Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

KKK: Teeme selgeks – kas objektiivi kork, kate või katik?

 


Õieti või õigesti, enamus või enamik, katik või kate? Jah, neid segadust tekitavaid paronüüme ehk sarnassõnu, mida omavahel sassi aetakse, on eesti keeles üsna mitmeid. Nagu ülalolevalt kuvatõmmiselt näha, sattub isegi tema, tuntud kui maailma targem arst ja õpetlane, Hr. Google isiklikult nende sõnade töötlemisel kimbatusse. Et mitte tehisintellekti segadusse ajada ja sõnadega hätta jääda, tasub vaadata lähemalt, mis neid kahte mõistet siis ikkagi eristab.

Meie juurde jõuab tihti inimesi, kes soovivad abi, et endale õiget katikut leida. Üsna kohe selgub aga tõsiasi, et mida nad tegelikult vajavad, on hoopis lihtne objektiivikate ehk objektiivikork. Jah, fotomaailmas levib kulutulena valearusaam, et objektiivikatik ja objektiivikork on üks ja seesama. Tegelikult on nende rollid piltniku teenimisel päris erinevad, alustades sellest, et üks seostub otseselt kaamera ja teine objektiiviga. Vaatame lähemalt.

Mis on katik?

Kujutage nüüd ette, et on üks kardin, millega saab reguleerida valguse hulka, mis paistab aknast tuppa. See kardin ongi fotoaparaadi mõistes katik ja tuba on kaamera sensor. Tavaolekus on kardinad ette tõmmatud, ehk katik suletud. Pildistamisel aga tõmmatakse mingil hetkel kardinad akna eest ära ja valgus pääseb tuppa – sensorini, mis pildi kinni püüab. Säriajast sõltub nüüd see, kaua kardinaid avatuna hoitakse: Kui seda tehakse kaua, siis on tegemist pika säriajaga ja kui lühikest aega, siis on  ka säriaeg lühike.

 

 

Mis on objektiivikork?

Objektiivi kork on nüüd see asi, mis tihti objektiivikatiku valenime all tagaotsitavaks kuulutatakse (Vaata pildilt). See sama kate, mille saad objektiivi ette kinnitada kui oled pildistamise lõpetanud, et seda mehaaniliste vigastuste ja mustuse eest kaitsta. Objektiividele on olemas ka tagumised korgid, mida kasutatakse objektiivi vahetamisel, et kaamera küljest objektiivi eemaldades see sulgeda ja turvaliselt kotti asetada.

Kuidas valida õiget objektiivikorki?

Objektiivikorgid kipuvad tihti lugu ära kaduma. Nagu ikka: asetad selle “korraks” kivile ja läinud ta ongi. Seetõttu on tarvis uut asenduskorki. Muretsemiseks aga põhjust pole, sest siiamaani pole objektiivi korgid veel maa pealt otsa lõppenud ja uue leidmine on tavaliselt lihtsamast lihtsam. Tuleb pelgalt vaadata objektiivi pealt, mis on seal märgitud objektiivi diameetriks (tähis – Ø) ning selle järgi õige objektiivikork endale validagi. Näiteks kui objektiivil on märgitud Ø77, siis validagi 77mm objektiivikork.

(2446)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga