Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple iPad ja iPhone saavad tarkvarauuenduse – 6 olulisemat fakti iOS9 kohta

iOS-9-main

Apple iOS-i kasutajad on läbi aegade silma paistnud oma uuendusihaga. Seega pole ime, et operatsioonisüsteemi viimase versiooni – iOS 8 – adaptsioonitase oli rekordilised 83% kõigist iOS-i kasutajatest! Konkureeriva Android operatsioonisüsteemi puhul on sama näitaja vaid 12%. Seega võib julgesti öelda, et Apple äsjase, arvult 26 ülemaailmse arendajate konverentsi üheks nö peaesinejaks oli just iOS ehk siis täpsemalt need muudatused, mida Apple sellega ette on võtnud.

1. Targem ja kiirem Siri

Apple’i sõnul saab kõige olulisemaks muudatuseks olema kuni  40% targem ja kiirem virtuaalne personaalassistent Siri. Ühtlasi ka proaktiivsem. Näiteks kõrvaklappide ühendamisel käivitab ise vastavalt kasutaja eelistustele kas audioraamatu või Spotify ilma selleks eelnevat käsklust saamata. Samuti lisab vastavalt saabunud kutsetele (olgu siis meili või sõnumiga) ise kirjed kalendrisse ja varustab need ka meeldetuletustega. Samuti püüab ta juba eelnevalt leida tundmatutele sissehelistavatele numbritele võimaliku helistaja nime.

Siri otsingud on ühtlasi muutunud nö sügavamaks ja on seotud rakenduste sisuga. Leides otsitava mingi rakenduse ‘sügavustest’ näitab Siri ära täpse koha, mitte ei ava lihtsalt rakenduse esilehte.

Siri on paremini kompileeritud ka koostöösse Apple Watchiga. Nüüd saab Siriga kella abil vastata meilidele või sõnumitele dikteerides vastuse Sirile, kes siis selle kas kirja paneb või häälsõnumina saadab.

2. Uudisterakendus News ja seniste rakenduste täiustused

Apple on oma varasematele põhirakendusetele lisanud uue uudisterakenduse News. Selle uudistegeneraatori abil saab kasutaja koostada just enda huvidele vastava uudisvoo. Valikus on kokku üle miljoni erineva teema, kuidspetsiifilisemate teemade leidmiseks saab kasutada otsingusõnu.

Märkimisväärsemaid täiendusi on saanud ka varasemad põhirakendused. Nii näiteks saab uue opsüsteemi versiooniga lisada fotosid või endajoonistatud pilte märkmerakendusele Notes. Apple Maps on aga varustatud ühistranspordiliinide infoga. See viimane kehtib küll paraku vaid maailma metropolides ning ligi 300 Hiina linnas.

3. Mitme rakenduse kuvamine üheaegselt

io9-multitask-630

Samuti on oluline osa uuendustest mängida rööprähklemisel ehk multitaskingul. Seda eeskätt just jagatud ekraani funktsiooni kasutades. Nii saab näiteks meiliprogrammiga tööd tehes sõrmeviipega tuua ekraani paremast servast esile sõnumirakenduse ning peale kasutamist see sõrmeviipega sinna jälle tagasi saata. Veelgi populaarsemaks kujuneb ilmselt pilt-pildis võimalus, mis lubab näiteks tekstitöötluse, meilinduse vms tööd tehes hoida täisekraanil avatud rakenduse peal näiteks väikest akent videoga.

Rööprähklemine ja jagatud ekraan on paraku saadaval vaid iPad Air’ide ja Retina ekraaniga iPad Minide jaoks. Tekstihalduse hõlbustamiseks on kasutusele võetud ka uus Quicktype klaviatuur.

4. Pisut kiirem ja energiasäästlikum

Apple on pööranud suurt tähelepanu iOS 9 tõhususele ja säästlikkusele. Nii vajab värske operatsioonisüsteem vaid 1,8Gb mälumahtu (iOS 8 jaoks kulus 4,6Gb). Lisaks peaks see pakkuma näiteks iPhone 6 jaoks vähemalt tund aega pikemat akukasutust. Saadaval on ka ‘low power’ režiim, mis peaks aku kasutust pikendama veel tervelt kolme tunni võrra. Oluline roll on siin ilmselt taustarakenduste tegevuse veelgi suuremal piiramisel.

5. Uued võimalused Apple HomeKit ja Car Play teenuste kasutamisel

iOS 9 toob lisaks eelnenule kaasa ka väiksemaid uuendusi ja värskendusi nii Apple HomeKit’ile kui ka Car Play teenusele. Viimane peaks saama uute automudelite juures juba täieliku juhtmevabaduse ning võimaldama näiteks üle interneti reguleerida salongi temperatuuri jms.

6. Millal iOS 9 tuleb?

Arendajad saavad iOS9 näpud külge ajada alates tänasest. Avalik beeta on kättesaadav juba juulist kõigile iOS seadmetele alates iPad 2 ja iPhone 4S. Beetaversiooni saamiseks tuleb end registreerida Apple Beta Software Program kasutajaks Apple veebilehel.

Allikas: Engadget

 

(2499)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga