Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon PowerShot G5 X kompaktkaamera

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-23

Canoni kompaktkaamerate hierarhias hoiab kõige kõrgemat kohta peegelkaameralikult suure sensoriga G1 X Mark II. Suurest sensorist tulenev pildikvaliteedi eelis ei pruugi aga olla piisav selleks, et fotohuvililisi ennast ostma meelitada. Eriti nüüd, mil kauplustesse on jõudnud Canoni kõige uuem kompaktkaamera PowerShot G5 X.

PowerShot G5 X on ainuke Canoni kompaktkaamera, millel on integreeritud elektrooniline pildiotsija. Ja see pole mitte mingi pime, piksline ja aeglane kompakt-stiilis ekraan vaid üks paremaid, mida 2015. aastal fotoaparaatide seest leida võib. G5 X metallkorpus on kaetud juhtketaste ja- nuppudega ning tagaküljelt avaneb ükskõik igatpidi nurga a käänatav puutetundlik LCD-ekraan. Ilmselgelt on Canon püüdnud siin luua tõsisema fotohuvilise jaoks nii mugavalt kasutatava kompaktkaamera kui vähegi võimalik – ja see on tal kahtlemata väga hästi õnnestunud.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-1

Canon PowerShot G5 X on samast vereliinist G3 X, G7 X ja G9 X kompaktkaameratega. Kõik need neli aparaati on ühe ja sama 1″-tüüpi sensori + DiGIG 6 pildiprotsessori erinevad variatsioonid.

Umbes aasta eest sai kõige esimesena valmis võimalikult universaalne, valgusjõulise objektiivi ja keskmist mõõtukorpusega G7 X kompakt. 2015. aastal hakkas Canon sellest universaalsest aparaadist spetsiaalsema suunitlusega versioone vorpima. Kõigepealt tuli võimsama suumobjektiiviga G3 X. Siis võimalikult pisikese korpuse ja väheste juhtnuppudega G9 X. Ja lõpuks võimalikult hea kasutamismugavusega G5 X.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-2

G5 X (nagu ka selle lähimad sugulased G3 X, G7 X, G9 X) ei ole päris tavaline kompaktkaamera. See pildistab tavaliste, soodsamate kompaktkaameratega võrreldes kvaliteetsemaid pilte.

Fotograafid teavad, et pildisensor on üks peamisi pildikvaliteeti määravaid asju. Pildisensori juures pole aga kvaliteedi mõttes oluline, kui palju sellel on piksleid – oluline on hoopis pildisensori suurus ehk valgust salvestava ala pindala.

sensorite-suurused

Canon PowerShot G5 X sensor on iPhone 5S nutitelefoni sensorist ligi 6,7 korda ja tavaliste kompaktkaamerate sensoritest umbes 4x suurem. Just sellepärast on ka G5 X pildikvaliteet nutitelefonide ja tavaliste kompaktkaamerate pildikvaliteedist parem – see paremus tuleb välja eriti just hämaras pildistades. Sama suurt 1″-tüüpi sensorit kasutavad ka Sony RX-100 seeria kompaktkaamerad ja Nikoni hübriidkaamerad.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-3

Karbis on: Canon PowerShot G5 X kompaktkaamera, kaamerarihm, toitekaabel, aku, kaamerarihma kinnituspandlad, akulaadija ning kasutusjuhendid ja garantiitalongid.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-4

Teistel integreeritava pildiotsijaga kompaktkaameratel (nagu Sony RX100 Mark IV ja Panasonic LX100) on pildiotsija külje peal. Canon on aga otsustanud paigutada pildiotsija peegelkaameralikult objektiiviga ühele joonele. Selle otsuse tõttu on G5 X oluliselt suurema korpusega kui nimetatud konkurendid.

G5 X on eriomase välimusega ja näeb välja nagu miniatuurne peegelkaamera. Magneesiumsulamist korpus tundub pihus hästi tugev, tänu tavalisest suuremale korpusele ja mõnusale pehmele käepidemele esiküljel on selle kaamera käsitlemismugavus suurema hübriidkaamera tasemel ehk väga hea.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-500

G9 X aparaat võrrelduna Canon EOS 700D peegelkamaeraga (vasakul) ja Canon PowerShot G9 X kompaktkaameraga (paremal). G9 X on täpselt sama sensori ja pildiprotsessoriga nagu G5 X, aga pimedama objektiivi ja hästi väheste juhtnuppudega. Loe Canon G9 X karbist välja postitust siit.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-101

Kaamera paremal küljel aukude taga on monokõlar.

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-100

Kaamera vasakul pool kummist klapi taga on kolm ühenduspesa. Ülal distantspäästiku pesa, keskel micro USB pesa laadimiseks/andmevahetuseks ja all HDMI väljund. Siin on ka eraldi nupp WiFi aktiveerimiseks ja kaamera ühendamiseks nutitelefoniga.

 

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-8

Kahel pool kaamera kohal kõrguva juhtketta ja nende vahel oleva pildiotsijakühmuga ei meenuta G5 X kuidagi kompaktkaamerat, vaid pigem mõnd uhkemat hübriidkaamerat. Seda muljet rõhutab ka pinnaviimistlus.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-601
canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-602

 

Ekraan on puutetundlik – näpuga saab muuta kõiki seadistusi nii kiirmemüüs, peamenüüs kui ka mujal. Kui ei taha, ei pea aga puuteekraani kasutama. Kõiki seadistusi saab piisavalt mugavalt muuta ka nuppude-ketaste abil.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-15

Sisse lülitub G5 X sekundi murdosa jooksul – täpselt sama kiiresti nagu eelmises karbist välja postituses üle vaadatud Canon PowerShot G9 X kompakt.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-7

Korpuse poolest on G5 X umbes sama suur nagu pisemad hübriidkaamerad. Oluliseks erinevuseks on aga objektiiv: kompaktkaameral volditakse see sisselülitamisel korpuse sisse kokku, hübriidkaamera korpuse muudab aga selle ees olev objektiiv hoobilt poole paksemaks ja taskuvaenulikuks.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-11

Tagaküljelt sentimeetri võrra välja turritav elektroonilise pildiotsija okulaar peidab enda kummist katteserva all lähedussensorit – kohe kui nägu (või midagi muud) pildiotsija lähedusse satub, lülitu kaamera LCD-ekraan välja ja pildiotsija sisse. Sarnaselt Sony RX100 IV kompaktkaamerale on ka G5 X kaamera pildiotsijas kasutusel OLED-ekraan. Pildiotsijast paistev vaade on avar, terav ja praktiliselt viivitusevaba. Mis eriti tuus – portreeasendisse keerates oskab kaamera säriparameetrid kaadri kaadri allossa ümber paigutada.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-106

Välklamp on paigutatud sinna, kus seda ootakski – pildiotsija peale. Selle avamiseks pole aga kaamera peal mitte ühtegi nuppu ega hooba nagu tavaliselt. Kui tahad välku teha, haagi küüs või peenem sõrm välklambi alla ja tõsta see oma pesast üles.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-16

Oma pesast välja keeratavat ja seal siis igas suunas pööratavat ekraani peetakse kaamerate puhul paremaks kui lihtsalt nurga alla seatavat ekraani (näiteks G7 X kaameral). Kui on vaja iseennast filmida või autoportreed teha, siis on selline külje peal igatpidi käänatav ekraan vast parem tõesti. Mina eelistaksin aga kindlasti lihtsamat konstruktsiooni, sest mulle ei meeldi kadreeringut vaadata kui see pole objektiiviga ühel joonel. Samuti on ainult kallutatavat ekraani kiirem käsitleda.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-17

PowerShot G5 X ekraani saab vajadusel keerata ka pildistatava/filmitava suunas.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-10

Kaamera all on NFC ühenduskiip – see võimaldab luua ühe puutega WiFi ühenduse – näiteks siis, kui kasutad NFC ühendusega nutitelefoni või Canon Connect Station CS100 pildihoidlat. Allpool näeme ka metallist statiivikeeret ja akukambri luuki.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-102

Aku kiire tühjenemine on kõikide pisikeste tippklassi kompaktkaamerate miinuseks. Canoni G-seeria fotoaparaatide puhul saab ühe laadimiskorraga pildistada kusagil 210-240 fotot. Kahjuks on ka G5 X kompaktkaamera aku vastupidavus 210 kaadrit, kuigi arvestades korpuse mõõtmeid, võiks see olla märksa suurem. Seega – kui tead, et sul on vaja mõnikord pildistada kauem, või kavatsed kaamera kaasa võtta reisile, siis osta üks lisaaku juurde.

 

Canon-powershot-g9x-kaamera-photopoint-4

Canon on omalt poolt püüdnud laadimise võimalikult lihtsaks teha. Kaasa on pandud eraldi akulaadija. Sellele lisaks on võimalik tavalist micro USB kaablit kasutades kaamerat ka arvuti USB pordist või seinakontaktist (nutitelefoni akulaadijaadapteri abil) laadida. Väga tänuväärne võimalus näiteks juhul, kui oled komplektis oleva spetsiaallaadija maha unustanud.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-103

See omanäoline valikuketas kaamera esiküljel toimib ülihästi. Seda on parema nimetissõrmega väga mugav kasutada – palju mugavam kui objektiivi ümber olevat valikurõngast.

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-104

Paremal pool kaamera peal on režiimiketas. Tõsisemale fotohuvilisele peaks olema meeltmööda, et pildiprogrammid on ühe SCN valiku all peidus ja prominentselt on esiplaanil peegelkaameratest tuntud särirežiimid. Kes ei oska või ei viitsi ise kaamera seadeid juhtida, saab režiimiketta keerata “AUTO” asendisse ja vaevata ilusaid pilte klõpsida.

 

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-107

Kaamera paremal pool on särikompensatsiooni ketas, mille abil saab poolautomaatsetes särirežiimides pilti heledamaks-tumedamaks tuunida. Samuti on sellel pildil hästi näha tagaküljele lisatud pehmest kummist pöidlaõnarus, mis muudab kaamera käsitlemise mugavaks.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-12

Valikuratas tagaküljel on küll kitsas, aga haakub hästi sõrmega ja on ilma kinnasteta hästi kasutatav. Kusjuures – nii tagaküljel olevat valikuketast kui ka esiküljel olevat kahte ketast saab peamenüüst seadistada. Ketta funktsiooni saab valida vastavalt kasutusel olevale särirežiimile:

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-604
canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-605
canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-606

 

Kui peamenüüs valida “Function Assignment”, siis avanevad valikud, kust saab muuta päästiku pooleldi alla vajutamise funktsiooni ja kõigi kolme valikuketta funktsiooni.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-607
canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-608

 

Lisaks saab kaks tagaküljel olevat nuppu programmeerida tegema midagi muud – valikus on 28 erinevat funktsiooni.

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-108
canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-109

 

Eriti pehmest ja näpu all mõnusast kummist on valmistatud ka esiküljel olev käepide.

 

canon-powershot-g5-x-kaamera-photopoint-22

Just sellist hübriidkaamerat me tahtsimegi, Canon. Täpselt sellist, nagu PowerShot G5 X, ainult APS-C sensori ja EOS-M bajonetiga. Praegu on meil aga olemas väga hea kompaktkaamera, mis jääb turu parimatele – RX100 IV ja Panasonic LX100 – alla peamiselt vaid 4K video salvestuse puudumise poolest. PowerShot G5 X pole just kõige kompaktsem kompaktkaamera. Maailma kõige mugavamalt käsitletava kompaktkaamera tiitlile võiks see aga pretendeerida küll.

 

(2618)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon PowerShot G5 X
  • 20,2-megapiksline 1"-tüüpi CMOS sensor
  • 4,2× optiline suum (24 – 100 mm)
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Kallutatav puutetundlik ekraan
  • Integreeritud WiFi & NFC

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast