Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Photopointi ajaveebi 2012. aasta 10 kuumimat postitust

2012-kuumimad

2012. aastal muutusid nutitelefonid suuremaks, tahvelarvutid väiksemaks ja sülearvutid õhemaks. Me võitlesime vaba interneti eest, kirusime Windows 8 innovatiivsust, imetlesime Apple`i retina ekraane ja tundsime kaasa Nokiale, kes põlevalt platvormilt vette hüpates kalda kaugel olevat avastas.

Kõige märkimisväärsem oli 2012. aastal aga fototehnika areng. Fotohuvilised kallati üle kaamerarahega, mis oma esinduslikkuselt lähiaastate – kui mitte kogu käesoleva sajandi – võimsaim oli. Ei ole ju enne juhtunud, et mõlemalt juhtivalt kaameratootjalt – nii Canonilt kui Nikonilt –  jõuab sama aasta sees turule tervelt kolm täiskaadersensoriga peegelkaamerat. Lisaks tulid nii Canon kui ka Fujifilm lagedale terve uue kaamerasüsteemiga, Nikon ja Samsung panid Androidi fotokaamera teenistusse jne. Kõigilt teistelt varastab aga aupaiste siiski taaskord ei keegi muu kui Sony – sel aastal oma 3000 € maksva väärt kompaktkamaeraga RX1 3150.65€.

2012. aastal on Photopointi ajaveebis ilmunud 601 postitust, läbi mille meie head lugejad tehnikamaailma arengute ja sündmustega tutvuda on saanud. Siin all on reas 10 mõjukamat, huvitavamat ja meeldejäävamat 2012. aastal PP ajaveebis ilmunud postitust. Tegemist on ülimalt subjektiivse valikuga – kui arvad, et mingi oluline sündmus on nende 10 seast välja jäänud, siis anna sellest kommentaariumis teada.

Siin nad on – 2012 parimad. Head vana aasta lõppu ja uue algust kõigile Photopointi ajaveebi lugejaile!

10. Streik internetis – SOPA ja PIPA vastu

Kui USA valitsuse poolt internetis leviva materjali autoriõiguste kaitsmiseks ette valmistatud kavad “SOPA” ja “PIPA” 2011 aasta lõpus avalikuks said, andis internet vastulöögi. Mitte selle pärast, et internetil oleks midagi autoriõiguste vastu, vaid seetõttu, et kõne all olevad õigusaktid oleksid tõenäoliselt seadnud löögi alla vaba interneti ning pidurdanud märkimisväärselt veebisisu arengut. Vastulöögiks oli laiaulatuslikeim virtuaalne streik ajaloos 2012 aasta algul. Meeleavaldajatega ühinesid sellised veebimeedia hiiud nagu Wikipedia, Google, Facebook, AOL, eBay jne. Kõige kindlameelsemalt käitusid Wikipedia ja Reddit, kes oma lehed teatud ajaks üldse maha tõmbasid. Muidugi ei jäänud võimumeestel muud üle, kui 20 jaanuaril otsustada SOPA ja PIPA akte mitte vastu võtta.

Capture copy

Sõda internetis! Google, Wikipedia ja teised astuvad SOPA vastu

9. iPad tahvelarvuti kolmas generatsioon ja suurte “Retina” ekraanide algus

Lõppeval aastal tegi suurem iPad läbi koguni kaks arenguetappi. Esimene neist oli kevadel – siis tuli lavale kolmanda generatsiooni iPad, mille kõige silmapaistvamaks omaduseks oli suure pikslitihedusega “Retina” ekraan. See on midagi sellist, mida peab nägema selleks, et aru saada. Apple aga sellega ei piirdunud, vaid läks julgelt veelgi kaugemale ja tõi välja uue MacBook Pro sülearvuti – 15″ “Retina” ekraaniga. Ma julgen väita, et see on maailma parim sülearvuti – kuigi see oleks veel hulga parem, kui selle ekraan “Retina” ei oleks. Oktoobri lõpul tõi Apple välja teisegi “Retina” ekraaniga sülearvuti – seekord 13″ MacBook Pro. 2012 aasta näitab, kas ka teised tootjad Apple`i ekraanistrateegiat järgima asuvad.

uus-ipad-

Uus iPad tuleb imelise ekraani ja korraliku kaameraga

8. Microsoft Surface – tarkvarahiid asub arendama riistvara

Windows 8 esmaesitlusest on nüüdseks möödas peaaegu kaks aastat. Lõplikult valmis ning tavakasutajale ostetavaks sai see uus operatsioonisüsteem alles paar kuud tagasi – 26. oktoobril 2012. Uus operatsioonisüsteem nõuab aga ka uusi seadmeid ning Microsoft otsustas, et ei jäta seda asja enam juhuse hooleks. Zune meediamängija mõru maik kavatseti alla loputada 18. juunil esitletud Surface-seeria tahvelarvutitega. Selle lükkega hakkas Microsoft järgima Apple`i ärimudelit ning asus esmakordselt ajaloos konkureerima nendesamade firmadega, kellele ta oma Windows operatsioonisüsteemi müüb.

Steven Sinofsky

Microsoft paljastas pinda – Surface for Windows RT ja Surface for Windows Pro tahvelarvutid

7. Google Street View jõuab Eestisse. Või vastupidi…

See ei olnud mingi saladus, et Google`i autod Eesti teid kaardistamas on. Juba 2010. aastal märgati musti Opeleid linnaliikluses ja Tallinna parklates. 2012. aasta maikuus sai pildistatud fotodest paralleelreaalsus, mis hakkas oma elu elama Google Maps lehel Street View nime all. Küllap käisid siis sinagi vaatamas tuttavaid Eestimaa paiku, mis nüüd kogu ilmale vaatamiseks valla on. Oleks vaid ette teatatud – ehk oleks veel maja ilusaks värvida või trussikud nööri pealt kokku korjata jõudnud…

1106364t54hc9a1 copy

 Google Street View – kas teie kuivav pesu on juba internetis?

6. Android jõuab kompaktkaamerate sisse

See, et telefonid pilti teevad, on tavaline asi. See aga, et fotokaameratega telefonikõnesid teha saab, on üsna veider. 2012. aasta alguses oli tegelikult Polaroid see, kes esitles esimesena Android operatsioonisüsteemil töötavat kompaktkaamerat. Keegi aga seda aparaati ei mäleta ja ma ei ole kindel, kas Polaroid SC1630 Smart Camera isegi kusagil müügile jõudnud on. Teine Android – Nikon Coolpix S800C – on aga Photopointiski täitsa saadaval 436.15€. Päris GSM telefonikõnet sellega siiski teha ei saa, Skype`i abil rääkida ja Angry Birds mänge taguda saab aga küll. Kolmas ja viimane Android kompaktkaamera tuli Samsungilt. Galaxy Camera on Nikoniga võrreldes aste kõrgemast (hinna)klassist ning jättis Ardole Photokina fotomessil päris hea mulje.

PBS_S800c_B_BK_EN_RGB.high

Nikon esitleb Android operatsioonisüstemiga kompaktkaamerat Coolpix S800c. Saab helistada, meili lugeda ja palju muud

5. Paberfotode tellimine muutus mõnusamaks – PhotoExpress Online

2012. aasta tõi uue, senisest mugavama võimaluse Photopointist paberfotode tellimiseks. Veebipõhine PhotoExpress Online asub siinasmas veebilehitsejas, aadressil www.photoexpress.ee. Seal saad ilma kasutajakontot tegemata laadida üles enda fotod, määrata paindlikult nende seaded ning saada Photopointi laborisse välja trükkimiseks. Kättesaamiskohaks saad valida enda kodu, lähima postkontori, pakiautomaadi või Photopointi kaupluse. Kui sa veel 2012. aastal sealt tellida proovinud ei ole, siis järgmisel aastal proovi kindlasti ära.

photoexpress-online-blogiavang

Proovi Photopointi uut paberfotode tellimise keskkonda: PhotoExpress Online

4. Kaua oodatud peegelkaamera – Canon EOS 5D Mark III

5D Mark II 2438.98€ järeltulijat oodati kaua. Kui see siis lõpuks 2012. aasta varakevadel saabus, oli kuulda nii nurinat kui ka kiidulaule. Rahulolematust põhjustas eelkõige Mark III kaamera hind, mis 3599€ juures oli üle ootuste kõrge. Selline hind on aga ka arusaadav – võttis ju Canon hambad ristis vastu otsuse panna selle kaamera sisse täpselt sama teravustamissüsteemi, mis on firma kõige profimal, 6599€ maksval EOS 1D X kaameral. Liitkem selle juurde veel kiire, 6 fps sarivõte ja suurepärane videorežiim, ning oleme saanud peegelkaamera, mis tabab täpselt seda magusat punkti, sobides väga paljude erinevate foto- ja videograafide fotokotti.

canon-5d-mark-111-photopoint-avang

Canon EOS 5D Mark III peegelkaamera – mõõdukad täiustused, täiuslik tulemus

3. Aasta huvitavaim peegelkaamera – Nikon D800 ja 36 MP sensor

2012. aasta veebruarikuu seitsmendal päeval esitles Nikon oma peegelkaamerat D800. Nii palju piksleid, nagu selle aparaadi sensoril, ei ole ühegi peegelkaameral olnud. 36 MP on arv, mida seni vaid keskformaatkaameratega seostatud on. Tähelepanuväärne on siinjuures, et Nikon D800 sensori pakutav pildikvaliteet ei jää sellise pikslitiheduse juures karvavõrdki maha konkurentide kaamerate kvaliteedist. Võib olla kindel, et selliste sensoritega peegelkaameraid saab tulevikus olema rohkem. Juba käivad veebiruumis kuulujutud näiteks Canoni 39 MP sensoriga profiaparaadist.

d800.2012

Nikon D800 tuleb 36 MP täiskaadersensori ja viimase peal videorežiimiga

2. Tabude purustamine ja innovatsioon – Sony RX1

Sony RX1 on 2012. aasta parim fotokaamera. See on täiskaadersensoriga kompaktkaamera, mis maksab 3000€. Hullumeelselt kallis? Mingis mõttes kindlasti. Kas ka hullumeelselt hea? Jah. Täiskaadersensori mahlane pilt, Zeissi fiksobjektiivi teravus, kõikide juhtnuppude, ketaste ja rõngaste toimimine… See on kaamera, mille sarnast teist ei ole. Pole kahtlustki, et Sony RX-1 näitab teed 2013. aastal tulevale NEX-seeria täiskaadersensoriga hübriidkaamerale.

DSC-RX1_right_jpg

Sony RX1 on maailma kompaktseim täiskaadersensoriga fotokaamera

1. Photopointi ajaveeb Photokina 2012 fotomessil

2012. aastal, 18-24 septembril peeti Lääne-Saksamaal, Kölni linnas maha maailma suurim fotograafiale pühendatud mess Photokina 2012. Juba alates 1950-ndast aastast alates toimuvale sündmusele lisab kaalu selle toimumine iga kahe aasta tagant. Photopointi ajaveeb oli Photokina fotomessil kohal ning tõi selle oma lugejateni – ma julgen öelda et – uhkemalt, kui keegi teine maailmas. Vaata ise, kui ei usu:

photokina-2012-aastavahetus

 Photokina 2012 erileht Photopointi ajaveebis

 

————————————-

 Loe ka eelmise aasta artiklit “Photopointi ajaveebi 2011. aasta 10 kuumimat postitust

2011-kuumimad

 

(377)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Nikon Coolpix S800c must 16 megapiksliga CMOS sensor, ANDROID 2.3, 10× optiline suum (25-250 mm), 3.5-tolline puutetundlik OLED, pildistabilisaator, Full HD video, WiFi, HDMI, GPS, Google Play tugi
Canon EOS 5D Mark II kere 21,1 megapikslit, täiskaader CMOS sensor, 9 punkti AF, 3-tolline Live View LCD monitor, HD videosalvestus (1080p), DiG!C 4 pildiprotsessor.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga