Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon EOS R8 täiskaader hübriidkaamera

Sellest on möödunud juba 5 aastat kui Canon tutvustas enda esimest EOS R seeria täiskaader hübriidkaamerat. Tänaseks päevaks on Canon jõudnud sellesse etappi, kus peamiselt keskendutakse just hübriidkaameratele ning nende arendamisele.

Olgugi, et Canon EOS R8 turule tulekust on möödas juba üle poole aasta, siis tegemist on niivõrd populaarse kaameraga, et otsustasime selle karbist välja võtta ja lähemalt vaadata, mida see endast kujutab.

Canon EOS R8 kasutab sisuliselt EOS RP kere ning lisab sellele 1000€ kallima EOS R6 Mark II sensori ja autofookuse süsteemi. See aga tähendab, et uus R8 asendab tõhusalt originaalset EOS R ja isegi EOS RP kaameraid ning kujutab endast tõsist konkurenti Nikon Z5 ja Sony vanematele a7 mudelitele.

Canon EOS R8 tehniline pool

Canon EOS R8 on kompaktne täiskaader hübriidkaamera, mis on mõeldud kõigile, kes soovivad uuendada enda kaamerat näiteks EOS R ja RP pealt või mõnelt vanemalt peegelkaameralt.

2023. aasta veebruaris välja kuulutatud EOS R8 mudelist sai kõige soodsam ning kõige kergem Canoni täiskaaderkaamera, mis paikneb R6 II all ja RP vahel.

Photopointis on kaamera müügil kahe komplektina – lihtsalt kere ning kere koos uue RF 24-50mm objektiiviga.

  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • Kuni 40 kaadrit/sek sarivõte elektroonilise katikuga e-shutter (6 kaadrit/sek mehaanilisega)
  • Täislaiuses 4K video salvestus kuni 60 kaadrit/sek
  • 10-bit C-Log3 või HDR PQ profiilid
  • 10-bit HDR HEIF fotod
  • 2.36 miljoni punktiga OLED pildiotsija (0.7x suurendus)
  • Pööratav ja kallutatav LCD ekraan
  • 4 kanaliga helisalvestus eraldi soetatava XLR adapteriga

Nii nagu artikli alguses juba mainitud, siis Canoni sõnul on nii EOS R8 sensor kui ka protsessor samad, mis EOS R6 II mudelil, mis tähendab väga sarnast taset pildikvaliteedis, autofookuse jõudluses ja videokvaliteedis.

Siiski on olulisi erinevusi, mis teevad EOS R8 soodsamaks mudeliks. Näiteks ei ole R8 mehaanilist esimest katikut, mis vähendab oluliselt kaamera sarivõtte kiirust. Kahe kaamera riistvaras ja käsitsemises on märgatavaid erinevusi, kuid kiirete subjektide pildistamine on nende kahe kaaemra suurim erinevus.

24,2-megapikslisel täiskaader CMOS sensoril on Dual Pixel autofookus ja DIGIC X protsessor. Automaatse teravustamise süsteemil on Canoni uus AI-Servo objektituvastustehnoloogia, mis võimaldab sellel täpsemalt lukustada silmadele ja rohkematele loomadel.

Lisaks leiab sellelt automaatseadistuse, mis teoreetiliselt võimaldab kaameral endal määrata objekti tüübi ja kasutada parimaid võimalike seadeid nõelteravaks autofookuseks.

Uue AF jälgimise kaasamine teeb R8-st väga tugeva kaamera. See suudab leida ja lukustada erinevaid objekte, sealhulgas inimesi, linde ja loomi, ning jälgida neid kõikjal kaadris.

Need automaatse teravustamise funktsioonid seavad R8 ette kaameratest nagu Sony a7 IV ja a7C ning Nikon Z5. Niivõrd võimekas automaatse teravustamise süsteem tõstab R8 ette ka Nikoni Z6 II ja Z7 II mudelitest.

Vaatamata Canoni mainele piirata oma soodsamate mudelite funktsioone, saab EOS R8 muljetavaldava hulga EOS R6 II videovõimalusi.

EOS R8 suudab filmida 4K videot, mis on tuletatud täislaiuses 6K jäädvustusest kuni 60 kaadrit/sek. Kaamera suudab filmida 10-bitist videot C-Log3 või HDR PQ profiiliga.

Lisaks on kaameral kõrvaklappide ja mikrofoni pesad ning nagu enamikul Canonitest on ka sellel täielikult liigendatav ekraan. Canon EOS S8 välgukingal on isegi pistikud, mis võimaldavad ühendada tarvikuid, näiteks XLR-adapterit, mis võimaldab nelja kanaliga helisavlestust.

EOS R8 kere ja disain

EOS R8 kere on sisuliselt sama EOS RP kerega, mis on fotograafide seas ennast juba tõestanud. Kuid on ka väikeseid erinevusi, näiteks ei paku R8 nii palju otseseid juhtpunkte kui Canon EOS R6 II mudelil.

Esimene asi mida märkasin on joystick puudumine kaamera tagumiselt küljelt. Samas on hea näha kahte valikuketast kaamera peal ja taga. Lisaks on kaamera käepide paraja suurusega.

Canoni sõnul on disainis arvesse võetud tolmu- ja veekindlust, kuid see ei ole suletud ega ehitatud samal tasemel kui EOS 6D II mudel. Selle asemel on kasutatud kergemat konstruktsiooni ja rohkem plastikut.

Soodsam hinnatase on kaasa toonud ka ainult ühe mälukaardipesa ja ehk enamiku fotograafide jaoks veelgi olulisem, see on paigutatud kaamera all olevasse akupesasse.

Üks olulisemaid EOS R8 puudusi võrreldes kallima R6 II mudeliga on LP-E17 aku kasutamine. See on tõenäoliselt kaamera suuruse vähendamise kui ka kulude vähendamise või toodete eristamise tagamise küsimus, kuid sellel on R8-ga pildistamisel märgatav mõju.

Suhteliselt väike 7,5 Wh LP-E17 aku tähendab, et EOS R8 ei suuda eriti pikalt ühe akuga jäädvustada ja saavutab režiimis pildistamisel vaid 150 kaadrit laadimise kohta. See suureneb energiasäästurežiimis 220 kaadrile. Õnneks leiab Photopointi veebikaubamajast kaamerale ka lisaakusid alates 22,99€.

EOS R8 mudelilt leiab samad viis pesa, mis EOS R6 II kaameralt: microHDMI, USB-C, kõrvaklappide ja mikrofoni pesad ning juhtmega kaugjuhtimispuldi pesa. Nagu R6 II kaamera puhul, töötab ka EOS R8 USB port 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s) standardiga.

Ehkki Canon EOS R8 pole kaugeltki kõige võimekam kaamera, mida oleme viimasel ajal Canonilt näinud, siis on see eeskujulik algklassi valik.

See annab fotograafidele suurema osa kõrgema klassi EOS R6 II jõudlusest, kuid lihtsustatud kujul, muutes selle piisavalt arusaadavaks neile, kes proovivad kaasaegset täiskaaderkaamerat esimest korda. Väike kere ja kerge kaal muudavad selle käsitsemise lihtsaks ja mugavaks.

 

Vii oma fotod ja videod järgmisele tasemele – telli Canon EOS R8 »

 


Kui sa ei tea, mida oma vana kaameraga peale hakata, siis on võimalus see meile pakkuda ning nõnda saad uue kaamera ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot ››

Kahtlemata on uue fototehnika ostmine arvestatav investeering ja seetõttu pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi – nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Photopoint on Canoni ametlik ja pikaajaline partner Eestis. Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

(382)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS R8 kere
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 60p videosalvestus
  • Dual Pixel CMOS II teravustamissensor
  • 3" kallutatav ja pööratav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist ilmastikukindel konstruktsioon
1599€1919€
Canon EOS R8 + 24-50mm
  • 24,2-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 60p videosalvestus
  • Dual Pixel CMOS II teravustamissensor
  • 3" kallutatav ja pööratav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
  • Magneesiumsulamist ilmastikukindel konstruktsioon
1799€2129€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast