Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentaxi Aasta Portreefoto 2012 võitja on Ann Einberg

2012 aasta jääb Pentaxi Aasta Portreefoto ajalukku suurepärase ja pisut vastuolulisena. Hea meel on tõdeda, et konkursile esitati üle 1500 töö, millest igaüks tõlgendas portreefoto žanri omal isikupärasel moel. Suur osalevate fotode hulk ning heal tasemel tööde osakaal tegid žürii töö küllaltki keeruliseks. Seega hindas iga žüriiliige pilte esmalt iseseisvalt Snäpi keskkkonnas. Seejärel kohtus žürii teises voorus ning asus hindama esimeses ringis väljakujunenud piltide tuumikut. Fotosid hindasid tunnustatud fotograafid Kaupo Kikkas, Urmas Ääro, Viktor Koshkin, Annika Metsla ja Renee Altrov.

Sarnaselt eelmiste aastatega oli esimeses ringis väljakujunenud piltide hulgas tugev mustvalgete fotode ülekaal. Žürii pööras hindamisel suurimat tähelepanu fotograafi isikule ning vähem modelli isikule, et viimane ei prevaleeriks esimese üle.

Žürii hindas pilte kolme võrdselt tähtsa kategooria alusel:

  • Sisuline külg – portree lugu, pildi võime vaatajat kõnetada ning loomingulisus
  • Tehniline teostus – teravus, fotograafilised väljendusvahendid, kompositsioon jms.
  • Uudsus, ainulaadus, erilisus.

Kuna raske on kujundada kõiki rahuldavat kollektiivset ilumeelt ja žürii arvamused läksid lahku, tuli esikolmiku hääletamisel lähtuda ka matemaatikast. Argumenteerimist ühe või teise töö kasuks või siis kahjuks oli küllaga. Iga töö kõnetab omal moel ning vastavalt vaataja elukogemusele, ilumeelele või portreefoto kui žanri tõlgendusele.

 

Pentaxi Aasta Portreefoto 2012 parimad on:

 

I koht: “Paralleelid”. Autor Ann Einberg.

Auhind: Fotoreis Peruusse

Žürii kommentaar: Esikoha töö „Paralleelid“ võlus vaieldamatult oma müstikaga ja võimega kõnetada vaatajat justkui mingil muinasjutulisel tasandil.  Kuivõrd kindlasti ei ole tegu klassikalise persooni portreega, siis seda enam tekkisid pilti vaadates peas omad jutud ja lood, mille tulemusel jäi pähe kumisema mõte, et portree ei pea olema vaid ühe lühikese hetke spetsiifiline jäädvustus, vaid see võib olla fantaasialend pikemal ajalteljel. Tegemist on lummava fotoga, mis üllatab loomingulise ja julge lähenemisega portreefoto žanrile.

 

II koht: “gobotoru”. Autor Anton Novozilov.

Auhind: 1000€ eest kaupa Photopointist

Žürii kommentaar: Teise koha foto „gobotoru“ on väga professionaalselt teostatud ja huvitava ideega foto. Selle töö puhul torkab silma väga jõuline kontseptsioon ning hästi kasutatud valgus. Portreteeritavat on küll vähevõitu, kuid ehk räägib pilt mingist inimesele loomulikust omadusest või kujutab hoopiski meid kõiki.

 

 

III koht: “nimeta”. Autor Darja Zusseva.

Auhind: 500€ eest kaupa Photopointist

Žürii kommentaar: Kolmanda koha töö on visuaalselt väga tugev portree. Valguse mäng on dekoratiivsuse ja ruumi huvides väga hästi ära kasutatud.

 

IV koht: “*” Autor Riina Varol

Žürii kommentaar: Kuigi PAP 2012 konkursil on kolm auhinnalist kohta, tõi žürii välja ka neljanda töö, mis häältega selgelt eristus järgnevatest ning väärib seetõttu esiletõstmist. Tegemist on tõelise klassikaga – see foto on oma sügavuses ja ilus nii portree kui üks portree üldse olla saab. Tegemist on väga professionaalselt teostatud ning hea stiilitunnetusega tööga. Valgus, rakurss ja kompositsioon on suurepärased. Modelli silmadest ei ole võimalik mööda vaadata ning pildil olev tütarlaps kõnetab kindlasti vaatajat.

 

Vaata lisaks žürii poolt äramärgitud töid.

Nagu näha, on kõik 4 fotot väga erineva lähenemisega portreefotole ja loodame, et see innustab kõiki portreefoto žanri viljelejaid. Hea portreefoto peakski olema, nagu need neli tööd kokku:

  • huvitav, uudne ja loominguline
  • jõuline ja arusaadava sõnumiga
  • taotluselt perfektne ja modelli avav

Konkursi parimate autasustamine toimub EestiFoto stuudios ning silmapaistvamate portreede rändnäitus alustab 22. detsembrist Nokia kontserdimajas, liikudes edasi Tartusse, Paide ja Jõhvisse. Jälgi Pentax Eesti Facebooki lehte, et sündmustega kursis olla!

(678)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga