Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Retina ekraaniga Apple MacBook Pro 13″ – innovatsiooni hind

Juunikuus tõusis Apple’ i sülearvutite troonile 15″ MacBook Pro. Retina ekraani, välkmälu ja õhukese korpusega võimas süler peibutas selle nelja kuu jooksul nii mõnegi arvutiarmastaja kaapima oma taskust kokku viimasedki sendid. Nüüd on aeg küps soodsama retina jaoks. Neile, kel viimastest sentidest pisut puudu jäi, on valminud 13″ retina ekraaniga MacBook Pro. Seda saab endale tellida kohe nüüd ja praegu ning soodsaima eest tuleb välja käia 1749€.

Uus 13″ MacBook Pro on senise 13″ mudeliga võrreldes märksa õhem ja kergem. Hea värviedastuse ja kontrastsusega IPS-ekraan kannab Apple’ i “retina” nimetust, sest sellele on pikitud 2560×1600 pikslit. Lahutusvõimeks on 227 ppi (15″ MacBook: 220 ppi). Nii seest kui ka väljast on uus 13″ MacBook Pro väga sarnane 15″ retina ekraaniga sülearvutile. Ühenduspesadeks on mõlemal kaks USB 3.0 porti, kaks Thunderbolt pesa, laadimispesa, 3.0 audiopesa, HDMI-pesa ning SD-mälukaardipesa. Optiline seade ja HDD kettad on Apple’ i jaoks ajalugu. 500 GB kõvaketast asendab soodsama mudeli puhul 128 GB SSD ketas. Kallima puhul 256 GB ketas. Hea ülevaate uue 13″ MacBook Pro tehnilistest andmetest saad Apple’ i võrdlustabelist.

Uue 13″ MacBook Pro näol on kahtlemata tegu innovatsiooniga. Seda nii retina ekraani kui ka üleüldise disaini poolest. Innovatsioonil on aga oma hind, mis selle arvuti puhul avaldub kahel erineval moel. Esiteks tuleb 13″ retina ekraaniga MacBooki eest välja käia 500 eurot rohkem kui senise soodsaima 13″ Maci eest. Hinnavahe on ligikaudu 30%, sest kui senine Intel i5 protsessori, 4GB RAM-mälu ja 500 GB kõvakettaga mudel maksab 1249€, siis Intel i5 protsessori, 8 GB RAM-mälu ja 128 GB SSD kettaga uue tulija eest küsitakse 1749€. Sellised hinnad annab meile Apple’i Saksamaa veebipood.

Seda teist hinda peab iga retinaihaleja hakkama maksma kohe pärast imelise riistapuu hankimist. Innovaatiline kõrge pikslitihedusega ekraan on tõepoolest nauditav vaadata – seda aga täpselt niikaua, kui uue arvuti omanik ei ole avanud mõnda neist hereetilistest programmidest, mida ei arenda Apple isiklikult. No ma mõtlen siin näiteks Firefox või Chrome veebilehitsejat, Photoshop’i ja mud säärast “mõttetust”.

Milles siis asi? Lühidalt öeldes – tarkvara ei ole jõudnud riistvarale järele. Valdav osa kolmandate tootjate poolt valmistatud programmidest ei oska enda sisu sellisele ekraanile skaleerida ning tulemusena ei ole need programmid retina ekraanil mitte ilusamad vaid palju-palju koledamad kui tavalisel ekraanil. Mis kõige hullem – fototöötlus- ja vaatlusprogrammid kuvavad piksliselt mitte ainult kasutajaliidese nuppe ja ikoone, vaid ka programmides avatavaid pilte. Nii ei ole näiteks ei Photoshopis ega ka Lightroomis võimalik hinnata fotode teravust ning piltide vaatamiseks ei sobi ükski muu programm peale Apple enda pakutava “Preview”.

Selline on Retina ekraanidega sülearvutite maailmas olukord hetkel. Tulevik on muidugi helgem, sest näiteks Adobe on kindlalt lubanud, et olulisemad programmid saavad Retina ekraanide uuenduse sel sügisel (Premiere Pro juba sai). Millal ja kas marginaalsemate programmide loojad oma tarkvarale sellist laadi uuendused valmis saavad, pole teada. Igal juhul võib loota, et mida enam retina ekraaniga arvuteid turule paisatakse, seda kiiremini hakkab järele tulema ka tarkvara. Uus 13″ MacBook annab sellisele arengule kindlasti päris hea tõuke.

Vaata 13″ retina ekraaniga MacBook Pro sülearvutit Apple’i veebilehel

 

 

 

 

 

(1426)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga