Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Makropildistaja abimehed

© Tekst ja fotod: Jaak Põder

Kui varemalt vaatasime, millega makropildid tehtud saab, siis seekord käime läbi abivahendid, mis pildisaamisvõimalusi märgatavalt parandavad.

Esmalt, makronduse juures on asendamatu abimees (enamustel peegelkaameratel) kaamera enda küljes. Selleks on peegli eellukustus. Sisuliselt tähendab see seda, et kaamera sees tõstetakse peegel enne pildi tegemist üles, et vähendada vibratsioone kaameras pildi tegemise hetkel. Kasu on sellest pikemate säriaaegade juures kui 1/60 sek ja mõju on tal veel ca sekundise säri juures. Kiiremate ja aeglasemate säridega tehakse pilt kas piisavalt kiirelt või piisavalt aeglaselt, et peeglist tekkiv värin olulist mõju enam ei avalda.

Selleks, et peegli eellukustust kasutada, peab loomulikult olema ka statiiv. Heakene küll, tegelikult saab kaamera panna ka mõnele kännule või suruda objektiiv kõvasti vastu puutüve, kuid paljudes olukordades ei saa statiivist üle ega ümber. Lähipildistamise juures on statiivil üks oluline nüanss – statiivipea peab olema selline, et peale pea kinnikeeramist kaamera ei vajuks veel mõnda millimeetrit. See on ka muude pildistamiste juures oluline, kuid eriti makro juures, kus teinekord pildistatav ala ongi ainult paar millimeetrit. Ja statiiv ise peab olema kindel ja hästi madalaks käiv, sest pisikesed olendid kipuvad tihedamini maapinna ligi liikuma kui inimsilmade kõrgusel.

Kolmas oluline abimees on distantspäästik. Koos peegli eellukustuse, statiivi ja päästikuga saab juba peaaegu, et kindla peale pildi, kus piltnik või kaamera enam oma kätevärinaga seda ära ei riku. Tõsi küll, võimalik on kasutada päästiku asemel ajaviivisega päästikuvajutust, kuid kaamera puutumine päästiku vajutamiseks võimsama suurenduse juures võib tähendada kaadri nihkumist ja kehvemal juhul kompositsiooni rikkumist. Seega, parem ikka päästik ja võimalusel juhtmevaba.

Kui nüüd eelmised kolm aitasid meil teha pildi naturaalse valgusega ja naturaalsetes oludes, siis neljas abimees makrotamise juures on välklamp. Välklampe on erinevaid, on spetsiaalseid makrovälke ja ka tavalisi. Välklambi tüübist olenemata seisneb tema peamine eelis selles, et ta võimaldab meil kasutada kiireid säriaegu ja käest pilti teha. Sedasi on võimalik pildistada putukate tegevust ja muud huvitavat, mida pikkade säriaegadega teha ei saa. Samuti laseb välklamp paljud pildid ilma statiivi ja muude abivahenditeta ära teha ning võibolla kõige olulisem – võimaldab meil olenemata valgusoludest pilti teha – suvel võib välklambiga putukaid pildistada päev läbi, olgu siis taevas kas ere päike või tumedad vihmapilved. Välklambi kasutusala ei piirdu ainult nimetatud võimalustega, kuid käesoleva artikli raames jätame teised kasutusalad välja kirjutamata.

Abimeestest viimasele kohale paigutan igasugused spetsiifilised vidinad – makrostatiivipea (macro-slider), statiivi külge kinnituvad ‘abikäed’, mis taime paigal hoiavad jne jne. Eks igaüks ise teab, kui sügavuti ta makrotamisega minna tahab. Minu arvamus on, et esimese nelja abimehega saab enam-vähem kõik pildid ilusti ära tehtud ja nende kasutamine on oluliselt mugavam kui spetsiifiliste vidinate kasutamine.

Kokkuvõtvalt julgen öelda, et makrotamise edukuse saladus peitub korraliku objektiivi olemasolu korral just abimeeste kasutamise oskustes. Tihti oleneb just nendest, kas tuled koju tühjade kätega või mõne korraliku pildiga pisikesest detailist või elusolendist. Hääd makrotamist, putukahooaeg on kohe algamas!

sariksaask

Säriksääsk – Pildistamisel kasutatud statiivi ja makrostatiivipead kadreerimiseks (sest pildistatav ala on 3 × 4,5 mm, makrovälklampi ja distantspäästikut.

punnpea

Punnpea – See portree liblikast on tehtud makrovälklambiga käest. Välklambi annab välja peegeldus liblika silmades ja ka tumedaks tõmbunud taust.

(1178)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga