Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

iOS 8 astus edasi suurema sammu kui iOS 7

iPhone5s-5Up_Features_iOS8_2-PRINT_highres

Koos süle- ja lauaarvutite operatsiooniga OS X Yosemite (loe uudislugu siinsamas ajaveebis) esitles Apple eile peetud WWDC üritusel ka uut kasutajaliidest iPhone nutitelefonidele ja iPad tahvelarvutitele. Kui iOS 7 puhul oli väga paljuski tegu rohkem kosmeetilise st visuaalse värskendusega, siis verivärske iOS 8 toob endaga kaasa mitmeid vägagi kasutajasõbralikke uuendusi.

Alustame sellega, et suuremat sorti arengu elab üle AppStore. Valdav osa tähelepanust on siin pööratud otsingusüsteemi täiustamisele. Uues otsingusüsteemis on mitmeid eri parameetreid, mis peaksid muidu tüütut ja piinarikast otsinguprotsessi märgatavalt lihtsustama ning 1,2 miljoni rakenduse seast selle õige leidmise kergemaks tegema. Parimate rakenduste leidmiseks on otsingusse lisatud ’Editor’s Choice’ ning rakendusi saab osta-müüa ka nö kimpudena (bundle) ehk komplektidena. Arendajate meeleheaks on seal ka TestFlight alajaotus rakenduste beetatestijate jaoks ehk neile julgetele, kes on valmis oma isiklikus nutiseadmes tasuta uusi rakendusi proovima enne, kui need lõplikult valmis on.

Mitmete rakenduste teated ja sõnumid on interaktiivsed. See tähendab, et iOS 8 kasutaja saab neile reageerida ilma lock screene’i avamata. Sõnumitega saab jagada oma asukohta, anda vestlustele nimesid ning koguda igas vestluses kasutatud manused vestluse algusesse kenasti kokku. Põneva uuendusena saab sõnumitega koheselt edastada ka heli või videot ilma vestlusest vahepeal lahkumata. Jäetud audiosõnumite kuulamiseks piisab kui tõsta telefoni kõrva äärde.

Tõsisele mugavaks ja tänuväärseks uuenduseks on ka võimalus topeltkoputusega ekraanile või topeltvajutusega Home-nupule avada hiljutikasutatud kontaktid.

ios-8-official-1

Family Sharing on uus viis info jagamiseks perekonna (ja/või sõprade) vahel. Kuni 6-liikmelise grupi sees võib jagada kõike alates fotodest, kalendrisündustest, meeldetuletustest, asukohtadest ja kasvõi laste sõprade asukohtadest. Perekonna liikmed saab siduda ühe krediitkaardiga, mille abil siis kogu pere saab sisseoste sooritada. Selleks aga, et näiteks lapsed AppStore’is ostlemisega liiale ei lähe, peavad nad iga ostu vanematega läbi Family Sharing’u kooskõlastama so nende nõusolekut küsima.  

Enne konverentsi oli väga pikalt räägitud Apple’i uuest võimalikust HealthBook rakendusest, mis peaks siis jälgima kasutaja erinevaid füüsilisi parameetreid. HealthBooki asemel tutvustati märksa lakoonilisema nimetusega terviserakendust Health ehk Tervis. Health koos kolmanda osapoole terviserakendustega moodustab nö HealthKit komplekti, mis jälgib igakülgselt kasutaja tervist, liikumist ja muid eluliselt olulisi näitajaid. Nii näiteks on võimalik, et kui mingid näidud ei vasta kasutaja tavalistele näitudele, siis võtab rakendus automaagiliselt ühendust vastava eriala arstiga, kes siis astub juba ise vastavad edasised sammud. Esialgu on kindlasti tegu vaid läbinisti Ameerika-keskse rakendusega, kuid fantaseerides veidi Eesti kui e-riigi teemal, siis võiks ju oodata ka kohalike arendajate pingutusi selle rakenduse kohalikuks kasutamiseks.

Kui varasematel aegadel on olnud kuulda nurinat Apple’i nutiseadmete virtuaalse klaviatuuri üle, siis iOS 8 pakub klaveri uusversiooni – QuickType. See võimaldab näiteks valida erinevatele keeltele vastavate klaviatuuride vahel. Paraku ilmselt eesti keel oma täpitähtedega sinna vähemalt esialgu ei kuulu. Lisaks pakub QuickType ka intelligentset ennetavat tekstisisestust.

Kõige olulisemaks ja vajalikumaks uuenduseks on aga kindlasti Continuity, mis võimaldab AirDrop’i vahendusel sujuvalt liikuda iPhone’ist ja iPadi ja vastupidi nagu Yosemite OS X-i puhul sai seda teha arvuti ja nutiseadme vahel. Reaalsuses tähendab see ilmselt seda, et saab helistada ka läbi iPadi.

Sarnaselt Yosemite OS X-iga on olulise muudatuse üle elanud ka iOS 8 otsingusüsteem Spotlight ja veebibrauser Safari, mis pakuvad mõlemad Yosemite OS X-iga võrdväärseid võimalusi.

Oma uue meiliprogrammi tarvis on Apple hiivanud mõningaid nutikaid lahendusi kolmandate osapoolte rakendustest nagu näiteks Mailbox.

Arvestades iFotograafia populaarsust on Apple märgatavalt professionaalsemaks parendanud oma iOS-i fototöötlustarkvara. Samuti on täiustunud piltide otsingumeetodid. Nüüd võib fotosid otsida nii aja, koha või albumi järgi.

Juhul kui pilte koguneb palju, siis on võimalus osta täiendavat lisaruumi iPilves. 20 Gb iCloudi mahtu läheb kasutajale maksma 99 senti kuus, 200 Gb aga juba 3,99 dollarit kuus. Võimalik on mahtu suurendada kuni terabaidini.

Väikesemat sorti uuenduse on üle elanud ka Apple’i virtuaalne assistent Siri. Peamiselt aitab ta nüüd Shazam-rakenduse abil kindlaks teha nt iTunes raadios kõlavat muusikat ning vajadusel aitab seda ka kasutajal sujuvalt iTunes’ist osta.

Lõpetuseks ka mõned huvitavad faktid Apple nutiseadmete järjekordsetest ülemaailmsetest saavutuistest. Tänaseks on müüdud üle 800 miljoni iOS-iga varustatud seadme: 100 miljonit iPod Touchi, 200 miljonit iPad’i ning 500 miljonit iPhone’i. Ainuüks eelmise aasta jooksul tuli juurde 130 miljonit uut kasutajat. iOS-i kasutajate rahulolu on rekordiliselt 97% ning 89% neist kasutavad kõige viimast iOS-i variant. Androidil kasutab KitKati väidetavalt vaid 9%. Lisaks kasutavat iOS-i 98% Fortune 500 figureerivatest äritegelastest.

Allikas: Engadget

(1377)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga