Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 96. The Photographer’s Ephemeris

tpe_avang

Fotograafia oma kõige otsesemas tõlkes kreeka keelest on valguse joonistamine. Seega, valgus on fotograafia puhul hädavajalik. Mida teha siis, kui soovime fotosid talletada looduses või linnamaastikul just loomuliku valgusega ning natukenegi enda pildistamisretke ette planeerida? Kõige loogilisem oleks ju käia ühes ja samas kohas mitu korda. Vaadata looduses, kustkohast valgus tuleb (päike või kuu), mis objektid valguse ette jäävad ning mis ajal see kõik juhtub. Või siis, olla natuke mugavam ja kasutada 21. sajandi võimalusi, võtta lahti üks äpp oma tahvelarvutis ning vaadata eelnevalt juba valmis vajalikud asukohad/valguse liikumine. Seetõttu tutvustamegi täna rakendust nimega The Photographer’s Ephemeris (edaspidi TPE).

Funktsionaalsus

Lauri tutvustas mõnda aega tagasi iPad’i rakendusena  LightTrac programmi, mis on oma funktsionaalsusena sarnane TPE rakendusele. Mõlemad on saadaval nii iOS kui Android platvormile, kuid TPE on saadaval ka tasuta versioonina Windows või OS X operatsioonisüsteemile. Me siin vaatame lähemalt just TPE Android versiooni.

TPE näitab kasutajale määratud asukohas ning ajal päikese ja kuu tõusu, loojumise kui hetkeasukoha. 

TPE_päike

Samas kuvatakse ära ka kuu info – faas ning valgustuse protsent.

TPE_päike2

Asukoht on kasutaja poolt kaardil valitav, leitav koha otsinguna või koordinaatide sisestamise teel. Asukohti võib ka salvestada, et tulevikus kiiremini üles leida.

TPE_asukohad

Lisaks saab kaardi tüüpi muuta (kaardid Google Maps poolt): tavaline kaart, sateliitfotode baasil jne.

TPE_kaart

Lisaks on sel rakendusel väga kiiksuga võimalusi. Näiteks võib programm välja arvutada, mil päike mäetipu tagant välja tuleb (maarjamaal on kõrguste vahe väike, seega siin sellest kasu pole), arvutada välja vahemaa ning kõrguste erinevus punktide vahel jne.

TPE_kõrgused

Tahvelarvuti või nutitelefoniga enne päikesetõusu aasal on ülilihtne askeldada, kuna rakendus võib kasutada seadme kompassi ning GPS kiipi täpse suuna ja asukoha määramiseks, tehes planeerimise lihtsamaks. Kaarti saab ka omal soovil keerata/pöörata, kallutada ning suurendada täpselt nii, nagu endal soov on.

Kelle jaoks?

Olgem ausad, iga fotograaf, kes natukenegi planeerib oma pildistamisi ette, arvestab valgusoludega. Maastiku või arhitektuuri pildistamisel on äärmiselt oluline parima kaadri saamiseks, et saaks end õigesse kohta panna pildi tegemiseks. Egas sa ei lähe ju päikesetõusu mereäärde pildistama huupi. Halb on avastada, et selles saarenurgas tõuseb päike maa poolt, eks?

Teisalt portreefotode või grupifotode tegemisel välitingimustes on hea ette planeerida päikse asukoht – kust suunast ning mis nurga all antud ajahetkel päike paistab ning eelnevalt pildistamiskohad välja vaadata. Sest fotosessiooni ajal on niikuinii 110 muud asja, millega tegeleda ning tähelepanu pöörata. Siis enam ju ei taha õiget asukohta otsima hakata.

Kokkuvõte

Antud rakendus võiks olemas olla igal fotograafil, kes vähegi välitingimustes pildistab või loodusfotograafiaga tegeleb. See võimaldab eelnevalt välja vaadata aja ning koha pildistamiseks, planeerida paremini fotomatku või siis reisile minnes natukenegi aimdust saada, kuhu pildistama minna. Lisaks hoiab see ära liigse ajaraiskamise siis, kui aeg niigi piiratud on. Olgu selleks siis päikesetõus, loojang või grupipiltide tegemine talvepäeval.

The Photographer’s Ephemeris Google Play rakendusepoes 3.79€
The Photographer’s Ephemeris koduleht

(1076)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga