Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kompaktkaameraga Indias 13. Öine tänavafotograafia

DSC02444 copy

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2,8, 1/200 sek, ISO 6400.

Öine fotograafia on hoops teisest puust kategooria, kui päeval pildistamine. Valgus on piiratud, tehniliselt oled piiratud aga võimalusi on tohutult palju. Öösel tänavatel pildistades peab arvestama kindlasti ainult tehisvalgusega. Hoian värvustasakaalu alati AUTO peal, kuna tihti on erinevad valgustemperatuurid segatud ja ise õige funktsiooni leidmine võtab liiga palju aega. Sony automaatne värvustasakaalu määramine teeb suhteliselt head tööd, suudab leida just selle enamvähem õige keskmise – isegi miksitud valgustega.

Öised valgused on alati huvitavad, mingil määral saab võrrelda ka stuudiofotograafiaga. Võib tänavaid võtta kui oma stuudiona ja valgused oleks nagu kellegi teise poolt ette seatud ning sina pead ainult selle õige koha ja aja leidma.

India jällegi on ideaalne öiseks pildistamiseks. Suurlinnades keeb elu 24 tundi järjest, ilma pausideta. Mitte nagu meil Eestis, kus öösel on tänavad tühjad, umbes nagu mu rahakott praegu, vaevu midagi üldse liigub.

DSC02609

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2,2, 1/160 sek, ISO 3200.

Tohutult meeldib liikuda öösel ringi mööda rahvast täis tänavaid ja otsida huvitavaid valguseid ning situatsioone. Öösel saab valge mees Indias jääda suhteliselt märkamatuks, ning pildistamine on kergendatud. Minu väike ning must RX1 jääb enamikule täiesti märkamatuks. Riietatult üleni tumedasse, liigun ringi mööda räpaseid tagatänavaid, pildistades kohalikke tumemusti mehi. Öösel kaovad tänavatelt tavaliselt kõrgemast klassist inimesed ning alles jääb ainult tavaklass, just see huvitavam osa rahvast.

DSC02982

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/160 sek, ISO 320.

Kõndisin ühel väikesel tänaval ja nägin silmanurgast seda avaliku tualeti ust, kus istus vanem meesterahvas ja vaatas tühjalt oma lauda. Esimese hooga kõndisin mööda, võtsin kaamera välja, keerasin avarõnga f2 peale ning säri enamvähem mõistlikuks, et saada terav pilt.

Sonyl on särikonpensatsioon eriti lihtsaks tehtud. Kaamera peal on eraldi rõngas kus väga lihtsalt saab kompenseerida pluss/miinus 3 astet. Peaaegu alati keeran rõnga miinus 1 peale, kui öösel pildistan. Vähese valguse tõttu arvab kaamera, et pilt on alasäris ja üritab valgust juurde tekitada ja tulemuseks oleks liiga hele pilt, üldse mitte nagu päriselt valgus oli.

Niisiis keerasin kompensatsiooni miinus 1 peale ja läksin tagasi. Samal ajal kujutasin ette seda pilti mis sealt võiks tulla. Kindlasti tahtsin ka tema tööposti peale jätta ja kõike mis seinale riputatud on. Arvestasin, et ei hakka väga palju aega veetma temaga ja üritan piisavalt kaugelt pildistada, et ümbrus oleks kaadris.

Korraks isegi tundus, et härra ei ole väga rõõmus oma töökoha üle ja äkki üldse keeldub pildistamisest, aga minu õnneks oli ta nõus. Küsisin nõusolekut ja härra silmad läksid põlema, ajas selja sirgu, sättis peakatet ja pühkis särgi puhtaks. Mine tea, kui tihti tast pilti on tehtud ja kui palju see tema jaoks tähendada võib. Paar klõpsu ja pilt olemas. Härra oli tume nagu öö.

DSC02986

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/160 sek, ISO 1000.

Olin öö rongis veetnud ja kell oli umbes 5 hommikul, kui ärkasin sellepeale, et inimesed olid mu voodi istekohaks võtnud. Esimese asjana mida nägin oli see meesterahavas, vastas voodis. Krabasin kohe kaamera, keerasin ava suureks ja tegin kiirelt pildi. Pilt on tehtud laua alt. Mees oli ka just ärkamas ja täpselt ei saanud aru kas ta oli veel unes või oli juba ärkvel aga ta ei märganud mu pildistamist.

DSC02122Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/100 sek, ISO 6400.

Et saada normaalseid pilte öösel, on sul kindlasti vaja natuke võimsamat kaamerat. Kaamerat mis võimaldab suuri ISOsid ja suudab valgust salvestada õigesti. Teiseks on sul vaja enamvähem head objektiivi suhteliselt suure avaga. Sonyl on ees Carl Zeiss f2, mis on väga mõistlik öösel pildistamiseks. Ning ta suudab ka taluda tohutult suuri ISOsid. ISO 6400 ei ole sony jaoks mingi probleem. Printides muidugi on näha, aga interneti jaoks on piisav.

Kokkuvõtteks. Mine üksinda öistele tänavatele uitama, võta kaasa enamvähem mõistlik kaamera. Hoia kaamerat peidus kuna öösel liikumine võib olla ohtlik igas piirkonnas. Riietu tumedasse ja võta kaasa tohutult palju julgust. Julgust, et läheneda inimestele öösel, see võib mõnele olla isegi ehmatav. Visualiseeri umbes, mida sa tahaksid saada, võttes arvesse oma lokatsiooni ja päeval nähtud võimalusi. Mine sihikindlalt ja head pildid tulevad ise sinu juurde.

DSC01935

 Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/250 sek, ISO 6400.

 Vaata kõiki “Kompaktkaameraga indias” artikleid siit

(437)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga