Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Android 4.2 Jelly Bean – 7 olulisemat uuendust

USA idarannikul möllav orkaan Sandy on halvanud sealmaal kõik kõrvalised tegevused. Muuhulgas jäi ära ka eile õhtul New York`is toimuma pidanud Google`i suurejooneline pressikonverents, kus peale uue Android 4.2 versiooni oli kavas välja tuua Nexus 4 nutitelefon, Nexus 10 tahvelarvuti ja Nexus 7 tahvelarvuti uuendatud versioon. Esitletud said need seadmed eile õhtul siiski – kiretu pressiteadete tulvana, mis meediahiid Sandy populaarsusega kuidagi võistelda ei suuda. Photopointi ajaveeb püüab siiski ujuda vastuvoolu ja rääkida just nimelt Androidist.

Kõiki kolme Google`i uut seadet ühendav uhiuus operatsioonisüsteem 4.2 Jelly Bean on üldjoontes mõõdukas edasiarendus senisest versioonist. Midagi fundamentaalselt uut selles ei ole. Lisatud on aga nii mõnedki funktsioonid, mis uute telefonide ja tahvelarvutite omanike elu pisut lihtsamaks ja märksa huvitavamaks muudavad. Tooksin all välja 7 olulisemat Android 4.2 uuendust:

1. Uuendatud kasutajaliides tahvelarvutite jaoks

4.2 Jelly Bean on nutitelefonides üsna sarnane senise Android 4.1 versiooniga. Rohkem erisusi märkavad tahvelarvutikasutajad, sest 3.0 Honeycomb aegadest pärit teavituskastid all nurgas ning rakenduste ligipääs ülal paremal on kadunud. Sarnaselt telefonidega toimub nüüd kiirdeadete kuvamine ülalt alla näpuga libistades ning ekraani all on lemmikrakenduste riba. Tegemist on suurima kasutajaliidese muudatusega tahvelarvutites pärast 3.0 versiooni tulekut poolteist aastat tagasi.

 

2. PhotoSphere – sfääriliste panoraamvaadete pildistamine ja jagamine

Triibupanoraamid on vanakooli värk. Android 4.2 uuendus toob huvitava lisa kaamera tarkvarasse. Nimelt saab igaüks oma tahvelarvuti või telefoniga pildistada sfäärilisi interaktiivseid panoraampilte – umbes sarnaseid, nagu Google Street View`s. ekraanile kuvatud ruudustik aitab sul pildistada piisava ülekattega fotod kogu ümbritsevast. Pildistatud üksikfotod pannakse pärast programmi poolt kokku üheks sfääriliseks vaateks, mida saab jagada Google+ keskkonnas või torgata kõigile vaatamiseks Google Maps kaartidele.

3. Teavitusikoonid lukustusekraanil

Lukustusekraan on see vaade mis avaneb siis, kui seade ooterežiimil lukku läheb. Sinna vaatesse saab nüüd lisada widgeteid ehk reaalajas infot kuvavaid rakendusevaateid. Selline funktsionaalsus oli siiamaani võimalik ainult eraldi rakenduse WidgetLocker abil – just eelmisel nädalal kirjutas Silver sellest meie “Nädala rakendus Androidile” rubriigis.

4. Miracast – juhtmevaba ühilduvus teleriga

Miracast on standard, mis teeb võimalikuks juhtmevabalt ühe seadme ekraanikuva teise seadme ekraanile saata. Lihtsamalt ja konkreetsemalt väljendudes tähendab see, et kui sul juhtub kusagil vedelema mõni Miracast funktsiooniga teler, siis saad sa Android 4.2 telefoni või tahvelarvuti sellega ühendada ja vaadata mugavalt oma tahvelarvutis mängivat videot või pilte või mida iganes muud suuremalt teleriekraanilt.

See vedelemise jutt oli vahele pistetud väikese irooniaga, sest Google TV telerid ja karbid hetkel veel Miracast funktsioonaalsust ei toeta. Peagi välja tulevatel kolmanda põlvkonna seadmetel pidavat see aga juba küljes olema.

5. Trükkimine klahvistikul näppu libistades

Uuendusmeelseid kirjutamishoolikuid rõõmustab uus funktsionaalsus nimega “Gesture Typing”. Google ütleb, et kasutajad saavad teksti sisestada mitte vastavatel tähtedel toksates vaid ühe (!) sõrmega vajalikke klahve mööda libistades. Ilmselt tunneb kasutajaliides ära suuna muutuse ning registreerib selle punkti klahvivajutusena. Isiklikult ei kujuta ma küll ette, et selline viis teksti sisestamiseks võiks traditsioonilisest kiirem ja tõhusam olla, aga mine tea…

6. Mitme kasutajakonto võimalus tahvelarvutitel

Ainult tahvelarvutitele on Google teinud võimaluse luua erinevaid kasutajakontosid. See on kasulik näiteks siis, kui ühte ja sama tahvelarvutit kasutavad peale sinu ka teised sinu pereliikmed või soovid sa ise erinevates olukordades erinevad rakendused ja info esile tuua. Eraldi kasutajakontode jaoks saab tahvelarvuti seadistada erinevalt – heli, fotod, avaekraanide rakendused, gmail, google+ jne. See funktsionaalsus muudab seni väga personaalse tahvelarvuti paremini kasutatavamaks mitme erineva inimese jaoks. Kontode vahetamine on kirjade järgi väga lihtne – mingit tüütut välja- ja sisselogimisprotseduuri siin ei olevat.

 

7. Kiirseadete menüü

Ikoon, mis teavitusteekraanil siiamaani kiirseadete juurde viis, avab nüüd märksa täiuslikumad valikud. Lisaks WiFi ja muude ühenduste sisse-väljalülitamisele saab sealt nüüd muuta seadme ekraani heledust, vaadata täpset aku laetust, muuta helitugevust, lülituda lennurežiimile jne. See aken avaneb mitmel moel – näiteks ükskõik millises vaates ülemist  teavitusriba kahe näpuga ülalt alla vedades või teavituste vaates veel korra ühe näpuga allapoole vedades.

Okei, aitab targutamisest. Millal mina oma Android 4.2 Jelly Bean uuenduse saan!?

Mina ei saagi, sest mul on HTC Desire Z telefon ja see on juba liiga vana. Kui sinu Android telefon on ostetud viimase aasta sees, siis on sul ehk lootust kunagi see uuendus saada. Millal täpselt – seda Google öelda ei saa, sest see sõltub juba konkreetsest telefonitootjast, kes uue süsteemi enda telefoni jaoks kohandama peab.

Kindel on vaid see, et Android 4.2 on olemas eile esitletud Nexus 4 nutitelefonil ja Nexus 10 tahvelarvutil. Mõlemad seadmed paisatakse turule 13. novembril. Loogiline oleks eeldada, et siis saavad 4.2 peale uuendatud ka Galaxy Nexus, Nexus S ja Nexus 7 riistad.

 

 

(1000)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga