Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sveni pildilood – 24. Üleminekuaeg

©Tekst ja fotod: Sven Začek

Oktoobri lõpp ja november on paljuski talve ootuse aeg. Alles hiljuti puudel säranud sügisvärvid on leidnud endale koha maapinnal, mistõttu on mets eemalt vaadates väga trööstitult paljas. Nüüd on paras aeg fotoaparaat suunata allapoole ja pildistada pisikesi talve ligihiilimisele viitavaid märke enne, kui saab hakata suurt lund ja jääd jäädvustama. Metsaaojad ja pisemad järved on langenud värvilisi lehti täis, mis annavad kaldaäärsele veele hoopis uue helgi. Madal vesi jahtub kiiresti ja külmub servadest esimese öökülma saabudes.

Esimene öökülm avabki piltnikule uue maailma. Maailma, mis esksiteerib veel sügises, kuid liigub kindlalt talve poole. Maapind kahutab, taimed on härmas ja vesi on pugenud imeõhukese kaane alla. Seekordne pilt keskendubki kaanealusele värivilisele sügisele, mis on osaks saanud talve esimesele tembusele. Mida aeg edasi, seda tugevamalt mässib talv oma käed umber sügise, kuni pole jäänud enam ainsatki värvi peale musta ja valge. Aga selle maailmani on veel mitu nädalat aega. Praegu on aeg keskenduda üleminekule – sügise ja talve vägikaikaveole, mille lõpptulemus on ette teada.

Sellist tüüpi fotode puhul, mille motiiv ei jookse eest ära, on kõige olulisem leida pildistamiseks õige paik ja motiivi siseselt õige rütm. Teine oluline osa esimeste öökülmade pildistamisel on varajane ärkamine, sest Kümataadi öised harjutused lõunani vastu ei pea. Mina leidsin keset metsi asuva vana talukoha juurest mahajäetud ja pooleldi kinnikasvanud tiigi, mille servad olid kinni jäätnud ning jää all oli väljapanek tiigi kallastel kasvavate puude lehtedest.

Ma liikusin mööda kaldaserva ja otsisin kogupildist sellist fragmenti, kus läbi jää ei kasvaks ühtegi veetaime (need jääksid muidu pildile uduselt), oleks põnevad jäämustrid ning jää all oleksid värvilised lehed. Üllatuseks leidsin sellise motiivi, kus oli ka natuke vaba vett, mis läks üleminekuaja pildistamise sooviga veelgi paremini kokku.

Motiiv käes, asusin ma pildistama ja esimeseks probleemiks oli see, et ma ei saanud kasutada statiivi, kuna jää oli veel liiga õhuke ja oleks statiivi raskuse all kindlasti purunenud ning leitud motiivi rikkunud. Niisiis pidin ma pildistama käest. Kuna tiigike asus varjus, mistõttu polnud valgusega priisata, siis sai järgmiseks murelapseks teravusulatus.

Oma vaimusilmas olin ma seda motiivi jäädvustamas statiivilt otse alla pildistades, mis oleks andnud võimaluse sättida motiivi tasapind ja sensori tasapind omavahel paralleelseks ja igasuguseid teravusulatuse probleeme vältida. Aga oleks on paha poiss ja nüüd pidin ma pildistamas käest, motiiviga mitte paralleelselt ning piiratud valguses.

Hakkasin otsast peale. Ma teadsin, et oma toonase kaamera, Nikon D3-ga, ei soovinud ma sellise ilumotiivi tarbeks üle ISO 1600 minna. Pildistades 105mm-se makroobjektiiviga, arvestasin minimaalseks säriajaks 1/100 ning nüüd mõõtsin valguse ja sain avaks F5,6, mis poleks olnud probleem pildistades paralleelset motiivi statiivilt, kuid nurga alt jäädvustades olin veendunud, et osa kaadrist jääb natuke uduseks.

Upitasin siis ennast niivõrd motiivi kohale, kui võimalik ja vaevu-vaevu pildiotsijast motiivi nähes tegin neli-viis võtet. Selgus, et minu arvestused pidasid paika ja kaader ei olnud tervenisti teravusalas.

Mis seal ikka, tehniliselt pisut puudlik foto on ikka parem, kui üldse ilma pildita sellise ilusa motiivi juurest tagasi tulla. Seega jäin ma rahule ja salvestasin endale ajusoppi, et niisugust motiivi tuleb ka tulevastel üleminekuaegadel otsida. Tänavune talv on esimeste märkidega pisut viivitanud, kuid mina olen valmis.

Pildi esitlus ja tehnilised andmed:

  • Valgus –Selge hommik, kuid päikesepaiste jäi tiiki ääristanud puude varju.
  • Kadreering – Proovin jäämustreid sättida pildile natuke diagonaalis, samal ajal vaba vee osaga kaadri alumist serva raamides. Kolm õhumulli sättis kolmandiku lähedale. .
  • Säritus – F5,6, soovisin küll enamat, teravusulatuse tagamiseks terve kaadri ulatuses, kuid säriaeg 1/100 ja ISO 1600 rohkemat ei võimaldanud. F5,6, 1/100, ISO 1600.
  • Tehnika  – Nikon D3 + Nikkor 105mm F2,8 VR.
  • Salvestus – RAW formaadis, konverteeritud Lightroom 4 tarkvaraga.

Kõik Sveni pildilood leiad siit

(420)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga