Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sveni pildilood – 4. Peegeldus

©Tekst ja fotod: Sven Začek

Tam-ta-ram-ta-ram-ta-raa! Facebooki küsitluse käigus on selgunud kõige huvipakkuvamad pildid. Kaheksa häälega maandus esikohale foto virmalistest pealkirjaga „Peegeldus“. Teisele kohale tuli kohtumine hundiga, millest mul õnnestus jäädvustada erinevaid võtteid, kuid loona moodustavad need terviku, mispärast saab hundiloos olema kolm erinevat fotot. Pjedestaali viimast astet jäid jagama fotod uudishimulikest metssigadest ning üle lageraba saabuvast tormipilvest. Otsustasingi teha nii, et võtame fotod ette järgnevates pildilugudes. Täna virmalised, jaanuaris hundid ning veebruaris sead ja tormipilv.

Vaatamata sellele, et ma olen Eestiski kahel korral virmalisi näinud ja ühel korral ka pildile püüdnud, siis meie kodumaa ei ole kindlasti paik, kus tasub virmaliste pildistamist planeerida. Esiteks, esineb virmalisi meil liiga harva. Teiseks, valitseb meie pisikese riigi taevas alati valgusreostus. Ööpildistamise tarvis on vaja täiesti puhast taevast, mis eksisteerib alati tsivilisatsioonist küllaltki kaugel. Kui Eestis Tallinna kuma eest põgenema hakata, siis tuleb vastu Tartu või Pärnu kuma. Sõites Ida poole Narva ja Rakvere ning Mustvee kumad. Sõites Tartust lõunasse tulevad vastu Võru ja Valga. Tegelikult ei ole Eestis kohta, kuhu valgusreostus ei ulatuks. Valgusreostus lööb muidu sinisesse öötaevasse imelikud kollakas-oranžid laigud, mis muu tonaalsuse ja värvidega kuidagi kokku ei sobi.

Küllaga saab virmalisi ja üldse öötaevast naudinguga pildistada Põhja-Soomes, Põhja-Rootsis ja Norras. Seepärast tuleb seekordne fotogi Soome Lapimaalt. Sealseid kõrgemaid mäetippe nimetatakse Vaaradeks ja mööda teed sõites viitavad liiklusmärgid alati suurematele vaaradel viivatele teedele. Seega sobiva pildikoha leidmine päevasel ajal pole mingi probleem. Minu eesmärgiks oli pildistada öötaevast ilma igasuguse valguseta. Seepärast sai üles mindud ajal, mil kuud ei olnud. Virmalised olid lihtsalt väga heaks boonuseks, mis terve öö taevas erineva tugevusega lainetasid. Temperatuur oli -25 peal ja lagedamates kohtades puhus tugev tuul. Lisaks oli pehme lumi kohati munadeni ja seda isegi räätsadega käias. Ilma räätsadeta pole mõtet sinna minekut üldse planeeridagi. Öö edenedes tõusis udu, mis peagi kattis nii kaamera kui ka minu ühtlase härmakihiga. Selleks hetkeks olin ma pildistanud 3 tundi. Võileivad ja tee olid juba otsa saanud ja tuli tunnistada looduse ülemvõimu ning lahkuda. Niisuguse külma ja tugeva tuule käes kulub tohutult energiat ja söögiisu tekib justkui eikusagilt.


Pildi esitlus ja tehnilised andmed:

Pildiformaat – Tavaline 3:2 külgede suhtega formaat.

Kadreering – kadreeringu tingisid neli asjaolu. Esiteks see, et tegemist on ööpildiga, mistõttu peaks tähistaevas fotol moodustama äärmiselt olulise osa. Virmalistelaine oli suhteliselt madalala ja moodustas hea ülemineku taevastelt asjadelt maistele. Teiseks aspektiks olid suured kuused, mis kõik koonduvad ülepoole juhtides niimoodi ka vaataja pilgu läbi pildi alt üles. Kolmandaks soovisin ma midagi ka esiplaanile, et vaatajal oleks nö stardipaik olemas. Selleks pakkusid hea võimaluse valgejänese jäljed, mis justkui peegeldasid taevas mänglevaid virmalisi.

Võttenurk – Valitud niimoodi, et taeva osakaal pildis oleks suurem. Seega üpriski madal. Umbes vöökoha kõrgusel.

Ava – Täisava, kuna valgust lihtsalt polnud ning ülilainurkobjektiividel jätkub teravussügavust enam-vähem hästi. Suur A1 foto näeb suurepärane välja.

TehnikaNikon D3. Nikkor AF-S 14-24mm F2,8 ülilainurkobjektiiv 1999€. Pildistamisel kasutatud 14mm fookuskaugust.

Valgus – Pilkane pimedus ilma kuuvalguseta. Ainsaks valgusallikaks olid virmalised. Liikumine ja fotode kadreerimine toimus pealambi abil.

Salvestus – RAW formaadis, konverteeritud Nikon Capture NX2 tarkvaraga. Ma leian, et see tarkvara annab niisugustes rasketes tingimustes kõige parema tulemuse. Photoshop 807.22€ teeb sinise liiga intensiivseks ja küllastunuks.

Facebookis Sveni pilte valinud inimeste seast loosisime välja ühe õnneliku auhinnasaaja. Loosiõnn naeratas Evelin Pindmaale. Evelin saab nüüd valida Sveni loodusfotode seast pildi, mida ta soovib enda koduseina kaunistama. Sveni digipildi kannab suurele lõuendile artprint. Palju õnne Evelinile!

Suuri fotosid saad ka sina tellida aadressil artprint.photopoint.ee.

(422)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED objektiiv
  • 14–24 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Maksimaalne sooritusvõime igas situatsioonis
  • Kiire ning vaikse SWM teravustamismootoriga
  • Nikon F bajonetiga kaameratele
1999€
Adobe Photoshop CS5 WIN RET EU ENG Standardseks töövahendiks kujunenud pilditöötlustarkvara
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga