Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 30. Chrome

Me oleme Photopointi Ajaveebis kirjutanud eelnevaltki Androidile suunatud veebilehitsejatest. Alati leiame mingi AGA koha, mis meid hakkab häirima piisavalt, et mitte olla rahul valitud lahendusega. Täna on meil luubi all uus Google üllitis, Chrome Androidile. Tegu on küll Beta (avalikus testis aga mitte veel lõplikult viimistletud) staadiumis oleva programmiga. Hoiatuseks ka ette – Chrome Beta toimib hetkel ainult Android 4.0 Ice Cream Sandwitch’iga ning Google sõnul nad vanema platvormiga seda tööle ei pane. Sellegipoolest on programm piisavalt valmis, et kirjutada ka ülevaade.

Funktsionaalsus

Kui me räägime Google’st ja veebilehitsejatest, siis meil esimese asjana hüppas pähe Chrome. Kui siirdusime Android juurde, siis seal on vaikimisi Webkit baasil tehtud veebilehitseja. Mida aga meie lootsime leida sellele lisaks? Ikka Google sync võimalust. Seda suuresti just sellepärast, et Google Chrome seda võimaldab. Proovisime ja väärkohtlesime telefoni, et saada see toimima, kuid andsime alla. Firefox oli mingil määral päästerõngas, kuna see sünkroniseeris tavakliendi ja mobiilse kliendi mingi aja jooksul ära. Nüüd aga tuli välja Chrome Androidile.

Erinevalt Firefoxist suudab Chrome läbi Google sync’i uuendada lemmikuid ning avatud veebilehti pea momentaalselt. Kui muudatus on toimunud, edastatakse info pilve ning teises otsas ka teistele seadmetele. Mis lõppkokkuvõttes tähendab, et kui sa avad lauaarvutis lehe, haarad tahvelarvuti või mobiiltelefoni ning keerad mugavalt end tugitooli, on see leht olemas ka tahvelarvutil teiste seadmete avatud sakkide all.

Tegu ei ole pelgalt ainult lehe avamise võimalusega – Chrome kaasab ka saki ajaloo info. Kui on soov minna saki eelmisele lehele – vajuta ainult tagasi nuppu ning olemas. Miinusküljeks aga kahjuks see, et sakkide vastupidist sünkroniseerimist veel ei ole aga loodetavasti lisatakse lähiajal. Järjehoidjate uuendamine toimib õnneks mõlemas suunas.

Avakuva on sama põhimõttega nagu teistel veebilehitsejatel. Suures ruudustikuvormis leiame enamkülastatud veebilehed ning allpool on ka loend hiljuti suletud sakkidest/veebilehtedest. Ülemises ääres leiame aadressiriba. Google ise kutsub seda Omnibox’iks, kuna see toimib nii otsinguväljana kui aadressiribana. Loomulikult saab kasutaja otsingumootoreid ise määrata. Esmasel kasutamisel sünkroniseeris see kenasti lauaarvutiga ning laadis sealsed otsingumootorid lisaks (mitte et me peale google.ee väga palju muud kasutame). Lisaks leiame sealt ka avatud sakkide nupu, kus kuvatakse ka avatud sakkide arvu. Selle kõrval, klassikaline Ice Cream Sandwitch stiilis menüünupp. Seda suuresti sel põhjusel, et füüsiline menüünupp on uuematel seadmetel ära võetud. Programmi alumisele äärele kuvatakse avakuva klahv, lemmikud ning sync’i kaudu kuvatavad avatud veebilehed.

Programmi disainides on mõeldud ka uute seadmete ning tahvelarvutite peale, kus kasutaja võib eelistada tavaversiooni veebilehest, mitte mobiilile kohandatud varianti. Seda just seepärast, et telefonide ekraanid on jõudnud 720p juurde ning tahvelarvutitel tihti veel kõrgem. Sellest tulenevalt on võimalik sundida programmi alati laadima tavaversiooni. Seda näiteks sellepärast, et paljudel mobiilvaadetel puudub võimalus lülitada lehel endal tavavaatele.

Avatud sakkide kuvamisel on kasutatud väga intuiivset lahendit. Sakke saad kokku suruda ning üksteisest eemale lükata, et oleks mugavam õige leht üles leida. Kui soovid aga avatud sakki sulgeda – lohista see ekraanilt ära. Väike triviaalne lisa ka – ekraanianimatsioonid on äärmiselt meeldivad – nagu oleks pakk paberlehti ees, mille vahel sirvida.

Kelle jaoks?

Google Chrome Androidile on hetkel parim ja kiireim lahend seadmele, mis kasutab Android ICS operatsioonsüsteemi. Sellest tulenevalt ma võiks südamerahuga väita, et telefonis oleks see parim lahend. Välja arvatud juhul, kui lauaarvutis oled sa harjunud kasutama midagi muud, olgu see siis Firefox või Opera ning ei soovi neid harjumusi muutma. Kui aga Chrome on põhiveebilehitseja ka tavaarvutis – võidad sa väga palju kui kasutad Chrome ka mobiilses seadmes.

Kokkuvõte

Nagu igal väikesel lapsel, on ka Chrome’l kasvuajal väikeseid puuduseid, mis loodetavasti täiskasvanuks saades ära kaovad. Ühest küljest jäi hetkel häirima ainult ühesuunaline sünkroniseerimine ning fakt, et alla ICS 4.0 see programm ei tööta. Ning viimast nad ei peagi probleemiks. Teisalt on tegu väidetavalt ühe kõige kiirema veebilehitsejaga, mis Android operatsioonile mõeldud on. Ning seda fakti arvestades võiks Chrome olla vaikeveebilehitseja sinu uues ICS 4.0 operatsioonsüsteemi kasutavas seadmes. Minul igatahes on.

Google Chrome Beta Play Store’s
Google Chrome Windows operatsioonsüsteemile

(253)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga