Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

3D Sinu elutoas – 50-tolline teler ja katikutega prillid

Postitas: Lauri

See oli alles pea kuu aega tagasi, kui Sony IFA elektroonikamessil oma 3D Bravia teleri lagedale koukis. Tähelepanuväärne oli see, et tegemist oli Sony esimese esitlusega 3D telerite vallas.

Panasonic, kel oli juba ette näidata turunduseesmärgil loodud 150″ 3D teler, hoidis siis madalat profiili. Ta hoidis seda käesoleval nädalal Jaapanis toimuva CEATEC`i elektroonikamessi jaoks.

Üleeile ladus Panasonic seal oma 3D kaardid letti, presenteerides muuhulgas 50″ Full HD formaati kuvavat plasmaekraaniga 3D telerit. Koos katikmehhanismiga varustatud 3D prillidega.

[flv:/wp-content/uploads/2009/10/pana-3d.flv 450 254]

Panasonicu 3D teleri tööpõhimõte

50″ diagonaalist arvab Panasonic saavat 3D telerite standardmõõdu. See ekraan kuvab vaheldumisi 1080p kaadreid nii parema kui ka vasaku silma jaoks. 3D efekti nägemiseks (mis muide kõigi CEATEC`i esitluse kohalviibijate sõnul päris muljetavaldav on (engadget, techradar)) on vaja kanda spetsiaalseid 3D prille.

Patareitoitel 3D prillide mõlemad klaasid on varustatud katikuga – umbes samasugustega, nagu keskkatikud enamikes digipeeglites. Need katikud töötavad sünkroonis teleri kuvatud kaadritega – kui teler kuvab kaadri, mis on mõeldud parema silma jaoks, sulgub katik vasaku silma ees ja vastupidi. Kõik see toimub loomulikult väga kiiresti.

Erinevad 3D efekti edastamismoodused

3D pildi edastamiseks on tegelikult välja mõeldud päris mitmeid mooduseid. On olemas erinevaid prille – päris tavalised on katikuga prillide kõrval ka polariseeriva kihiga kaetud 3D prillid. Nende juures on negatiivseteks aspektideks nähtava teleripildi kontrastsuse langemine (halvem kvaliteet) ning väidetav kahjulikkus vaataja silmadele.

LG püüab kõigest väest valmistada 3D telerit, mille vaatamiseks ei peagi kasutama prille. Mõte on iseenesest hea küll, kuid sellised telerid seavad vaatajaile piirangu – selleks, et 3D efekti näha, peab vaataja istuma teleri ees täpselt õigel kaugusel ning ekraani suhtes õige nurga all. Vale nurga all või kauguselt vaadates on pilt sogane ja mittemidagiütlev.

Katikutega prillid

Panasonic ning Sony on mõlemad teinud otsuse katikuga prillide kasuks. Loomulikult tekib siin kohe küsimus – kui fotoaparaatide puhul määrab katik ära selle, kui palju valgust sensorile mingil ajahetkel jõuab, siis kas selliste prillidega teleri vaatamine ei vähenda silmani jõudva valguse kadu?

Nii see kahjuks on – läbi katikuga 3D prillide vaadates võib maailm olla koguni poole tumedam. Telerit saab aga heledamaks keerata ning vähemalt ei ole katikute puhul kontrastsuse kadu, nagu polariseeriva kihiga prillide puhul.

Ekraanil väga kiiret liikumist jälgides on aga oht, et katikute liikumine muudab pildi veidi hakituks. Sellegipoolest on väga suur tõenäosus, et just see tehnoloogia saab 3D telerite puhul standardiks. Kui need telerid üldse kujunevad audio-videotööstuse osaks.

Panasonic`u katikutega 3D prillid. Foto: Engadget

3D telerid tavakodudes

Panasonicu ning Sony eesmärgid on ses suhtes igatahes üpris ambitsioonikad – tuua 3D telerid tavaliste kodude elutubadesse.

Panasonicu esindaja Mayuki Kozuka sõnul on nende jaoks tähtis suur läbimüük, mistõttu ei olevat väidetavalt järgmise aastanumbri sees valmis saav 3D-tehnika “väga kallis”.

Täpsemat hinda Panasonic kommenteerinud ei ole, kuid üldiselt loodetakse teleri hinnaks vähem kui 50 000 EEK ja prillide hinnaks vähem kui 800 EEK.

Panasonic`u eestikeelne pressiteade

[flv:/wp-content/uploads/2009/10/pana-3d2.flv 450 338]

(656)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga