Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD on objektiiv, mis võib kiirelt meeldima hakata

Aasta alguses lugesin, et Tamron on turule toonud uue ja võimeka 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD standardsuumi, mis näiliselt on kompaktse kerega, valgusvõimekas, terav ja täpse fookusega Sony hübriidkaameratele loodud objektiiv. Pärast mõnigate arvustuste lugemist ja piltide nägemist soovisin seda ise proovile panna ning õnneks avanes see võimalus üsna ruttu tänu Photopoint foto- ja videotehnika rendile. Pean etteruttavalt hoiatama, et objektiiv võib väga kiirelt meeldima hakata.

Ühe oma lemmikpildi sellel talvel tegin ma just seda Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD kasutades. Tänu pikale ulatusele ja teravale pildile sain kaadri ilma suurema vaevata ja see saavutas Shutterbug talvepildi võistlusel koha finaalis, mis minu silmis kinnitab selle objektiivi võimekust. Lähiajal plaanin mainitud pildi suuremal kujul ehk seinapildina välja lasta trükkida.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

 

Mitmekülgne fookuskaugus

Tamroni 17-70mm f/2.8 fookuskaugus on ideaalne standardsuum just Sony APS-C ehk poolkaader tüüpi hübriidkaameratele, võimaldades kiire vaevaga saada nii lainurk kui ka telefoto kaadreid. Kui arvestada sisse 1.5-kordne crop faktor, siis saame vaateväljaks 25.5-105mm, mis on väga sarnane kiidetud 24-70mm ja 24-105mm vahemikega objektiividele. See võimaldab pildistama minna ainult ühe objektiiviga ja saavutada suurepäraseid tulemusi – kergem kott ja väiksem ajakulu objektiivide vahetamisel.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

Pean tunnistama, et olin mitmel korral positiivselt üllatunud, kui universaalne Tamroni fookuskaugus poolkaader hübriidkaamera ees on. Lai nurk võimaldab püüda suuri ja avaraid kaadreid looduses, samas kui 56-70mm ulatus pakub suurepärast eristusvõimet portreede jaoks. Toodete pildistamisel märkasin, et kasutan tervet vahemikku.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

 

Valgusrikas f/2.8 ava

Mis minu jaoks antud objektiivi eriti huvitavaks teeb on selle võimekus valgust püüda. Varasemalt olen näinud APS-C kaameratele sarnaste fookusvahemikuga objektiive põhiliselt maksimaalse avaga f/4, aga f/2.8 teeb sellest palju võimekama mudeli. Olgu see hämaras või sisetingimustes pildistamisel või portreede puhul suurema tausta eristuse (bokeh) saavutamiseks – poolkaadersensori puhul on lisavalgus alati teretulnud.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

 

Pildi kvaliteet

Tamron on viimastel aastatel silma jäänud päris mitme uue põlvkonna objektiiviga, mis on loodud just Sony E-bajoneti omavatele hübriidkaameratele. Nende hinna ja kvaliteedi suhe on üks põhilisi punkte, mida enamik foto- ja videograafe välja toovad ja seda sama kogesin ma ka 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD kasutamisel.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

Ma ei pidanud vajalikuks viia läbi tehnilisi katsetusi, nägemaks kui teravad on pildi servad või kui tugev on moonutus erinevatel fookuskaugustel. Selle kohta leiab laiast internetist õnneks juba mitmeid artikleid ja videoid. Küll tõdesin ma enda pilte Lightroomis silmitsedes, et need on väga terava joonisega. Objektiivi kasutasin põhiliselt Sony a6000 ees, kuid proovisin seda mõned korrad ka Sony a7 III täiskaader hübriidkaamera ees crop mode abil. Mõlemal puhul olid tulemused väga muljetavaldavad – olgugi, et a7 III puhul pidin loobuma mõnigasest resolutsioonist, siis sain seda siiski väga edukalt kasutada.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

 

Auto- ja manuaalfookus

Tuleb tunnistada, et kasutasin manuaalfookust vaid üksikutel juhtudel ja seda lihtsal põhjusel – Tamroni autofookus on väga kiire ja täpne. Kasutasin objektiivi erinevatel otstarvetel – looduses, linnas, toodete ja portreede pildistamisel ning enamjaolt jäin autofookuse kiiruse ja täpsusega väga rahule.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

Mulle meeldib, et olenemata suurest suumivahemikust, töötavad fookusmootorid ilma erilise fookuse jahtimiseta. Ma usun, et antud objektiiv on väga hea töövahend ka professionaalidele, kes täiskaadri asemel pigem poolkaadriga pildistada või filmida soovivad.

 

Lihtne kasutada

Objektiivil on 2 rõngast – suum ja fookus. Puuduvad nupud ja lülitid. Kohati tunnen, et nii pika toru juures oleks võinud Tamron kasutada ka suumilukustit, et objektiiv vertikaalasendis välja ei jookseks, aga enda kasutuse ajal ei pidanud ma seda siiski kordagi vajalikuks.

Olgugi, et kasutasin manuaalfookust harva, siis oli see üldiselt väga etteaimatav ja hea. Fookusrõngas liigub sujuvalt, aga minu jaoks natuke liiga kergelt. Kuna fookusrõngas on kerele lähemal, siis tuleb olla ettevaatlik, et seda kogemata paigast ei liigutaks. Võib-olla oleksin manuaalfookust kasutanud natuke rohkem, kui objektiivil oleks vastav lüliti, aga nagu öeldud, siis autofookus tegi oma töö piisavalt hästi ära.

 

Võrdlemisi kompaktne

Arvestades Tamron 17-70mm f/2.8 RXD suumivahemikku ja ava suurust, siis on tegemist pigem kompaktse objektiiviga. Olgu põhjuseks kitsam toru või kergemad materjalid, siis igal juhul on kaamera käes hoidmine pikema aja vältel palju lihtsam kui täiskaader hübriidkaamera + samaväärne objektiiv.

Nagu varasemalt öeldud, siis 17-70mm koos f/2.8 avaga on niivõrd hea kombo, et võib rahuliku südamega pildistama minna vaid selle objektiiviga ja saada suurepäraseid tulemusi. Tamroni objektiiv on koos Sonyga poolkaader hübriidkaameraga tänu oma kaalule ja suurusele ka väga hea reisikaaslane.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle

 

Kokkuvõtteks

Tuleb tõdeda, et Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD on Sony APS-C hübriidkaamera ette väga vääriline objektiiv, mille soetamist tasub kindlasti kaaluda, kui on vaja universaalset objektiivi, mis oleks üheaegselt terav ja valgusjõuline. Tamron on täitnud ühe suure puudujäägi poolkaadrite maastikul ja nagu ka paljud teised, siis jäin ka mina vägagi rahule objektiivi kvaliteedi ja töökindlusega.

 


Raido tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel.

 

Kogu Sonyle mõeldud Tamron objektiivide valik (enamus neist on saadaval ka Photopointi rendis):

Soovid ka Tamron 17-70mm III-A RXD enne ostmist järele proovida? Pole probleemi, sest see on laenutamiseks saadaval Photopointi fototehnika rendis nii Tallinnas kui Tartus – photopoint.ee/rent ››

(654)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A RXD objektiiv Sonyle Kampaania
  • 17–70 mm standardsuumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Kiire ja vaikne RXD teravustamismootor
  • Sony E bajonetiga poolkaader hübriidkaameratele
      649€849€
      Postitus meeldis?
      Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
      .
      .

      Sarnasel teemal artiklid

      Kommentaarid

      Samast kategooriast

      Viimased kommentaarid

      "https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

      Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

      "Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

      Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

      "Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

      Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

      "Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

      Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

      "Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

      Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga