Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Enam kui üks kuu fotorännakuid koos Nikon Z5 täiskaader hübriidkaameraga

Kui Sa oleks mulle aasta aega tagasi öelnud, et ma hakkan Nikon hübriidkaameraga pildistama, siis ma oleks ilmselt naernud. Olin miskipärast nii kindel, et Nikon ei ole minu jaoks, kuigi ma polnud ühtegi nende kaamerat varem proovinud.

Nüüd olen peaaegu täielikult üle läinud Z-bajonetile ning minu esimeseks on Nikon Z5 — hetkeseisuga kõige taskukohasem täiskaader hübriidkaamera nende rivistuses. Samas ütlen kohe ära, et hind on tõesti ainus asi, mis on selle kaamera kohta “odav”.

Nikon Z5 autofookus

Alustame kohe kõige mahlasemast teemast. Nimelt paljud fotograafid on varem väitnud ning väidavad siiamaani, et Nikoni autofookus ei vasta tänapäevastele standarditele. Kas see vastab ka tõele?

Spetsiifiliselt Z5 mudeli kohta võin öelda, et see kindlasti ei ole tõsi. Olen sarnases hinnaklassis kasutanud erinevate tootjate kaameraid ja Nikon töötab nende seas sama hästi, kui mitte paremini.

Mina kasutan autofookuse jaoks enamus ajast AF tracking režiimi, mille abil liigub fookuspunkt subjektiga kaasa. Olen siiani šokeeritud, kui hästi see töötab, arvestades et tegu ei ole professionaalse hübriidkaameraga.

Samuti on mulle kasulikuks osutunud “Eye AF” ehk silmtuvastuse teravustamine — see aktiveerub automaatselt kui kasutad “Full Area AF” tsooni.

Olgugi, et ma ei pildista portreesid tihti, siis siiani ei ole see mind skordagi alt vedanud. Lisaks silmtuvastusele on sellel ka näotuvastus ja loomatuvastus.

Disain

Üldiselt on “entry-level” kaamerad üsna puudulikud füüsiliste nuppude ja pesade poolest, kuid Nikon on selle hübriidkaameraga läinud pisut teist teed pidi.

Nimelt, Z5 kerelt leiad lausa 17 erinevat füüsilist nuppu, mis peaks päris piinlik olema teiste tootjate jaoks, kes heal juhul 10 tükki oma kaameratele suudavad mahutada. Kõikide nende nuppude tõttu on minu tööprotsess muutunud kordades kiiremaks, sest iga muudatus ei vaja enam menüüs sirvimist.

Üldist muret vähendab kindlasti ka teadmine, et Nikoni ilmastikukindlus on üks parimaid kogu kaameraturul. Samas täielikuks kindluseks on vaja ka ilmastikukindlat objektiivi, mistõttu on hea teada, et kõik Nikkor Z objektiivid, olgu see 200€ või 3000€, on ilmastikukindlad. Võta õppust, Canon ja Sony!

Isikliku kogemuse põhjal võin ka ise Nikoni ilmastiku- ja tolmukindluse heaks kiita, sest minu Z5 on juba näinud kõige hullemaid tingimusi kõikide minu kaamerate seast.

See on saanud mudaseks, liivaseks ja olnud tugevates paduvihmades — asjad, mida Nikon ilmselt ei soovita Sul teha, kuid minu kaamera kannatas need ära ja töötab eeskujulikult siiamaani.

Nikon lisas kogu sellele “disaini tordile” veel ühe magusa kirsi, kuna kaamera külje pealt leiad topelt UHS-II SD mälukaardi pesad — üks tähtsamaid omadusi, mis võimaldab Sul kogu jäädvustavat sisu salvestada kahele mälukaardile korraga. Eriti kasulikuks võib see osutuda pulmafotograafias, kus piltide hävimine on iga fotograafi suurim õudusunenägu.

Pea meeles, et kallimad Nikon Z6 ja Nikon Z6 II “söövad” pisut teistsugust mälukaarti ehk XQD või CFExpress Type B. Kui oled samas positsioonis, kus minagi olin ehk valides Z5 või Z6 vahel, siis teadmine, et ma pean ostma eraldi mälukaardi ja mälukaardilugeja oma uue kaamera jaoks pani mu koheselt otsustama Nikon Z5 kasuks.

Fotograafia

Nikon Z5 on minu käes olnud umbes kuu aega, aga julgen väita, et selle kaameraga olen juba pildistanud seni oma parimad fotod.

Siinkohal võib keegi öelda “pildi saab heaks teha ainult fotograaf, mitte fotokas”, millega ma kindlasti nõustun, aga samas arvata, et kaamera ei puutu üldse asjasse oleks veidi rumal.

Kui kaamera ei ole käes hoides mugav või kui sellel puuduvad funktsioonid, mida hädasti vajad, siis muidugi need asjad mõjutavad fotograafia protsessi ja lõplikut tulemust.

Näiteks, see allolev foto oli pildistatud peale kolme tundi järjest kõndimist ja pildistamist. Oleks mul olnud kaamera, mis ei oleks nii mugav kui Nikon Z5, siis ma oleks võinud varem ära tüdineda ja seda pilti ei eksisteeriks. Muide, see on üks mu lemmikutest :)

Kõik need kaunid pildid teeb võimalikuks 24-megapiksline täiskaader CMOS sensor koos 5-teljelise keresisese stabilisaatoriga, mis on taaskord üks asi, mida sellises hinnaklassis tihti ei näe.

Mõned eelised, mida olen märganud suurema sensoriga on kõrgem dünaamiline ulatus, mille abil säilitan tumedates alades ja eredas taevas samal ajal detailsuse.

Samuti saan kõrgemaid ISO tasemeid kasutada enne kui pildikvaliteet ära hakkab vajuma ehk hämarates valgustingimustes saab selline kaamera nagu Z5 kindlasti paremini hakkama kui mõni APS-C kaamera.

Kui peaksin Nikon Z5 kohta välja tooma ühe miinuse, siis see oleks selle sarivõte, mis on kuni 4,5 kaadrit/sek. Mitte otseselt aeglane, aga samas pole ka kiire — juhuslikult sama lause, mida kehalise kasvatuse õpetaja mulle vanasti ütles :)

Kui tegeled eriti kiirete subjektidega nagu spordifotograafia, siis ilmselt oleks mõistlik vaadata Z6-seeria poole, millel on 3 korda kiirem sarivõte ehk 12 kaadrit/sek. Kuna mina eelistan niikuinii pildistada ühe kaadri haaval, siis lõppkokkuvõttes see mind eriti ei puuduta.

Muide, kõik näidisfotod selles artikklis on pildistatud ühe fiksobjektiiviga — Nikon Z 40mm f/2. See on kõige taskukohasem objektiiv terves Z-bajoneti rivistuses, kuid hoolimata sellest on sellel on terav pildikvaliteet, valgusjõuline ava ja see ei kaalu põhimõtteliselt mitte midagi.

Kaamerabrändi objektiivi valikut ja nende hindu tasub kindlasti meeles pidada, kui oled uut kaamerat ostmas. Nikoni puhul on ilmselt suurimaks eeliseks see, et nad toodavad teistsuguseid objektiive teistest bränidest (nn. 14-30mm, 24-120mm).

Kokkuvõte

Kui Sul on veel kahtustusi, et tegu on suurepärase hübriidkaameraga, siis loe artikkel uuesti läbi. Täiskaadersensor, keresisene stabilisaator, kaks mälukaardi pesa, tippklassi ilmastikukindlus ja rohkem füüsilisi nuppe kui näppe jagub — need on omadused, mida nägid varem vaid lipulaev kaameratel.

Olen kindel, et Nikon arendab aina edasi oma kaamerate ja objektiivide tehnoloogiaid ja preagu on hea aeg astuda Z-bajonetiga hübriidkaamerate maailma.

Kui omad hetkel mõnda vanemat peegelkaamerat või Sinu praegune hübriidkaamera jätab rohkemat tahtma, siis pööra pea Z5 poole, sest see on pro-kaamera, hobikaamera hinnasildiga.

 

Soeta Nikon Z5 Photopointi esinduskauplustest või telli veebipoest »

 


Kahtlemata on uue kaamera ostmine arvestatav investeering ja seetõttu pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi – nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Teeme vahetust – too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera/objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

(254)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon Z5 kere Kampaania
  • 24,3-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Ilmastikukindel magneesiumsulamist korpus
1549€
Nikon Z5 + Nikkor Z 24-50mm f/4.0-6.3 Kampaania
  • 24,3-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 273 faasitituvastusega teravustamispunkti
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Kaks SD UHS-II mälukaardipesa, WiFi & Bluetooth
1869€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga