Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 97. Stellarium Mobile

stellarium_avang

Kui eelmisel nädalal kirjutasime The Photographer’s Ephemeris rakendusest, mis võimaldas täpselt planeerida päevasel ajal planeerida pildistamise valgusolusid, siis täna kirjutame selle vastandist. Vastandist selles suhtes, et planeerida seda, kuidas öösel astrofotograafiaga sina peale paremini saada. Antud artikliseeria esimese artiklina kirjutasime Google Sky Map rakendusest, mis võimaldas öösel kergelt taevakeha üles leida või ütles, mida sa vaatad. Tänane rakendus on selle koha pealt natuke teistsugune – saad ette ära vaadata, kus huvi pakkuv taevakeha asub mustal öötaeval. Seda sinu jaoks vajalikus asukohas ning ajahetkel. Seda aitab meil teha rakendus nimega Stellarium Mobile Sky Map.

Funktsionaalsus

Stellarium Mobile on välja kasvanud ühest kõige paremast planetaariumi rakendusest, mis arvutile tehtud: Stellarium. Arvutile mõeldud variant on vabavaraline, kuid mobiilne versioon maksab 1.98€ Google Play rakendusepoes. Sama rakendus, kusjuures, on saadaval ka iOS ning ajaloo prügikastis olevale Symbian platvormile.

Rakendusel on üks lihtne põhifunktsioon: kuvada kasutajale taevakaart. Kuidas seda kuvatakse, on kasutaja enda valida:

stellarium_tavavaade

Tavavaates kuvatakse ära taevas nii, nagu sa selge ilmaga seda näeksid palja silmaga ning kuvatakse ära eredamate taevakehade nimed.

stellarium_tähtkujud

stellarium_tähtkujud_jooned

stellarium_joonestik

Samas saab taevakaardile lisada päris palju lisainfot, mis on kasutaja enda valida (ning neid omavahel ka kombineerida). Antud piltide näitel on sisse lülitatud: tähtkujude nimetused, tähtkujude kujutised ning viimasel ekvatoriaalne juhtjoonestik.

Samamoodi saab kasutaja muuta taevavaadet silmasõbralikumaks:

stellarium_atmosfäärita

stellarium_tähtkujud_öörežiim

Esimesel pildil on kuvatud taevast nii, kui atmosfääris tekkivaid moonutusi üldse ei oleks ning teisel variandil on aktiveeritud öörežiim. See on kasulik just siis, kui oled öösel aasal pildistamas ning ei soovi, et nutiseade põhjustaks liigpikka harjumist ekraani ning ülejäänud maailma vaatamise vahel.

Samas on Stellarium rakenduses ära määrata ka asukoha ning kellaaja ning uurida, kuidas tol hetkel määratud punktis taevas paistab:

stellarium_asukoht

stellarium_aeg

Võib kasutada ka oma Android seadme GPS moodulit, mis paneb sinu hetkeasukoha täpselt paika ning kuvab reaalse piirkonna taevavaadet. Kasulik just siis, kui sa ei tea täpselt, kuskohas öösel metsas asud.

Rakendusega on võimalik taga ajada ka spetsiifilist taevakeha, kuna selles on olemas ka korralik otsingumehhanism.

stellarium_otsing

stellarium_otsing_näidatud

Öise taeva vaatlemiseks on võimalusi küllaga, eks?

Kelle jaoks?

Kui tihti tegelikult ikka öösel või hilisõhtul me tüdruksõbraga või elukaaslasega pargipingil või metsikus looduses istume ning taevast vahime? Mitte just eriti tihti. Seetõttu mina vähemalt vaatan antud rakendust natuke teise külje pealt. Nimelt on öösel pildistamine äärmiselt huvitav (kuid külm). Püüda kaadrisse tõusvat eredat Jupiteri või lummavat Linnutee galaktikat – vot see on midagi erilist. Ning antud rakendus võimaldab pikalt ette ette vaadata taevakehade liikumist ning seega tekitab hea võimaluse ette planeerida öiseid pildistamisretki. Sa ei pea minema huupi öösel välja ning vaatama, kus miski kätte paistab. Ikka ennem teed kindlaks kuu faasi, vaatad ilmateadet, vaatad taevakaarti ning siis kaamera koos statiiviga selga ja linnast välja.

Kokkuvõte

Android seadmel taevakaarti koguaeg kaasas kanda on igatepidi kasulik, eriti pimedal ajal fotograafidel. Eriti siis, kui tegu on Stellariumi laadse funktsionaalse rakendusega. Jah, eks tal mõned kiiksud ole – ei taha kõige paremini tahvelarvutil töötada (proovitud mitme seadmega) ning natuke ressursinõudlik (suur andmebaas taga). Sellegipoolest ei kurda, kuna erinevalt Google taevakaardist kuvab Stellarium öist taevast nii, nagu sina seda näeks. 

Stellarium Mobile Google Play rakendusepoes 1,98€
Stellarium koduleht (ning Windows /OS X / Linux variant)

(1431)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga