Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Windows 8 – 7 olulisemat fakti

Eile algas USA`s Anaheimi linnas Microsofti arenduskonverents nimega BUILD. Selle konverentsi fookuses on järgmise aasta sees turule paisatav Windows 8 – Microsofti uus operatsioonisüsteem, mille esmaesitlus toimus paari kuu eest. Nüüd räägib Microsoft uuest ning uudsest operatsioonisüsteemist päris konkreetselt, näitab seda tahvelarvutite ja lauaarvutite peal ning on oma veebilehele alla laadimiseks seadnud esimese avaliku versiooni.

Kuuldes sõna “tahvelarvutid” ja nähes pildilt Windows 8 välimust, oleks justkui täitsa loogiline arvata, et see uus platvorm ongi (sarnaselt Google`li Android 3.0 Honeycomb`ile) ainult tahvelarvutite päralt. Nii see ei ole. Google sammub selles suunas, et luua ühtset tarkvara nii nutitelefonidele kui ka tahvelarvutitele. Microsofti püüdlusteks on aga luua tarkvara, mis töötaks ühtviisi hästi nii laua- ja sülearvutites kui ka tahvelarvutites. Toome välja 7 olulisemalt omadust, mis Windows 8 operatsioonisüsteemi kõige kujukamalt iseloomustavad:

Windows 8 näeb välja nagu Windows Phone 7

Windows 8 on vormiliselt Windows 7 järeltulija. Sellisena kujutab Windows 8 endast radikaalseimat uuendust alates Windows 95 versioonist 16 aastat tagasi. Kasutajaliides näeb välja nagu Windows Phone 7 “Metro” disain. Suured, “live” sisuga kastikesed, kirkad värvid, Helvetica font jne. Programmid (või rakendused?) avanevad täisekraanil, menüüde kuvamiseks tuleb tahvelarvutite peal vastavalt poolt ekraaniäärse ala pealt ekraani suunas näpuga vedada (ekraaniäärne ala on puutetundlik nagu Blackberry Playbook tahvelarvutil).

Windows 8 töötab nii x86 kui ka ARM arhitektuuril

Windowsi senised versioonid on optimeeritud töötama ainult Inteli x86 arhitektuuril. 90% mobiilsetest seadmetest nagu nutitelefonid, tahvelarvutid või pihuarvutid, töötavad aga ARM arhitektuuril. Viimane lubab luua kompaktseid seadmeid vähese voolutarbimise ja ilma ventilaatoriteta. x86-le orienteeritus on põhjuseks, miks senised Windows 7 ja XP OS-iga tahvelarvutid on olnud nii suured, rasked ja kuumad (sõna otseses mõttes). Seega on sillutatud tee loomaks Windows OS-iga tahvelarvuteid, mille riistvara ei jää maha Androididest ega iPadidest.

Windows 8 sobib nii laua- kui ka tahvelarvuteisse

Windows 8 ei ole loodud toimimaks ainult laua- ja sülearvutites vaid ka tahvelarvutites. Ülal kirjeldatud ja Windows Phone 7 opsüsteemist tuntud Metro-disain muudab puutetundliku kasutamise mugavaks, ARM-protsessorite kasutamine muudab võimalikuks õhukesed ja energiasäästlikud seadmed. Ei tasu aga karta, et järgmise Windowsiga surutakse kõigile peale Metro-kastikesed. Kasutajad saavad vabalt kasutada ka traditsioonilist tegumribaga avaekraani ning seda siis ühe nupuvajutusega puutetundlikuks kasutamiseks sõbralikuma Metro-keskkonna peale ümber lülitada.

Windows 8 on kiire

Need, kes on proovinud, teavad öelda, et Windows 8 on kiire. Rakendused ehk programmid avanevad silmapilkselt ning ka arvuti “külmkäivitus” on senisest kiirem. Kõige olulisem on siin aga  ooterežiimile minek ja väljumine. See töötab uues süsteemis enneolematult kiiresti – unest väljumine võtab aega 8 sekundit. Ooterežiim on tegelikult püütud välja arendada selliseks, et arvutit päris välja lülitada vaja ei olekski. Täpsemalt saab kiiruse kohta lugeda Windows 8 blogist.

Windows 8 programme saab alla laadida rakendustepoest

Nagu Androidil on Android Market, iOSil App Store, nii on ka Windows 8 opsüsteemil oma rakendustepood.

Windows 8 Explorer tuleb “Ribbon-menüüga”

Office 2007 kontoritarkvarast tuntud päisemenüü tuleb Windows Explorer`isse. Teate küll – Exploreriks nimetatakse neid kõige tavalisemaid aknakesi, mis näitavad meile meie arvuti kõvakettal olevaid faile ja kaustu. Ribbon-menüü kohta on küll paljudel ütlemist, kuid seni vaid rippmenüüde kaudu avanevate akende vahelehtedelt leitavate käskluste tagaajamine ei ole just kõige efektiivsem viis failihalduseks.

Windows 8 saad alla laadida kasvõi kohe

Kes tahavad, saavad Windows 8 operatsioonisüsteemi proovida kasvõi kohe. Tarkvara saab alla laadida nii 36- kui ka 64-bitist opsüsteemi toetava x86 arvuti peale. ARM protsessoriga kokku sobivat versiooni veel alla laadimiseks seatud ei ole. Tarkvara on suunatud eelkõige arendajaile, kuid see on vabalt alla laetav ka kõigile teistele. Peate ainult silmas pidama, et teil operatsioonisüsteemi katsetamiseks vaba kõvaketas on või mis veel parem – eraldi arvuti. Tegemist on väga varase versiooniga mis ei ole veel mõeldud stabiilselt töötama. Lae Windows 8 alla siit.

(978)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga