Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sony A7 III hübriidkaamera

Kui Sony A9 eelmise aasta keskel välja tuli, tundus see lausa superkaamera. See ülikiire 20 fps sarivõtte ja profiklassi autofookusega hübriidkaamera kuulub ju hinnaklassilt peaaegu samasse kategooriasse nagu Nikon D5 ja Canon EOS-1D X Mark II peegelkaamerad ja ei jää ka põhiomadustelt sellele duole sugugi alla. Mõeldud spetsiaalselt spordifotograafidele tõstis Sony A9 hübriidkaamerate standardid kiiruse osas täiesti uuele tasemele.

Kuid kas mäletate, mida Sony seejärel tegi. Vaid mõne kuu pärast avalikustas ta uue hübriidkaamera nimetusega Sony A7R III. See oli A9 aparaadist enam kui 1000€ soodsam, kvaliteetse 42 MP pildisensoriga, täpselt sama teravustamissüsteemiga ja 10 fps sarivõttega (A9-ga võrreldes muidugi poole aeglasem, kuid ikkagi kiire). A7R III oli aparaat, mida Sony presenteeris kui maastiku- stuudio- pulma jne fotograafide unelmate kaamerat. Ja nii see tunduski olevat, kuni…

Paar nädalat tagasi esitles Sony juba kolmandat uut täiskaadersensoriga hübriidkaamerat Sony A7 III. See on Sony kõige soodsama seeria täiskaader, mis maksab Photopointis selle artikli kirjutamise ajal 2299€ kuid on täpselt sama teravustamissüsteemiga nagu enam kui poole kallim superkaamera A9. See on ennekuulmatu. Umbes sama, nagu Canon varustaks EOS 6D seeria peegelkaamera EOS-1D X teravustamiskiirusega. Aga just praktiliselt seda Sony teinud ongi. Pole siis ime, et paljud A9 omanikud lasevad internetis nutulaulu teemal “mispärast ma pidin ostma nii kalli aparaadi kui nüüd saaksin peaaegu sama hea kaamera 2500€ soodsamalt”.

Sony A7 III on nüüd jõudnud müügile ka Photopointi – ja peaaegu niisama kiirelt sai see esimene saadetis ka läbi müüdud. Lähikuudel võib oodata Sony A7 III väga piiratud saadavust, sest see on kogu maailmas hetkel kõige kuumem fotokaamera. Õnneks saime kiirelt jaole ja tirisime ühe Sony A7 III kaamera enne müüki paiskamist Photopointi ajaveebi karbist-välja pildistamislauale. Et saaksime vaadata, mis selle nii “kuumaks” teeb.

Muidugi on nii A9 kui ka A7R III kaameratel uue A7 III ees olulised plussid. Sony A9 on erilise sensoriga, mis pildistab ülikiiret 20 fps sarivõtet ka kõige kiiremal kiirusel nii et pildiotsija vaade ei ole blokeeritud. Lisaks tulenevad sensori kiirest andmeedastusest muud hüved nagu olematu rolling shutter jne. Lisaks on A9 kaameral täismõõdus 1000Base-T Gigabit Ethernet pesa ja samuti ka välgusünkro pesa. Need omadused teevad A9 kaamera sobilikuks professionaalsetele spordifotograafidele. Sony A7R III supervõimeks on jälle suure 42 MP lahutusvõimega sensor, mis tuleb kasuks fotograafidele, kes pildistavad maastikku, tegelevad stock fotograafiaga või kel on vaja oma fotosid suurelt välja printida.



Superkiire sarivõte ja superkõrge lahutusvõime on aga omadused, mida enamik fotograafe ja fotohuvilisi tegelikult ei vaja. A9 kiirus on küll hea kuid maksab palju eurosid. A7R III 42 MP pildid on kahtlemata head, kuid võtavad andmekandjal palju ruumi ja vajavad kiireks töötluseks võimsat arvutit. Siin tulebki mängu Sony A7 III kui soodsa hinnaga täiskaader, mis sobib praktiliselt kõigi ja kõige pildistamiseks.

Karbis on: Sony A7 III hübriidkaamera, Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS objektiiv, objektiivi päikesevarjuk, kaamerarihm, NP-FZ100 liitiumaku, adapter aku laadimiseks, Micro USB kaabel, toitekaabel ja UK otsikuga toitekaabel. Tähelepanuväärne on, et eraldi akulaadijat A7 III komplektis (erinevalt näiteks A7R III kaamerakomplektist) ei ole. Akut saab kaasas olevate vahenditega laadida ainult kaamerat adapteri abil vooluvõrku ühendades.

A7 III kaamera ongi müügil kahel peamisel viisil: ainult korpusena või siis komplektis 28-70mm kitobjektiiviga. Peab ütlema, et see 28-70mm f/3.5-5.6 OSS on vaid hädapärane objektiiv, mis A7 III pildikvaliteeti ja teravustamiskiirust pigem tagasi hoiab. Sellise hea kaamerakere ette tuleks siiski aja jooksul hankida mõni parem objektiiv – näiteks parima hinna ja kvaliteedi suhtega igapäevaobjektiiv on Sony 24-105mm f/4 G.



Olulisemad plussid, miks A7 III kasuks otsustada, oleksid järgmised:

  • Täiskaadersensorigega kaamerate seas soodsa hinnaklassi kaamera, samas kallimate täiskaadrite omadused (teravustamine, video funktsionaalsus jne)
  • Uus pildisensor on 24 MP lahutusvõimega – täpselt see magus punkt enamike fotograafide jaoks
  • Pildisensor on testides ja ülevaadetes näidanud end väga hea dünaamilise ulatuse (Sony ütleb lausa 15 EV astet ja keegi ei sea seda kahtluse alla) ja mürataluvuse poolest. Pildikvaliteedi poolest seega pigem vastav Nikon D850 peegelkaamerale, mitte Nikon D750 ja Canon 6D Mark II kaameratele
  • A9 kaamerast pärit teravustamissüsteem 693 faasi- ja 425 kontrasttuvastuspunktiga mis katavad peaaegu terve kaadri ning toimivad ülikiire jälgiva, lukustatava ja silmatuvastusega teravustamisega on parim, mis ühelgi teisel samas hinnaklassis kaameral pakkuda on
  • A7 III kaameral on olemas keresisene värinastabilisaator, hinnatud tõhususele 5 EV astet
  • Maksimaalne sarivõte 10 fps on ju tegelikult väga kiire – kiirem veel kui tavaolukorras ehk vaja olekski
  • Videorežiim, mis filmib 4K klippe kuni 14-bitise dünaamilise ulatusega 100 Mbps ja soovi korral S-Log2 või S-Log3 pildiprofiiliga (Sony A9 kaameral ju S-Log võimalust ei olegi!)
  • WiFi toimib Bluetooth abil – ühendamine on lihtsam ja kiirem. GPS-sildistamine toimib WiFi ühenduse abil väga hästi.

Olulisemad miinused, miks A7 III kallimatest Sony täiskaadritest või samas hinnaklassis olevatest peegelkameratest maha jääb:

  • Võrreldes A7R III ja A9 kaameratega on A7 III hübriidi LCD-ekraan ja elektrooniline pildiotsija madalama lahutusvõimega (praktikas see väga arusaadav pole)
  • A7R III ja A9 kaamerate katiku eluiga on 500 000, A7 III katiku eluiga on 290 000
  • Võrreldes A9 kaameraga on A7 III aparaadi sarivõte aeglasem ja Hi+ sarivõtte seadistusel ei näe sarivõtte ajal kadreeringut. Samuti puuduvad A7 III kaameral Ethernet pesa ja välgusünkro pesa
  • Autofookussüsteem on küll põhijoontes sama nagu A9 kaameral, aga nüanssides siiski erinev. Näiteks mõõdab Sony A9 säritust ja teravust 60 korda sekundis. A7 III aga kõigest 20 korda sekundis. See tähendabki et kiire sarivõtte ja kiire liikumise korral suudab A9 hoida särituse ja teravuse täpsemini paigas – olenemata teravustamispunktide hulgast. See erinevus tuleb pildistamise käigus välja aga pigem ekstreemsemate kaadrite pildistamisel
  • A7 III kaameral ei ole Pixel Shift režiimi (mitmest kaadrist koku pandud kvaliteetsema foto pildistamine)
  •  Võrreldes A7 II korpusega on A7 III korpus küll oluliselt mugavam kasutada kuid mitte siiski nii mugav kui täiskaadersensoriga peegelkaamera
  • A7 III kaameral ole (sarnaselt A7R III ja A9 kaameratele) intervalomeetrit time-lapse videote tegemiseks.

Vasakul Sony A7 III ja paremal Sony A7R III. Nagu pildiltki näha võib, on need kaamerakorpused praktiliselt identsed. Erinevust võib märgata vaid programmirattal – A7 III rattal ei ole lukustusnuppu ning C3 on asendunud SCN pildiprogrammide valikuga. Muus osas esiküljel ja kaamera peal erinevusi ei ole.

Tagantvaates on need kaks kaamerat veelgi sarnasemad. Ka kaalu poolest on need kaamerad sarnased, erinedes vaid mõne grammi poolest. Korpuse osas tuleneb olulisim erinevus ehk konstruktsioonist: A7 III korpuse ülemine ja alumine paneel ja seesmine raam on valmistatud alumiiniumist. Kallimatel A-seeria täiskaaadritel on lisaks nimetatutele ka korpuse tagumine paneel alumiiniumist.



Sarnaselt A7R III ja A9 hübriididele kasutab ka A7 III suurema mahtuvusega NP-FZ100 liitiumakut. See on väga hea uudis, sest need senised miniatuursed NP-FW50 akud said kole kiiresti tühjaks. Aku laadimiseks on aga karpi kaasa pandud adapteriga lahendus.

Kaamera pealmised juhtnupud on lihtsad ja lakoonilised. Sarnased A7R II ja A7R III kaamerale – erinedes vaid programmiratta poolest. Kahel pool välgukinga, piklike aukude taga on võimekas stereomikrofon, Vasakul pool 4K tähistuse kõrval pisikesed augukesed kõlari jaoks.

Paremal pool on kõik ühendused – pange tähele, et erinevalt Canon 6D Mark II kaamerast on siin olemas ka kõrvaklappide väljund – audio monitoorimiseks video salvestamise ajal! Ja boonusena on olemas USB 3.1, mille abil saab kaamerat laadida ja arvutisse pildistamiseks arvutiga ühendada.

Eesmise plastikust katte all on 3.5 mm mikrofonisisend. A7R III ja A9 kaameratel on siin ka välgusünkro pesa, kuid A7 III puhul on see välja jäetud.

Vasakul pool on pikk plastikust luuk, mis heeblit allapoole lükates lahti kargab. See peidab enda all kahte SD mälukaardipesa, milledest alumine ühildub UHS-II mälukaartidega. Ülemine on tavaliste SD, SDHC ja SDXC, UHS-I mälukaartide jaoks – siia võib ka UHS-II mälukaarte pista, kuid need mälukaardid ei saavuta selles ülemises pesas oma maksimaalset kirjutamis- ja lugemiskiirust.

Kaamera tooteandmed ütlevad, et LCD-ekraan pole nii kvaliteetse kuvaga nagu näiteks A7R III kaamera – palja silmaga seda erinevust aga tähele ei panegi.



Ekraani lahutusvõimest olulisem on, et võrreldes A7 II kaameraga on uue mudeli nupud nüüd kallimate kaamerate eeskujul suuremad ja mõnusamini kasutatavad ja LCD-ekraani saab ikka nurga alla seada.

Sony A7 III on fotoaparaat, millele omas hinnaklassis vastast ei leidu. Kui kõrvutada tehnilisi andmeid ja omadusi, siis pühib see hübriidkaamera oma teelt kõik konkureerivad fotokaamerad. Ja kurioossel kombel mitte ainult teiste ettevõtete aparaadid vaid ka omaenda kallimad hübriidid A9 ja A7R III.

Muidugi on peegelkamaeratel omad plussid – nagu näiteks ergonoomiline korpus või lisatarvikute ja objektiivide täiuslikkus – mis võivad ostuotsuse tegemisel otsustavaks saada. Samuti on ka Sony enda kallimatel täiskaadersensoriga kaameratel spetsiifilised nüansid, mis muudavad need sobivaks just spetsiifilisema pildistamisega tegelevate fotograafide jaoks. Kes aga spetsiifilisema pildistamisega ei tegele ja endale täiskaadrit ihkavad, peaksid küll A7 III kaamerat fotopoes järele proovima. Hübriidkaamerad paistavad olema fototehnika tulevik ja Sony selles vaieldamatu liider.

(1929)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7 III kere Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
1999€2319€
Sony a7 III + 28-70 Kit Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
2299€2519€
Sony a7 III + Tamron 35-150mm f/2-2.8 Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
3499€4318€
Sony a7 III + Tamron 28-200mm Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
2649€3168€
Sony a7 III + Tamron 17-28mm f/2.8 Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
2649€3298€
Sony a7 III + Tamron 28-75mm f/2.8 G2 Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
2649€3248€
Sony a7 III + 24-105mm Kit Kampaania
  • 24-megapiksline täiskaader Exmor R BSI CMOS sensor
  • 693 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth ja NFC
3199€3499€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast