonic on näinud aga kõvasti vaeva ning valmis meisterdanud elektroonilise pildiotsija, mis veebilehe Dpreview.com sõnul ei jää oma teravuse, punktisageduse, heleduse ja värvide poolest üldsegi palju alla optilise pildiotsija pakutavale. Kui siis vaid hämaras.

G1 pildiotsijas kuvatakse kujutis LCD ekraani asemel LCOS (Liquid crystal on silicon) tehnoloogiat kasutades. Seda on Panaconic siiamaani kasutanud ainult oma professionaalidele suunatud high-end videokaamerates.

LCOS tehnoloogia kuvab kujutise palju heledamalt, kontrastsemalt ja värviküllasemalt kui LCD seda teha suudab. LCOS ekraani punktisageduseks on 60 Hz – see on sarnane LCD-de punktisagedusega ning tähendab, et pildiotsijas kuvatakse reaalajas vaade, kiirusega 60 kaadrit sekundis. LCD ekvivalendina on G1 elektroonilises pildiotsijas 1,4 miljonit pikslit. Seda on nii väikse ala peale määratult palju.

G1 LCD ekraani diagonaaliks on 3″, pikslite koguarvuga 460 000. Ekraani on võimalik keerata kerest väljapoole ning ükskõik millise nurga alla. Nii LCD kui ka elektrooniline pildiotsija kuvavad mõlemad pildistusala 100% ulatuses. Mõlemi külgede suhteks on 3:2 (erinevalt sensori külgedest – 4:3). Kaamera saab seada pildistama kaadreid külgede suhtega 4:3, 3:2 või 16:9.

Sensor

Erinevalt bridge-kaameratest, mille sensor on pea sama väike kui kompaktkaamerail, kasutab DMC G1 samades mõõtmetes (4/3) sensorit, mida Olympuse ja Panasonicu senised Four Thirds peegelkaamerad (nn Olympuse E-seeria digipeeglid). See on vaid veidi väiksem kui levinuimad Nikoni, Canoni või Pentaxi APS-C mõõdus sensorid.

Efektiivseid piksleid on sensoril 12,1. Panasonicu sõnul ei ole selle puhul tegemist sama sensoriga mis võib leida tema viimase peegelkaamera, aasta tagasi esitletud DMC-L10 seest. Suurem on nii dünaamiline ulatus kui ka pikslite tihedus.

Kuna DMC-G1 ei oma peeglit ning sensor töötab otsevaatereziimis konstantselt, on fokaaltasandi katik harjumuspärasest erinev. Aparaati välja lülitades jääb sensor avatuks ning objektiivi eest keerates paistab august täiesti alasti sensor. Kuna see on objektiivi kinnitustasandile märksa lähemal kui peegelkaamera sensor, on see hästi näha ja näpuga katsuda. Katik varjab sensori vaid murdosa sekundist enne säritust.

Vahetatavad objektiivid

Optilise pildiotsija väljajätmine võimaldas vähendada vahemaad sensori ning objektiivi kinnitustasandi vahel. See võimaldab Micro Foud Thirds süsteemi kaameratele valmistada palju väiksemaid objektiive kui peegelkaamerate omad.

Panasonic jätkab 4/3 süsteemi peegelkaamerate joont ning on lisanud värinastabilisaatori kaamera asemel objektiivi sisse. Tegemist on sama optilise stabilisaatoriga mille leiab Panasonicu kõigist uuematest kompaktkaameratest.

Kuu aja taguses teadaandes Lubasid Panasonic ja Olympus et Micro Four Thirds kaameratel saab olema ka filmiklipi salvestamise võimalus. Selle tarvis lubati bajonetile lisada senise 9 kontakti asemel 11. Kolm lisakontakti olevat vajalikud intensiivsema andmevoo jaoks objektiivi ja kaamera vahel. DMC-G1 bajonetil ongi näha 11 kontakti. See mida ei ole, on aga video salvestamise võimalus. Panasonic lubab sellega varustada juba järgmise Micro Four Thirds kaamera järgmisel aastal.

Koos kaameraga esitleb Panasonic ka kahte objektiivi – Lumix G Vario f3.5-5.6 14-45mm (35 mm ekvivalendina 28 – 90 mm) ja Lumix G Vario f4-5.6 45-200mm (35 mm ekvivalendina 90 – 400 mm). Neile lisaks on Panasonic valmis meisterdanud konventerrõnga, mis võimaldab keerata G1 ette ka standardseid 4/3 süsteemi objektiive.

2009. aastal lubab Panasonic täiendust objektiivide F4.0, 7 – 14 mm, F1.7, 20 mm, ja F4.0-5.6, 14 – 140 mm OIS näol.

Tähtsamad tehnilised parameetrid ja omadused

4/3 süsteemi MOS sensor, 12,1 miljonit efektiivset pikslit (17,3 x 13 mm vs APS-C ≈23,6 x 15,7 mm)
Micro Four Thirds bajonett; Fokaalkordajaga 2x
2 x Venus Engine HD pildiprotsessor
Supersonic Wave Filter tolmueemaldussüsteem
Kerest välja keeratav, pööratav 3″ LCD-ekraan; 460,000 px
1,4x suurendusega ning 1,44 ekvivalentse megapiksliga elektrooniline LCOS pildiotsija
Režiimid – manuaalne, säri- ja avaprioriteediga, programmeeritav, ja täisautomaat
25 erinevat pildistusprogrammi (Portrait, Nature, Sunset jne)
23 teravustamispunktiga kontrastsuse mõõtmisel töötav aotofookus
Sarivõte – 3 kaadrit sekundis kuni 7 RAW faili järjest/piiramatu hulk LPEG faile
Välgupesa välise välgu tarvis; Sissseehitatud välklamp
SD/SDHC mälukaardi pesa
USB, HDMI ja distantspäästiku ühndamise pordid
Liitiumpatarei, 350 kaadrit elektroonilise pildiotsijaga; 330 kaadrit LCD ekraaniga.
Mõõtmed: 124 mm x 84 mm x 45 mm
Kere kaal ilma aku ja patareita: ≈380 g

Panasonic Lumix DMC-G1 tuleb turule novembri alguses sinises, punases ja mustas värvitoonis. Kitiobjektiiviks saab olema Lumix G Vario f3.5-5.6 14-45mm. Kaamera hinda Euroopa turu jaoks Panasonic veel avalikustanud ei ole. Jaapanis hakkab aparaat maksma 90 000 jeeni.

(558)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Bazoo 2.1 Sound Of Stone REA 1000 (25721) Ta tuleb tagasi! bazoo Sound of Stone tähistab uut disaini ning kaablisse integreeritud pulti.
Pildiraam CK 173 10x15cm S Stiilne metallist pildiraam
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga