Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Milline nutikell on Sulle parim – Apple Watch 3, Watch SE või Apple Watch 6?

Apple Watch nutikellad

Apple Watch on vaieldamatult maailma kõige populaarsem nutikell. Samamoodi nagu Apple iPhone on maailma kõige populaarsem fotoaparaat. Seda muidugi eeskätt seetõttu, et me suures plaanis ei eristata erinevaid kella või telefonimudeleid tänu nende suhtelisele sarnasusele. Apple nutikellade kasutajate rahuloluprotsent on peaaegu maksimaalne – kellaga on rahul 97% kasutajatest. Ometi eristuvad kellad omavahel nii välimuse kui ka võimaluste poolest ja allpool aitamegi oma lugejal valida, millist nutikat ajanäitajat Sul vaja võiks minna.

Selleks, et ülevaade liiga mahukaks ei läheks oleme valinud omavahel konkureerima nii uued tulijad kui ka ühe populaarse mudeli minevikust – Apple Watch Series 6, Apple Watch SE ja Apple Watch 3. Jätame lipulaeva ehk siis Watch 6 mudeli lõpuks ja alustame kahest mudelist, mis võiksid teineteisele tasavägisemat konkurentsi pakkuda.

 

Apple Watch 3 vs Apple Watch SE

Ehkki Watch 3 mudel on juba mõned aastad vana, siis võib tema kohta rahulikult tarvitada epiteete vana ja hea. See kell on heaks sissejuhatuseks nutikellade maailma tänu oma intuitiivsele kasutajaliidesele, kõrgele koostekvaliteedile, esteetilisele välimusele ning enam kui sõbralikule hinnale. See viimane argument on ilmselt kõige mõjuvam eelistamaks antud triost just konkreetset mudelit.

Kolmas mudel pakub endiselt suurepärast ja efektiivset kombinatsiooni nutikellast ja aktiivsusmonitorist, mis sobib ühevõrra hästi nii dresside kui ka piduliku ülikonna või õhtukleidi juurde.

Tegelikult võiks tavatarbija jaoks olla kõige suuremaks miinuseks selle kella juures kella ekraani ebaotstarbekas kasutamine. Teisisõnu on kella ekraani ümbritsev must riba liiga lai. Võrdluseks võiks öelda, et kui välistelt mõõtmetelt pole kellad kuigi palju erinevad, siis on kasutusel oleva ekraanipinna erinevus märkimisväärne. Teatavasti valmis Apple Watch 3 kahes mõõdus – 38mm ja 42mm ja Watch SE on saadaval nii 40mm kui 44mm korpuses.

Apple Watch Series 3 nutikell
Apple Watch 3

Kui Apple Watch 3 suurema mudeli aktiivne ekraanipind on 740mm2, siis Apple Watch SE väiksema mudeli ekraani kasulikku pinda on 759mm. Apple Watch SE suurema mudeli ekraan on 3-seeria suuremast mudelist suurem 237mm2 ehk peaaegu kolmandiku võrra.

Teiseks suurimaks erinevuseks kahe mudeli vahel on ühenduvus. Kui kolmanda seeria mudel on vaid GPS ühendusega, siis SE pakub nii GPS kui ka LTE ühendust. LTE ehk 4G ühendus tähendab, et kella sees peitub eSIM kiip, mis võimaldab telefoni lähedusest sõltumata sellega teha kõnesid, kõnesid vastu võtta ja kasutada mobiilset internetti. 

Mõistagi on Apple Watch SE varustatud moodsama protsessoriga kui kolmas mudel – tootja sõnul on kiiruse vahe ligi kahekordne. Reaalses kasutuses muidugi ei pruugi need vahed kuigi märgavad olla, sest ka Apple Watch 3 ise on juba piisavalt nobe. Suuremad vahed võivad sisse tulla erinevate rakenduste puhul.

Apple Watch SE nutikell

Apple Watch 3 toetuseks võib lõppu lisada, et nii aku kestvus kui ka aktiivsusmonitori ja terviserakenduste funktsionaalsus on mõlemal mudelil praktiliselt sama, ehkki ainult SE-l on rahvusvahelise hädakutse tugi ning mürataseme jälgimise ja kukkumisteavituse funktsioon.

Kokkuvõtteks:

  • Apple Watch SE on suurema ekraaniga ja kiirem, kui Apple Watch 3, kuid igapäevase kasutuse juures pole vahe minu arvates otsustava tähtsusega.
  • Apple Watch SE-l on LTE-ühendus, mis võimaldab telefoni lähedusest sõltumata sellega teha kõnesid, kõnesid vastu võtta ja kasutada mobiilset internetti. 
  • Aktiivsusmonitoridena on mõlemad mudelid üsna sarnased.
  • Apple Watch SE kukkumisteavitus on oluline kasutajatele, kellel on tervisehäired või kes tegelevad näiteks üksinda ekstreemspordiga või liiguvad palju looduses – see saadab signaali kasutaja lähedastele, kui kasutaja kukub ega liiguta end peale seda aktiivselt.
  • Aku vastupidavus on mõlemal mudelil sama – Apple enda sõnul 18 tundi.
  • Apple Watch 3 lööb Apple Watch SE nokauti oma hinnaga.

Seega kui su jaoks pole määrav kella sihverplaadi suurus ja kella rakenduste kiirus, siis pole Apple Watch SE-l ilmselt erilisi eeliseid. Kui aga sul võib olla või tekkida probleeme tervisega või võivad su hobid põhjustada erinevat sorti õnnetusi, millest sa ise pole ehk võimeline koheselt toibuma, siis võib Apple Watch SE osutuda elupäästjaks, sest selle kukkumistuvastus funktsioon on ennast juba korduvalt tõestanud ja päästnud mitmeid inimelusid üle terve maailma.  

 

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 6

Säästu- ja tippmudelit omavahel võrrelda on ehk kohatu, kuid et tegu on nö ühe põlvkonna kelladega, siis võib nende erinevus olla väiksem, kui arvata võiks.

Sissejuhatuseks on mõlema nutika ajanäitaja disain st välimus praktiliselt sama ja erinevad ainult materjalid. Kui Apple Watch 6 on saadaval nii alumiiniumist, roostevabast terasest ja titaanist korpuses, siis Watch SE puhul valik puudub ja peab leppima vaid alumiiniumiga, mida on vähemalt kolmes eri värvitoonis – hõbedane, kuldne ja kosmosehall (space gray). Watch Series 6 värvivalik on mõistagi märksa edevam sh punane, sinine ja grafiit.

Apple Watch Series 6

Identsed on ka ekraanid – vahe on vaid selles, et 6.seeria kellal on always-on ekraan, mille ekraanipilt ei kustu täielikult ka siis, kui kell käe pealt ära võtta. See on kindlasti kuuenda seeria kella üks olulisemaid uuendusi! Tõsi küll, sellest sai osa ka eelmise ehk siis viienda seeria mudel. Lisaks tasub mainida ka seda, et Apple Watch 6 titaan- ja roostevabast terasest korpustega mudelid on varustatud safiirkristallist klaasiga, mis on tavalisest ioon-X-klaasist tunduvalt tugevam.

Väike vahe tuleb sisse protsessoritega. Apple Watch 6 on varustatud Apple’i uusima kahetuumalise S6 protsesoriga, kuid Apple Watch SE peab leppima eelmise põlvkonna S5 protsessoriga. Uuem protsessor peaks olema eelmisest mudelist 20% kiirem, kuid tavakasutaja jaoks jääb see kiirusevahe ilmselt märkamatuks.

Ehkki mõlema ajanäitaja akud peavad vastu võrdselt 18 tundi, siis peaks 6.seeria mudeli laadimiskiirus olema parem kui säästumudelil ning aku peaks täituma juba 1,5 tunni jooksul.  

Apple Watch SE nutikell
Apple Watch SE

Suurem erinevus tuleb sisse terviserakendustega. Nii võimaldab Apple Watch 6 mõõta vere hapnikusisaldust ning teha elektrokardiogrammi (paraku mitte Eestis, vähemalt ametlikult mitte). Ülejäänud terviserakendused on mõlemal kellal täpselt samad.

Ehkki enamusele kasutajatest see suurt rolli ei mängi, siis on ometi huvitav teada, et kui Apple Watch toetab nii 2,4 kui ka 5GHz sagedusega Wi-Fi’t, siis SE piirdub ainult 2,4GHz-ise sagedusega.  

Kokkuvõtteks:

  • Kui on oluline olla edev, et kella korpus oleks tehtud titaanist või vähemalt roostevabast terasest ja värvivalikus oleks punane, sinine ja grafiit, siis tuleb valida Apple Watch 6.
  • Kui on vaja pidevalt mõõta vere hapnikusisaldust või teha elektrokardiogramme (seda funktsiooni on võimalik teatavatel tingimustel ka Eestis aktiveerida), siis on samuti mõtekas valida 6.seeria mudel.
  • Kui on oluline, et käekella näitu saaks vaadata ka näiteks laual lebava käe randmelt, siis pole ikkagi pääsu Apple Watch 6-st.
  • Kui aga need kolm punkti pole siiski väärt, et nende eest maksta üle 200 euro, siis sobib randmele suurepäraselt ka Apple Watch SE.

 

Lõpetuseks

Liha on hea, aga kala on ka hea, tavatseb öelda üks minu hea sõber – sama käib ka nende kolme kella kohta. Kõik kolm on lihtsalt suurepärased ajanäitajad, nutiseadmed ja aktiivsusmonitorid. Kui rahanumber ei ole kella ostes määrav, siis võiks julgesti soovitada seda kõige-kõigemat ehk Apple Watch Series 6 – eriti neile, kes oma tervisega jätkuvalt kursis tahavad olla. Et tervis olla teatavasti meie kõige kallim vara, siis ei ole vist mõtet ka kellaostul koonerdama hakata.

Kui aga tervisega probleeme pole ja harjumus kella vaatamiseks käeranne näo juurde tuua on sisse juurdunud ning üleliigse rahaga oleks niigi palju ette võtta, siis poleks põrmugi paha Apple Watch SE või isegi Apple Watch 3 käe peale panna. Viimane neist sobib eriti pragmaatilisele inimesele, kelle jaoks pole kell mingi edevuseasi, vaid täiesti pragmaatiline tööriist ja abivahend oma igapäevase elu korraldamiseks.

Ühes võin aga juba etteruttavalt kindel olla – rahul oma uue ajanäitajaga saab olema 97 inimest sajast, mis tähendab, et suure tõenäosusega kuulud ka sina nende sekka.  

 

Apple Watch nutikella saad mugavalt soetada Photopointi e-poest ››

(2755)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Apple Watch 6 GPS 40mm Sport Band, gold/pink sand
  • 1,57" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch SE GPS 44mm Sport Band, silver/white
  • 1,78" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 3 GPS 38mm Sport Band, space grey
  • 1,5" puutetundlik ekraan
  • WatchOS 4, kahetuumaline protsessor
  • 8 GB sisemälu, Bluetooth 4.2 & WiFi ühendus
  • Integreeritud GPS, altimeeter ja pulsiandur
  • Veekindel – sobib ujumiseks
Apple Watch 6 GPS 40mm Sport Band, blue/deep navy
  • 1,57" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
329€429€
Apple Watch SE GPS 40mm Sport Band, gold/pink sand
  • 1,57" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 40mm Sport Band (PRODUCT)RED
  • 1,57" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
329€429€
Apple Watch 6 GPS 40mm Sport Band, space gray/black
  • 1,57" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 40mm Sport Band, silver/white
  • 1,57" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 44mm Sport Band, silver/white
  • 1,78" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 44mm Sport Band, gold/pink sand
  • 1,78" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 44mm Sport Band, space gray/black
  • 1,78" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 44mm Sport Band, blue/deep navy
  • 1,78" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 6 GPS 44mm Sport Band (PRODUCT)RED
  • 1,78" LTPO OLED Retina alati aktiivne puuteekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine + GPS
  • Pulsiandur, verehapniku sensor, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
349€459€
Apple Watch SE GPS 40mm Sport Band, space gray/black
  • 1,57" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch SE GPS 40mm Sport Band, silver/white
  • 1,57" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch SE GPS 44mm Sport Band, space gray/black LT
  • 1,78" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch SE GPS 44mm Sport Band, space gray/black
  • 1,78" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch SE GPS 44mm Sport Band, gold/pink sand
  • 1,78" LTPO OLED Retina puutetundlik ekraan
  • 32 GB sisemälu, WiFi & Bluetooth 5.0
  • Aktiivsuse, une & tervise jälgimine
  • Pulsiandur, GPS, muusika & Apple Pay
  • Veekindel 50 meetri sügavuseni
Apple Watch 3 GPS 38mm Sport Band, silver/white
  • 1,5" puutetundlik ekraan
  • WatchOS 4, kahetuumaline protsessor
  • 8 GB sisemälu, Bluetooth 4.2 & WiFi ühendus
  • Integreeritud GPS, altimeeter ja pulsiandur
  • Veekindel – sobib ujumiseks
Apple Watch 3 GPS 42mm Sport Band, space grey
  • 1,65" puutetundlik ekraan
  • WatchOS 4, kahetuumaline protsessor
  • 8 GB sisemälu, Bluetooth 4.2 & WiFi ühendus
  • Integreeritud GPS, altimeeter ja pulsiandur
  • Veekindel – sobib ujumiseks
Apple Watch 3 GPS 42mm Sport Band, silver/white
  • 1,65" puutetundlik ekraan
  • WatchOS 4, kahetuumaline protsessor
  • 8 GB sisemälu, Bluetooth 4.2 & WiFi ühendus
  • Integreeritud GPS, altimeeter ja pulsiandur
  • Veekindel – sobib ujumiseks
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga