Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony nõgusa sensoriga kaamera võib tulla juba sel sügisel

See kõik algas 2012. aasta septembris. Just siis ujus sonyalpharumours veebilehe vahendusel päevavalgele teave Sony patendist, milles kirjeldati nõgusat pildisensorit. Pilti salvestav sensor on ju keskseks ja olulisimaks osaks igas digikaameras – siiamaani on need sensorid aga alati olnud lamedad. Nüüd siis äkki – nõgus. See Sony inseneride fantaasialend ei saanud ju olla enamat kui kaardus nutitelefonide tuules tormav ja õige pea mööduv moeröögatus, mis ealeski reaalsuseks ei saa. Või siiski?

Illustratsioon Sony nõgusa sensori patendi kirjelduse juures

 

Tavaliselt saavad sellist laadi patendid reaalsuseks alles aastaid hiljem või siis vajuvad enamasti hoopis unustusse. Selle patendiga on aga lood teisiti. Käesoleva aasta 10. juunil Hawaiil toimunud VLST Technology sümpoosiumil avalikustas Sony tootearenduse pealik Kazuichiro Itonaga maailmale huvitavaid üksikasju nõgusa sensoriga kaamera kohta.

Hr Itonaga ütles, et nende arendatud sensor on keskelt 1,4 ja äärtest 2 korda tavalisest valgustundlikum. Ta rääkis sellest, et nõgusa sensoriga tehtud fotode äärealadel on pilt täpselt niisama kvaliteetne nagu keskosas – ei mingit vinjenteerumist, kromaatilist aberratsiooni ega udusust. Siis teatas ta et teistsuguse konstruktsiooni tõttu toodab sensor ka vähem digimüra. Veel ütles ta, et sellise sensoriga kaamera ette saab konstrueerida tavalisest oluliselt valgusjõulisemaid ja kompaktsemaid objektiive. Ja lõpuks põrutas hr Itonaga, et arendusmeeskond olevat edukalt valmistanud 100 sellist sensorit ning nüüdseks on Sony “masstootmiseks valmis”.

スライド 1

Joonis VLST Technology sümpoosiumilt, mis peaks illustreerima nõgusa sensori ehitusest tulenevaid füüsikalis-optilisi hüvesid.

sony-curved-sensor-2014-07-08-02

Veebis ringlev foto, millel väidetakse olevat Sony nõgus sensor.

 

Neljandal juulil avalikustas Sony esimese nõgusa sensoriga tehtud foto – see ei ole küll konkursivõidu vääriline teos, aga ajaloolise väärtusega ehk sellegipoolest. Foto avalikustas prestiižne veebileht Nikkei Japan.

curved

Esimene avalikkusele näidatud, Sony nõgusa sensoriga pildistatud foto.

Täpsemalt on Sonyl välja arendatud kaks erinevate mõõtmetega kaardus sensorit. Üks tavalise kompaktkaamera mõõtmetes 2/3″ ning teine… täiskaadersensor.

Et asi veelgi huvitavam oleks, on nüüdseks ka lekkinud või lekitatud (või fabritseeritud?) ka esimese, arvatavalt Septembri lõpul Photokina fotomessil esitletava kaardus sensoriga kompaktkaamera tehnilised andmed. Selleks esimeseks on väiksema, 2/3″ sensoriga kompaktkaamera. Sonyalpharumours.com omistab sellele “kuulujutule” väga kõrge tõepärasusastme ja arvestades Sony viimaste aastate tormilist innovatsiooni fototehnika vallas, võivad need andmed tõepoolest üldjoontes tõele vastatagi Siin need on:

 

Kaamera sensor:

01-sony-nogus-sensor

Kaamera objektiiv:

01-sony-nogus-sensor-objektiiv

 

Arvatavas uudses kaameras saab seega olema üsna pisikene, tavalise kompaktkaamera mõõtu 2/3″ nõgus sensor lahutusvõimega 22 MP. Sensori dünaamiliseks ulatuseks on 10,8 heledusastet, mis on põhimõtteliselt sama hea tulemus nagu uuematel poolkaadersensoriga peegelkaameratel. Võrdluseks: täiskaadersensoriga Nikon D800 E peegelkaameral on dünaamiline ulatus dxomark.com andmetel 14,3, poolkaadersensoriga Canon EOS 700D kaameral aga 11.2.

Uudse kaamera juures on huvitav ka objektiiv. Kahtlaselt laia vaatenurgaga objektiivi ekvivalentseks fookuskauguseks on 20mm. See on päris valgusjõuline – maksimaalse avaga f/1.2. sonyalpharumours.com kirjutab, et see objektiiv olevat vaid 6 mm paksune. See info tundub minevat vastuollu aga ülaloleva tabeliga, mille kohaselt on objektiivi konstruktsioonis 4 läätse.

Kõik märgid viitavad seega asjaolule, et Sony on taas kord fotomaailmas innovatsiooni tegemas. Ja seda juba mitmendat aastat järjest. Lähinädalad toovad nõgusa sensoriga kaamera tuleku või mittetuleku kohta kindlasti lisainformatsiooni. Kui aga selline aparaat septembri lõpul Photokina messil avalikustama peaks, on Photopointi ajaveeb kohal et kogu lugu Sinuni tuua. Piletid Kölni on juba ammu ostetud ;)

(822)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga