Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Adobe Lightroom 2

Adobe on valmis saanud Lightroomi uue versiooni Adobe Photoshop Lightroom 2. See on professionaalsetele fotograafidele suunatud fototöötlustarkvara, mis on palju populaarsust kogunud ka tavainimeste seas.

Oma põhimõtte poolest on programm jäänud samaks see ilmneb ka muutmatul kujul püsima jäänud viiest peamisest moodulist: Library, Develop, Slideshow, Print ja Web. Sellegipoolest on piisavalt uuendusi, mis vana versiooni kasutajatel kindlasti hinge kriipima hakkavad.

1. Olulisemad uuendused fotokataloogi moodulis (Library)

Vasakpoolne menüüriba on jäetud ainult fotokataloogi lehitsemiseks, mistõttu ei pea enam silmi ekraanil ringi keerutama ning kui fotode valik saab tehtud, võib vasaku menüüriba rahulikult sulgeda.

Vasakul kõige ülemine sektsioon on nagu tavaliselt “Navigator”. “Library” sektsiooni on asendanud “Catalog”, mis näitab kõiki fotosid, kollektsioone ja viimast imporditud faili.

“Find” sektsioon on vasakust aknast eemaldatud, kuid see pole mingil juhul unustatud. Sellest on saanud täiustatud otsimisvõimalustega “Library Filter”, mis on endale koha leidnud keskmise peaakna ülemises servas.

“Folders” on saanud uue nime “Volume Browser”. See näitab hetkel valitud andmesalvestit, sellele lisatud kaustasid/faile ning selle kogu- ja allesjäänud mahtu. Uus informatsioon aitab senisest paremini hallata arvutile külge poogitud kõva- ja muid kettaid.

“Collection” sektsioon sisaldab nüüd “Smart Collections” gruppi. Seal on fotod grupeeritud nendele lisatud märksõnade järgi.

Parempoolse menüüriba keskosas soovitab Lightroom 2.0 ise antud fotole silti/märksõna. Seda teeb ta eelnevalt kataloogis olevate fotode ja pildistamise aegade põhjal. Menüüriba allosas on Siltide loend, mida saab filtreerida ja kust saab pilte kuvama panna.

Metadata sektsioon sisaldab GPS andmeid ning vastavale nupule vajutades on võimalik uues aknas foto tegemise kohta vaadata Google`i kaardilt.

Vasakul, all on kaks ikooni, kust saab Lightroom 2.0 seadistada töötama kahe monitoriga korraga – võimalus, mille puudumise pärast eelmiste versioonide kallal kõvasti nuriseti.

2. Olulisemad uuendused pilditöötlusmoodulis (Develop)

Peamiseks uuenduseks “Develop” moodulis (ja võibolla kogu 2.0 versioonis) on lokaalse fotokorrektsiooni võimaluse lisamine. “Local adjustment brush” võimaldab Heledust, kontrastsust, teravust, “säritust” ja muud pildile nn maalida. Maalitud kohtades on hiljem võimalik paari lihtsa sammuga väiksemaid või suuremaid parandusi teha või need üldse eemaldada.

“Healing” ja “Clone”, tööriista “Spot removal” all sisaldavad võimalust muuta läbipaistvust. Neile tööriistadele on Lightroom 2.0-is lisatud veel “Graduated Filter” ja “Adjustment brush”. Vajutades mingile tööriistale avaneb sellele vastavate parameetritega täidetud aken. Valikud tehtud võib akna uuesti sulgeda – nii jääb ekraanil rohkem ruumi fototöötluse jaoks.

Täiesti uus lisandus on parempoolse paneeli keskel olev “Vignettes” sektsioon. Siin saab lisada fotole efekti, mis tekib tavaliselt suumobjektiivide puhul pikkadel fookuskaugustel, kui eesmised läätsed hakkavad varjutama tagumisi ning selle tulemusena foto servadest tumedamaks muutub.

3. Olulisemad uuendused “Slideshow”, “Print” ja “Web” moodulites

Uue Color Picker tööriistaga on võimalik pildilt valida vastav värv, mida tahate lisada slideshow taustaks. Veel on sellele moodulile lisatud mitmesuguseid lisafunktsioone nagu näiteks Teravuse reguleerimine, esimese ja viimase slaidi lisamine jne.

“Print” moodulis on võimalik nüüd printida, kasutades “Picture package” funktsiooni. See võimaldab lisada samast pildist erineva suurusega koopiaid ühele ja samale lehele, mis on disainitud nii, et pärast printimist oleks vaja teha võimalikult vähe lõikamistööd.

valida saab kolme erineva teravustamisastme vahel – Low, Standard ja High. Ära saab määratleda, kas prinditav paber on läikega või matt.

Web” moodulis on samuti pildi teravuse tõstmise võimalus otse ekraanil aga lisatud efekti ei näe – see ilmneb alles pärast faili salvestamist. Kuna aga valida on vaid kolme valiku vahel, ei peaks see olema märkimisväärseks probleemiks.  “Web” moodulile on lisatud ka eelvaate võimalus brauseris.

Lightroom 2.0 on saadaval nii Windowsile kui ka Mac`ile. Tarkvara hind on keskeltläbi 3000 EEK, Tarkvarauuendus läheb maksma orienteeruvalt 1000 EEK. 30 päevase prooviversiooni, tarkvarauuenduse ja täispaketi juurde pääseb siit.

(249)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga