Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Netbookide kontseptsioon ja Asus N10

Millised on need karakteristikud mis eristavad netbooki – seda Eee PC taolist väikest latakat – traditsionaalsetest sülearvutitest?

Esiteks loomulikult suurus. Ühe puhtaverelise netbooki ekraani diagonaal peaks jääma alla kümne tolli. Kuid kas siis 10,1 tollise displeiga masinat ei saagi enam nimetada Netbook`iks?

Arvatavasti ikkagi veel saab, kuid sellisesse eksemplari tuleks suhtuda ülima ettevaatlikkusega ja otsuse langetamiseks tuleks edasi siirduda tehniliste andmete juurde.

Netbooki olemuse juurde peaks kindlasti kuuluma tehniliste näitajate optimaalsus. Ei ole mitte mingit mõtet teha netbooki ning püüda sinna sisse toppida võimalikult palju SSD/HDD mälu, võimsaimat graafikakaarti jne. See võrduks samaga, kui Peugeot laksaks oma 306 seeriale kapoti alla 4,8 liitrise mootori.

Kuigi see sinna isegi kuidagi mahuks ning paljud Tallinn-Tartu maante ralliässad sellise näitaja peale sillas oleksid, oleks selline masin siiski täiesti kontseptsioonivastane. Täpselt samamoodi nagu netbook 4GB RAM`i, 400GB HDD jms nodiga.

Mis siis on netbooki kontseptsiooniks? Lihtsus, optimaalsus, odavus ning võimalikult vähe liikuvaid osi! Netbook on arvuti, mis ei ole ette nähtud palju protsessorit ja mälumahtu vajavate programmide jooksutamiseks (sh operatsioonisüsteem). Pigem tuleks sellesse suhtuda kui veidi suuremasse ning parema kasutamismugavusega alternatiivi nutitelefonidele.

Ideaalsel netbookil peaks olema püsimäluks SSD ketas. See ei ole Netbooki puhul probleemiks, et SSD mälu tavaliselt vaid 4-20 GB on. Tal ei ole vaja nii palju mälumahtu kuna on mõeldud mobiilseks lisaarvutiks laualoleva kompuutri kõrvale.

Mahutavusest tähtsamaks on netbookile kiirus, energiasäästlikus ning töökindlus. Nendes kõigis ületavad SSD ketta näitajad HDD ketta omi märgatavalt.

Ideaalse netbooki hind peaks jääma 5000-6000 EEK kanti ja olema võimalikult optimaalsete näitajatega – veebis surfamiseks, muusika kuulamiseks, tekstitöötlusprogrammi jooksutamiseks jms piisab näiteks isegi vähemast operatiivmälust kui 1GB. Samuti peaks sellist tüüpi sülearvuti olema võimalikult lihtsa ja seega ka kiire operatsioonisüsteemiga. Linux sobib ühele täisväärtuslikule netbookile suurepäraselt.

Sellise jutu valguses tekivad kahtlused, kas maailmas ülipopulaarseks saanud ning vaikimisi netbookiks nimetatavat HP 2133 Mini-Note`i 80.32€ ikka saab selleks pidada, kellena ta esineb.

Windows Vista, 2GB RAM, 120 GB HDD ning muidugi hind annavad põhjuse olla selles suhtes skeptiline. Veidi alamõõduline klaviatuur ning 8,9″ LCD aga räägivad muidugi teist keelt. Olgu ta siis.

Asus N10

Küsimused, millele ülal vastust otsisime tõstatas tegelikult üleeile esitletud Asuse arvuti nimega N10. Väliskujult võib see välja näha täiesti võrdväärne partner juba letil kükitavaile 10″ ekraaniga netbookidele. Asus aga ei ole sellele andnud Eee PC initsiaale ning kavandab eriti verist kättemaksu kõigile, kel on jultumust seda nimetada netbookiks.

Protsessoriks on tal Inteli Atom (1,6 Ghz) – netbook mis netbook! Ekraan on tal 10,2″ – peaaegu netbook. See on aga ka kõik. Klaviatuur on N10-l täismõõdus (võrreldes tavalise sülearvuti klaviatuuriga), op.süsteemiks on Windows Vista, 6-elemendise aku tööajaks on märgitud 6-12 tundi ja hind jääb kuskile 8000 ja 9000 vahele.

N10-st on kaks versiooni – N10E ja N10J. Viimane on võimsam mudel, omades koguni 320 GB püsimälu ning vajaduse järgi sisse-välja lülitatavat Nvidia GeForce 9300 MS (256 MB) graafikakaarti.

Mõlemal masinal on sõrmejäljelugeja, ekspress kaardi pesa ning näotuvastus sisselogimise hõlbustamiseks. Sisseehitatud 3G tuge siiski ei ole. See võiks juba olla väiksematele sülearvutitele omane featuur. Peagi vast on.

Selline tehniliste näitajate kaskaad annab tunnistust faktist, et tegemist ei ole kaugeltki mitte optimaalse, eelkõige veebis surfamiseks, väiksemate videoklippide vaatamiseks, pisemaks tekstitöötluseks ja muuks selliseks valmistatud sülearvutiga. Netbooki nimetusest hoidumine on seega täiesti põhjendatud. Asus saab ka seda muidugi enesele lubada, arvestades seda kui populaarne ja lai Eee PC seeria tal on.

Aga just nüüdsama teatas Samsung oma 10,2″ ekraaniga arvutist, millel Win. XP, 6 elemendiga aku, WiFi, bluetooth, 160 GB HDD, 1,6 Ghz Intel Atom ning antibakteriaalne klahvistik. Pressiteade siin.

Samsungi arvates Netbook. Aga tegelikult? Kui meil küsitlusi teha saaks, siis ma teeksin ühe just praegu. Kunagi kindlasti see võimalus tekib. Seniks saate oma arvamust avaldada kommentaarikastis.

(272)

Artiklis kirjeldatud tooted:
GoClever 3540 Baltics Lihtne ja mugav navigatsiooniseade igapäevaseks kasutuseks.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga