Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

USB 3,0 – kuni 10 korda senisest kiirem

Intel, Microsoft, Philips ning US Robotics tutvustasid 1995 aastal maailmale esimest USB standardit 1,0, mille andmeedastuskiiruseks oli 12 Mbps.

Hetkel kasutatav USB standard on 2,0, mille kiiruseks on algsest 12 korda kiirem 480 Mbps. Valmimas on aga juba uus USB tehnoloogia – praegu kasutusel olevast kuni kümme korda kiirem USB 3,0.

Inteli juhitav USB arendajate foorum avaldas eelmisel nädalal oma riistvarapartneritele USB 3,0 tehnilised andmed. See toimus pärast pikki vaidlusi AMD ja Nvidiaga. Viimased kartsid, et Intel saab suure edumaa vastavate kiipide väljatöötamisel ja ähvardasid seetõttu arendada välja omaenda USB standardi.

USB 3,0 on ühilduv USB 2,0 standardiga

Üleminek USB 3,0 standardile saab toimuma samamoodi nagu 1,1-lt 2,0-le. Uue 3,0 juhtmega toimib andmeedastus ka siis, kui teie arvuti ei ole kõige uuema malli järgi komplekteeritud ning sisaldab USB 2,0 riistvara.

Loomulikult ei mõjuta uus juhe ja juhtme otsas olevad veidike teistsuguse ehitusega olevad pistikud sellisel juhul veel andmeedastuskiirust. Et kiirus oleks üle 480 Mbps, on siiski vaja peale juhtme veel USB 3,0 standardile vastavat riistvara ja draivereid. Kui neid aga pole, ei lenda arvuti USB 3,0 pistiku sisestamise pärast õhku vaid töötab nagu siiani.

Ühilduvuse saladus peitub pistikute disainis. USB 2,0 juhe sisaldab endas nelja traati – kaks andmete jaoks, üks voolu tarvis ja üks maanduseks. USB 3,0 kaabel koosneb koguni üheksast traadist, mistõttu on see ka tunduvalt jämedam – umbes nagu internetikaabel.

Pistikule on lisatud neli lisakontakti. Need ei ole aga vanadega samal tasapinnal vaid nendega paralleelselt allpool. 2,0 ja 3,0 kaablit on seega kõige lihtsam eristada kontaktide järgi.

USB 3,0 maksimaalne andmeedastuskiirus on 4,8Gbps

USB 3,0 andmeedastuskiirus on 10 korda suurem kui praegusel standardil 2,0. See tähendab, et 27GB HD filmi üle kandmiseks kuluks aega ainult 70 sekundit. Praeguse 2,0 standardiga kulub sellisele operatsioonile  15 minutit.

Silmas tuleb aga pidada seda, et selline kiirus on võimalik ainult siis, kui seda ei piira arvuti püsimälu kirjutamiskiirus.

Maksuametil võivad küll olla suured uksed et seal pääseks võimalikult palju inimesi sisse, kuid kui laua taga istuvad tädid on kõik esimest päeva tööl siis läheb ikkagi väga palju aega. Samamoodi ei ole USB 3,0-st kasu, kui arvutil on püsimälu kõvaketta näol. Bitid peavad kõik võtma järjekorda kõvaketta kirjutusnõela taha ja ootama oma korda.

Selleks, et saavutada välja reklaamitud kiirustele enam-vähemgi vastavad näitajad on vaja HDD ketta asemel SSD (ingl. k. solid state drive) ketast. Viimastel on lisaks muudele eelistele HDD ketaste ees ka märkimisväärselt suurem kirjutamiskiirus. See sobib kokku USB 3,0 standardiga.

SSD kettad on viimasel ajal maailmas üha enam populaarsust kogumas. Kuna nad on väiksemad, energiasäästlikumad (mingi mahutavuspiirini) ja põrutuskindlamad kui kõvakettad siis lisavad arvutitootjad neid hetkel sülearvutitesse. Suurem osa Asuse Eee PC mudelitest on SSD mälukaartidega. Tulevik on kindlasti SSD päralt.

Üles- ja allalaadimine toimub erinevaid teid pidi

Eelnevalt sai märgitud, et USB 3,0 kaabel sisaldab viit uut traati. Üks paar neist laeb andmeid üles, teine alla.

See ei tähenda ainult seda, et andmevahetus toimub kiiremini vaid ka seda, et võimalik on üheaegselt nii alla- kui ka üles laadida. See tuleb kasuks näiteks siis, kui tahate välise ketta peal ning arvutis olevaid andmeid sünkroniseerida.

USB 3,0 laeb rohkem seadmeid. Kiiremini.

USB 3,0 kaabel kannab ka rohkem voolu kui senine standard. Aina rohkem tuleb turule seadmeid, mida on võimalik laadida USB kaudu – mobiiltelefonid, MP3 mängijad, digikaamerad jne.

USB 2,0 suutis edastada elektrivoolu tugevusega umbes 100 milliamprit. USB 3,0 standard edastab elektrivoolu tugevusega 900 milliamprit.

Muuhulgas võib see tähendada ka USB-keeduspiraali või USB-triikraua inkarnatsiooni. Behold…

Peaaegu valmis

Inteli tutvustatud standard on 90% valmis. Lõpule plaanitakse standard viia käesoleva aasta lõpuks. Vastav riistvara on tootjatel kavas valmistada 2009 aasta keskpaigaks ning turule võiksid esimesed 3,0 standardit toetavad masinad jõuda 2010 aasta alguseks või parimal juhul 2009 lõpuks.

(630)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga