Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Maastikupildistamise nipid. 1. osa

Kellele on tuttav järgmine olukord? Jõudnud varakult metsa hakkab päike eriti lummavalt tõusma. Puuladvad on juba erepunased ja need pilved taevas, lausa võrratult segatud tumesinise ja roosaga. Maapinnani päeva esimesed kiired veel ei ulatu. Nüüd läheb rabelemiseks, sest just sai selgeks, et täna on ideaalne maastikupildistamise ilm. Rabajärv on aga kaugel, rannikust ei saa unistadagi ja seda raiesmikku ei ole võimalik nauditavaks maastikupildiks vormistada. Päh, jälle üks hea võimalus luhtas!

Järgides kümmet lihtsat näpunäidet on võimalik maastikumasendusest pääseda:

  1. Otsi kohta kus sa saad. Kui parajasti pole pildistamiseks hea ilm või valgus, siis tuleks seda aega kasutada eeltööks, et õigel ajal õiges kohas olla. Eeltöö ja planeerimine moodustab maastikupildistamisest ja pildistamisest üldse väga suure osa. Määra kindlaks ilmakaared, sest nende järgi saab ennustada valguse suunda ning mõelda kompositsiooni peale.
  1. Ärka vara ja püsi kaua väljas. Isegi varem kui tavaliselt metsa minnes, sest esimesed värvid ilmuvad taevasse juba tükk aega enne päikesetõusu. Neid ära kasutades saab sooja hommikuvalgusega võrreldes hoopis teistsuguseid külma meeleoluga pilte. Sama kehtib ka õhtu kohta. Pole mõtet kohe asju pakkida kui päike horisondi taha vajub. Pärast päikese kadumist algab öövärvide trall.
  1. Kasuta filtreid. Nagu ühes eelnevas artiklis märgitud, ei ole digisensorist ega filmilindist toonide eristamise ulatuselt inimsilmale vastast. Seepärast tuleb tõetruu tulemuse saamiseks kontrastsetes oludes, mida esineb kõige rohkem just maasikupildistamisel, võtta appi kiilfiltrid.
  1. Ära unusta statiivi. Pildiretkele minnes võib matk tunduda pikk ja hämaras komberdades võib statiiv hoopis jalgu jääda. Kohale jõudes selgub aga, et valgus on juba magus, kuid seda on niivõrd vähe, et piisava teravussügavuse saamiseks tuleb kasutada sekunditesse ulatuvaid säriaegu. Alati saab kasutada statiivi asenduseks käepäraseid vahendeid, kuid vähemalt mina pole soovitud kompositsiooni sellisel moel kunagi saavutanud. Statiiv on raske, kuid pakub head tuge ja palju võimalusi pildi vormistamisel.
  1. Võta kaasa ka teleobjektiiv. Nagu statiivid on ka teleobjektiivid rasked. Spetsiaalselt maastikku pildistama minnes tekib kiusatus pikk toru koju jätta. Esimene põhjus teleobjektiivi kaasavedamiseks on see, et just sel korral võib maakotkas hakata pildistajast kõigest kümne meetri kaugusel hundi käest tema murtud valgejänest ära krabama. Teiseks põhjuseks on aga huvitavate detailide püüdmine maastikus. Hommikuti esineb tihti udu ja selle ärakasutamiseks võib teleobjektiiv lainurgast paremaks osutuda.

Edasi juba järgmises osas.

fj015_1

Muidu liivasel rannal hakkasid tänavuse madala veeseisu tõttu kivimürakad päid üle pinna upitama. Hea eeltöö tagas tulemuse.

fj015_2

Kasutades teleobjektiivi sain ka läbi udu tõusva päikese suurelt kaadrisse. Lainurgaga oleks päike muutunud pisikeseks helendavaks täpiks.

(2329)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga