Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 16. Firefox

Nutitelefon või tahvelarvuti ilma internetita on sama hea kui … Võite kommentaariumisse jätta selle lause lõpu. Igatahes on igas Androidseadmes internet niikuinii olemas ning kasutatakse seda ka veebi sirvimiseks. Ning kui juba veebi sirvida, siis võiks seda teha mugavalt. Samamoodi, nagu sa enda Windows operatsioonsüsteemiga arvutis ei taha kasutada Internet Explorerit, ei pea sa ju kasutama Android seadmes Androidi vaikebrauserit. Seepärast kirjutame täna Firefoxist Androidile.

Funktsionaalsus

Siililegi selge, et see programm on veebilehitseja ning disainitud ainult ühel eesmärgil: kuvada veebis olevat sisu sinu seadme ekraanil. “Mis on tema eelis võrreldes Androidi veebilehitseja ees siis?”, tekib küsimus. Tegelikult on neid päris palju.

Esimene asi, mis silma kohe jääb, on lauaarvutil tuttavaks saanud lisaprogrammide (add-ons) lisamise võimalus. Alates erinevatest otsingumootorite laiendustest, lõpetades kasutaja fantaasia lõpuga.

Teine, minu isiklik lemmik, on Firefox Sync. Selle lisa põhimõte on see, et saad endal mitmes erinevas seadmes olevad tulirebased panna sünkroniseerima. Osa funktsionaalsusest – nagu näiteks brauseri välimus – on siiski piiratud lauaarvutile mõeldud kliendiga. Samas Androidil või iOS’il olev tulirebane sünkroniseerib ära sinu järjehoidjad, paroolid, lehtede eelistused jms. Lisaks sa saad mugavalt avada teises seadmes lahti olevaid veebilehti. Miks see küll kasulik on, sa küsid? Endal tihti juhtub see, et hommikul enne tööleminekut avastan mingi huvitava artikli, kui lauaarvuti taga veebi lehitsen. Teel tööle võtan taskust oma seadme välja, avan sama lehe kiirelt, ilma et peaksin aadressi meeles pidama. Tööle jõudes tööarvuti taha istudes on sealne veebilehitseja end ka ära sünkroniseerinud ning jätkan seal lugemist.

Loomulikult on kasutajaliides lihtne ning mugav kasutada. Mozilla disainerid ning programmeerijad on lähtunud tõsiasjast, et enamus Android (ja iOS) seadmeid on väikese ekraaniga. Seepärast ekraanilt ülearune eemaldatud. Avakuvale on jäetud kasutaja poolt määratud lemmiklehtede otseviited või koduleht. Kui tõmbad sõrmega ekraani vasakust servast paremale poole, kuvatakse avatud sakid või saad ise uue avada. Samamoodi on parema ääre alla peidetud edasi-tagasi nupud ning lemmikutesse lisamise võimalus.

Mõned väikesed kasulikud lisad on veel programmil, mis võiks kohe välja tuua. Tulirebasel on võimalus salvestada veebileht PDF formaadis. Seda suuresti juhuks, kui soovid mingit lehte hiljem vaadata ilma, et peaks internetti ühendama. Ning mis mul endale väga meeldib: võime jagada lehti läbi Androidi share funktsiooni: saata veebilehe aadress teise programmi. Android share all on ju kõik programmid, mis vähegi lubavad välisest allikast infot vastu võtta. Alates e-posti kliendiga, lõpetades tavalise SMS programmiga.

Samas, ei ole head ilma väikese halvata. Nimelt on Mozilla targad pead otsustanud Flashi mitte toetada mobiilses brauseris. Kui avada näiteks Youtube, siis sealsed videod avatakse lõpuks ikkagi Youtube programmis. Vimeos üritasin samamoodi filmi vaadata – sealne videolõik laeti alla ning avati hoopis vaikevideomängijas. Eks sellele on ka loogiline seletus: selle asemel, et kasutamismugavust rikkuda hakkiva või väga halva kvaliteediga sisu pärast, otsustati see võimalus üldse eemaldada. Teisalt, eks see ole ka pilk tuleviku suunas. Nimelt HTML5 tugi on kenasti olemas.

Kelle jaoks?

Firefox Androidil on suunatud tõsisemale inimesele, kelle internetis käimine ei tähenda esimese asjana YouTubesse minekut või veebis muusika kuulamist. Inimesele, kelle pea pole prügikast, samas vajalikele lehtedele ligipääs peaks olema võimalikult mugav erinevates kohtades. Ning eriti inimesele, kes enda Android seadmega teeb tööd siis, kui kontori uksed juba lukku on pandud aga töönarkomaania tahab toitmist.

Kokkuvõte

Tulirebane on truu ja ustav kaaslane sinule kõikjal, kuhu sa enda Android seadme ka kaasa ei võtaks. Isegi koos nende pisikeste puudustega on tegu ühe väga hea veebilehitsejaga. Seda enam, et põhirõhk on pandud kasutusmugavusele ning kiirusele.

Firefox Android Market’is

(293)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga