Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nokia comebacki algus – puutetundliku ekraaniga 5800 XpressMusic

Nokia on lõpuks valmis saanud selle, millega hirmutas Steve-poissi juba alates käesoleva aasta algusest. Blogosfääris iPhone`i-tapjaks nimetatama hakatud Nokia puutetundliku ekraaniga nuti- ja muusikatelefon on kohal.

Epsoo`st eile välja karanud mobiiltelefon ei ole küll Nokia päris esimene puutetundliku ekraaniga isend, küll on ta aga esimene selline, mis väärib veidi rohkem tähemärke kui eelmised.

Nokia 5800 XpressMusic ei jää oma tehniliste andmete poolest sugugi alla oma lähimatele rivaalidele. 3,2″ puutetundlikule LCD-ekraanile on mahutatud muljetavaldavad 640×360 pikslit. Telefonil on 3,2 miljoni piksliga, automaatse teravustamisega, Carl Zeissi optikaga varustatud kaamera kahe LED-lambiga töötava välguga.

Edasi: uuel Nokia nutitelefonil on GPS-vastuvõtja, WiFi raadio, 3G võrk, 3,5 mm port kõrvaklappide jaoks. Kuna tegemist on ikkagi, nagu ka nimi ütleb, muusikatelefoniga, on selle tarvis vaja suurt mälumahtu. Aga palun – 5800 XpressMusic`u sisse on võimalik libistada MicroSD kaarti (max 16 GB). Karbis on juba Nokia poolt kaasa pandud 8 GB mahutav mälukaart.

Ja telefoni hind? Erinevalt paljudest oma rivaalidest ei seo Nokia teid mingi mobiilsideoperaatoriga. Avatud telefon saab maksma 279 eurot, ehk veidi alla nelja ja poole tuhande krooni.

Muutunud turusituatsioon

Viimastel aastatel on mobiilide maailmas toimunud märkimisväärsed muudatused.

Nagu üleminek filmi kasutavatelt fotokaameratelt digitaalsele fotokaamerale mõned aastad tagasi, nii toimub nüüd telefonide turul üleminek traditsioonilistelt, klahvistikuga ning peamiselt helistamisfunktsiooni omavatelt mobiilidelt komplekssete pihuarvutite suunas.

Kliendid eelistavad üha enam tavaliste telefonide asemel suure mälumahu, puutetundliku ekraani, 3G toe ja multimeediakeskuse omadustega nutitelefone.

Vaid loetud arv mobiilide tootjaid on suutnud sellise arenguga kaasa minna. Uues situatsioonis on Nokia uuteks rivaalideks juba vanade ja läbiproovitud Motorola või Ericssoni kõrval sellised gigandid, nagu Apple, RIM (Research in Motion) ning Microsoft.

Nokia tegevdirektor Olli-Pekka Kallasvuo ütles eile uudisteagentuurile Reuters antud intervjuus, et 5800 XpressMusic on esimeseks sammuks Nokia rünnakus nende uute ja võimsate rivaalide vastu.

Kallavsuo rääkis, et RIM`i strateegia – müüa mitte ainult Blackberry telefone, vaid koos nendega ka täielikku, äriklientidele suunatud e-maili lahendust – on olnud tõeliselt muljetavaldav. Nokia on aga oma eesmärgiks seadnud “kahekordistada RIM`i saavutatut”, pakkudes e-maili teenust mitte ainult äri- vaid ka tavaklientidele.

Selleks on Nokia juba sõlminud lepingu Microsoftiga viimase e-maili tarkvara kasutamiseks ning arendamiseks oma juba müüdud ning müüdavates S60 tarkvaraplatvormil töötavates mobiiltelefonides. Selline aktsioon peaks Kallavsuo sõnul kiirelt RIM`ile koha kätte näitama. Vähemalt selles osas, mis puudutab mobiilitootja e-maili teenust kasutavate telefonide hulka.

Apple`i iPhone`i kommenteerides kiitis Nokia esindaja selle innovaatilisust ning märkis, et see firma on teinud mobiilitööstusele suure teene – viimase aja meeletu nutitelefonide areng ning buum olevat just sellest puuteklotsist tingitud.

Samas ütles Kallasvuo, et Nokia peab olema võimeline vastama ükskõik millisele konkurentide poolt välja käidud sammule. Ja seda ta ka on.

Teatavasti valmis paar nädalat tagasi Google`i, HTC ning T-Mobile`i koostöö tulemusena uus ja uudne, Google`i Android operatsioonisüsteemil töötav nutitelefon G1.

Kallavsuo sõnul on veel vara rääkida sellest, millised mõjud võivad Google`i uuel operatsioonisüsteemil mobiiltelefonide turule olla. Telefon võib küll olla igati OK, kuid suureks küsimuseks on: “Mida uut suudab see uus tegija endaga kaasa tuua?”.

Euroopa oli 1990-datel aastatel mobiilide tootmises maailmas esirinnas, kuid Silicon Valley`st sai internet alguse ning USA on siiani internetiga seotud tehnoloogiate arendamises domineerimas. Kui nüüd mobiiltelefonid liiguvad üha enam internetiseerumise poole, tähendab see seda, et USA on liider ka selles vallas. Nokia püüab aga selle neile muuta nii keeruliseks kui võimalik.

(328)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga