Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony a7R V – arvatavasti minu järgmine täiskaader hübriidkaamera

Olen tänaseks kasutanud erinevaid Sony hübriidkaameraid üle 6 aasta ning selle aja jooksul on Sony tehnoloogia märkimisväärselt arenenud.

Hetkel on minu igapäevases fotokotis vana-hea Sony a7 III, mida võrdlen peamiselt uue Sony a7R V mudeliga.

Olgugi, et Sony on vahepeal välja andnud mitmeid erinevaid interatsioone, siis on nende kõigi juures minu jaoks olnud mõningaid puudujääke. Kas kaamera on olnud liiga kallis või on mingi oluline funktsionaalsus puudunud – see on ka põhjus, miks olen a7 III versioonile truuks jäänud. 

Sony a7r V

Sony hübriidkaamerate märgistus

Selleks, et Sony kaamerate maailmas paremini orienteeruda oleks mõistlik lahti seletada erinevad Sony Alpha seeria kaamerate märgistus ja sihtgrupp kellele on need eelkõige mõeldud.

Kuigi see nimekiri on laiem, siis antud postituses orienteerumiseks katan ainult Sony täiskaader hübriidkaamerate jaotuse. Sony Alpha7 puhul on erineva märgistusega hübriidkaameraid hetkel neli: a7, a7R, a7S ja a7C. 

Sony a7

Sony a7 on nn baasmudel, mis suudab edukalt teha nii pilte kui videot ning selle sensori võimekus on läbi aastate jäänud 24,3 – 33,0MP vahele. Nimetusele a7 järgnev rooma number märgib mitmenda generatsiooni kaameraga on tegu. Sarnane märgistus kehtib ka teiste kaamerate puhul.

Sony baasmudeli a7 – kõige uuem kaamera täna, on neljanda generatsiooni a7 IV (oktoober 2021). Tavaliselt uuendab Sony oma kaameraid iga kahe aasta tagant ehk uus Sony viienda generatsiooni baasmudel a7 V peaks ilmuma 2023 aastal.

Kaamera sobib oma madalama hinna poolest eelkõige alustavatele fotograafidele, sest saab hästi hakkama erinevat tüüpi fotode tegemisel ega maksa hingehinda. 

Sony a7r

Sony järgmine kaamera mudel märgistusega R (Resolution) a7R on suure resolutsiooniga kaamera, millel on võrreldes baasmudeliga olnud läbi aastate ligi 2x suurem resolutsioon.

Sony kaamera a7R sensori võimekus on jäänud 36,4 – 61MP vahele. Sony viienda põlvkonna a7R V ilmus 2022. aasta lõpus ehk uut kuuenda põlvkonna kaamerat võiks oodata 2025 aastal.

Antud kaamera sobib paremini fotode jaoks, mis vajavad suurt eraldusvõimet, näiteks maastiku-, arhitektuuri-, stuudio- ja tootefotode jaoks.  

Sony a7s

Sony kolmas kaamera mudel märgistusega S (Sensitivity) a7S on mõeldud peamiselt videograafidele. Sony A7S on võimeline pildistama ja filmima väga hämaras müravabalt ning seda muljetavaldavalt kõrge ISO tasemega kuni ISO 409 600.

Kaamera eesmärk on pakkuda müravaba pilte ja videot väga kõrge ISO-ga. Antud kaamera sobib ideaalselt olukordadeks, kui on vähe valgust nt üritustel või välitingimustes olukordades kus valgust napib.  

Sony a7c

Neljas Sony kaamera märgistusega C (Compact) a7C on põhimõtteliselt sama mis kolmanda generatsiooni baasmudel a7 III. Sellele on lisatud väiksed uuendused ja on mõõtmetelt väiksem ning kompaktsem kui a7 III. Esimene a7C ilmus septembris 2020 ja hetkel on ebaselge, kas sellele ilmub ka uuendus.  

Lisaks a7 märgistusega kaameratele on Sony veel täiskaader hübriidkaamerad märgistusega a9 ja a1. Sony a9 puhul on tegu professionaalse taseme täiskaader hübriidkaameraga, mis on mõeldud peamiselt profisportlaste ja elukutseliste fotograafide jaoks.

Sony a9 esimese põlvkonna kaamera ilmus 2017 kevadel, sellele järgnes a9 II 2020 sügisel. 2022 aastal otsustas Sony a9 kolmanda põlvkonna asemel tulla turule uue kaamera nimetusega, nimetuseks sai a1.  

Sony a1 on põhimõtteliselt a9 steroididel, antud kaamera on loodud kõike väga hästi tegema. A1 on professionaalidele suunatud kompromissideta ehitatud täiskaader hübriidkaamera, mis pakub fotode tegemiseks suurt eraldusvõimet, muljetavaldavat 8K-videosalvestust, kiirust, tundlikkust ja ühenduvust mis vastavad ka kõige nõudlikuma professionaali soovidele.

Sony Alpha täiskaader hübriidkaameradSony täiskaader hübriidkaamerate ajajoon 2013 kuni 2023.

 

Sony a7R V disain & funktsioonid

Nüüd kui Sony täiskaader hübriidkaamerate mudelite jaotusest on väike ülevaade antud on aeg tagasi tulla selle ülevaate staari ehk Sony a7R V juurde.

Esmapilgul palju muutusi ma ei märka aga kui kaamera kätte võtad, siis tunned ja näed positiivseid muutusi. Kaamera on saanud väliselt palju uuendusi ning üks asi, mida isiklikult väga hindan, on nuppude ergonoomika.

Kuna pildistan sageli öösel ja hämaras, kus õige nupu leidmine või nuppudega eksimine, eriti külmas või kinnastega on kerge juhtuma. Õnneks a7R V mudeliga ei pea õige nupu leidmisega enam vaeva nägema, sest nupud on õigete kohtade peal ja kaamera korpusest tuntavalt eristatud. 

Sony a7r v
Sony a7R V nuppude asetus.

Teine minu isiklik lemmik on kaamera keeratav ja pööratav ekraan. Võrreldes konkurentidega võttis Sony’l üsnagi kaua aega, et oma kaamerate ekraan uuendada, kuid tulemus on suurepärane ja see toimib väga hästi.

Sony a7r v
Vasakul Sony a7R V kallutatava ja pööratava ekraaniga, paremal a7 III kallutatava ekraaniga.

Uuel Sony kaameral on menüü oluliselt muutunud, ja seda ainult paremuse suunas. Kogu menüü on nüüd loogilisem ja sätted, mida fotograafid sageli kasutavad, on toodud esiplaanile või üldiselt paremini grupeeritud.

Sony a7r v
Vasakul Sony a7R V, paremal Sony a7 III menüü.

Kuigi a7R V kaameral on väga palju suuremaid ja väikseimaid uuendusi (selle ergonoomika, keeratav ekraan, erinevate resolutsiooniga failid 61/26/15 megapikslit, 8K 24p / 4K 60p videosalvestus, 5-teljeline keresisene pildistabilisaator, kuni 8 stoppi), siis minu jaoks on kõige suurem uuendus fookuseerimine, sest see päriselt ka töötab.

Sony a7R V täiskaadril on fookuseerimise valikuteks loomad, linnud, inimesed, liblikad ja isegi rong(id) ning lennuk(id). Kõiki erinevaid võimalusi ei jõudnud ma järele proovida, aga kiire ja täpne fokuseerimine inimeste, loomade ja lindude puhul toimis laitmatult.

Lindude puhul jagunes valik veelgi ehk sai valida fokuseerimise punktiks, kas linnu keha või silma. 

Sony a7r V
a7R V erinevad fokuseerimise valikud.

Sony a7R V täiskaader hõbriidkaamera testimisel kasutasin erinevaid objektiive – üheks neist oli üks neist oli Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, mille tulemusi võrdlesin Sony a7 III mudeliga.

Olin eelnevalt väga rahul antud objektiivi tulemustega a7 III peal, kuid a7R V poolt tehtud pildid võtsid mind sõnatuks.

Mitte ainult ma ei saanud rohkem teravalt fookuses pilte, vaid ka pildi üldine kvaliteet oli kordades parem.

Minu tänaseks juba vananenud a7 III ei suuda lihtsalt Sony 200-600 mm objektiivi täit võimekust ära kasutada. Soovitan proovida erinevaid objektiive uue Sony a7R V kaamera peal, sest mina jäin tulemustega väga rahule ning olen kaalumas endale Sony a7R V kere soetamist tulevikus. 

Kaks asja, millega peaksid Sony a7R V juures arvestama

Küll aga on kõige selle headuse juures paar asja, millega Sony a7R V uus omanik kindlasti võiks arvestada.

Esiteks, RAW faili suurus 61 megapiksli juures on keskmiselt 127 MB. Tuhande pildi juures teeb see juba 127 GB, seega mälukaardid peavad olema suured ning mõistlik oleks juurde soetada vähemalt 5 terabaidine kõvaketas.

Õnneks ei ole välised kõvakettad kallid ning näiteks kvaliteetse 5TB LaCie kõvaketta (USB-C) saab Photopointist kätte alla 200 euro.

Senikaua kuni suuremat kõvaketast ei ole, on hea uudis, et Sony on selle peale mõelnud ning pakub fotograafile pildistamiseks kolme erinevat resolutsiooni. Valikus on L (61MP), M (26MP) ja S (15MP).

Sony a7R V
Resolutsiooni valikud L (61MP), M (26MP), S (15MP).

Ise kasutasin palju 26-megapikslist valikut, kuna võrreldes 61-megapiksliga ei kaotanud ma pildi kvaliteedis palju. See valik säilitas pildi mõistliku suuruse, keskmiselt umbes 44 MB.

Arvestades, et teen sageli tähistaeva pilte, kus üks pilt koosneb mitmest pildist, siis megapikslite arv ei ole siin kõige olulisem. Lisaks on väiksemate failide liigutamine ja töötlemine lihtsam ning kiirem.

Sony a7r v

Loodusfotograafias, eriti loomade ja lindude pildistamisel, on 61-megapikslised failid teretulnud uuendus, sest võimaldavad hiljem pilti rohkem kadreerida ilma olulise kvaliteedikaota. 

Teiseks murekohaks on kaamera akud. Muidugi Sony akude pluss on see, et Sony täiskaader hübriidkaamerad kasutavad ühte ja sama akut (NP-FZ100).

See on väga mugav, kui sul on mitu Sony kere, sest siis ei pea tegelema erinevate akude ja laadijate vahetamisega. Samuti on väljas pildistades teiste Sony hübriidkaameraid kasutavate fotograafidega võimalik akusid vahetada, kui enda oma on tühjaks saanud või maha ununenud.

Miinuseks on aga see, et kaamerad on muutunud võimsamaks, samas kui akude mahtuvus on jäänud samaks. See tähendab, et uued kaamerad tarbivad rohkem energiat ja akud tühjenevad kiiremini.

Kuigi ametlike numbrite järgi vahe suur ei ole, siis on tegelikus kasutuses olukord hoopis teine. Kui Sony a7 III puhul võis paar päeva rahulikult pildistada kahe akuga, siis uue Sony a7R V puhul jätkub selleks võib-olla vaid üheks päevaks.

Sony a7r v

Üheks kiire tühjenemise põhjuseks võib olla see, et panin kaamera fokuseerimise tehnoloogia tõsiselt proovile, pildistades linde erinevates olukordades, nii lendavalt kui ka maapinnal okstel liikumas. Kaamera fokuseerimine toimis suurepäraselt, kuid akud said kiiresti tühjaks.

Seega, kui soetad endale uue Sony a7R V, siis soovitan soojalt osta juurde vähemalt kaks lisa akut. Õnneks on akude hind aastatega odavnenud ning Photopointist saad originaalaku alla 90 euro ja teiste tootjate omad alla 60 euro. Usu mind, sul läheb neid vaja!

Sony a7R V
a7R V ja NP-FZ100 akud.

 

Kokkuvõtteks

a7R V on kindlasti üks parimaid Sony hübriidkaameraid ja seda eriti fokuseerimise osas. Nüüd, kui olen seda ka ise kasutanud, siis julgen öelda, et see suudab konkureerida isegi Sony kallima lipulaeva A1 kaameraga.

Olgugi, et Sony a7R V (kere) hind võib tunduda kõrge, siis on see oma omaduste poolest kindlasti väärt investeering!

Tuntud fotograaf Ansel Adams on öelnud, et “kaamera kõige tähtsam komponent on kaksteist tolli selle taga”. See tähendab, et kõige olulisem ei ole alati uusim ja parem kaamera või tehnoloogia, vaid fotograaf ise.

Olen sellega osaliselt nõus, kuid tänapäevased kaamerad nagu Sony a7R V on muutunud nii uskumatult võimekateks ja kasutajasõbralikeks, et isegi algajal fotograafil on võimalik selle kaameraga teha väga häid pilte, kuna see teeb palju tööd ise ära ning andestab ka palju eksimusi.

 


Keio on vabakutseline fotograaf, kelle kireks on peamiselt ööfotograafia, aga ta ei ole ära öelnud ka teistest žanritest. Fotograafias on tal pildistamise kogemust sipelgatest kuni tähtedeni, mis aga ei tähenda, et ta teaks veel kõiki nippe ja trikke. Samuti viib läbi erinevaid töötubasid teemadel: kuidas ja mida pildistada pimedas (Linnutee, tähed, kuu, virmalised, valgusmaalimine). 

Keio tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehelFacebooki’i lehel ja usai.ee

 

Tutvu Sony a7R V täiskaader hübriidkaameraga lähemalt nende ülevaadete kaudu:

Sony a7R V on laenutamiseks saadaval nii Tallinnas kui Tartus Photopointi foto- ja videotehnika rendis.

(551)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7R V kere
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4499€4539€
Sony a7R V + Tamron 17-28mm f/2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4899€5538€
Sony a7R V + Tamron 28-75mm f/2.8 G2
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
4799€5488€
Sony a7R V + Tamron 35-150mm f/2-2.8
  • 61-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 8K 7680 × 4320 24p videosalvestus
  • 693 faasituvastusega teravustamispunkti
  • 5-teljeline keresisene stabilisaator, kuni 8 stoppi
  • 3,2" pööratav ja kallutatav LCD-ekraan, OLED pildiotsija
5999€6538€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast