Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sveni pildilood – 3. Õhtusöök auravast katlast

©Tekst ja fotod: Sven Začek

Seekordne pilt tuleb meie eelmise aasta külmast talvest, mis on praegu aktuaalne kahel põhjusel. Esiteks muidugi ootavad kõik inimesed, kaasa arvatud mina, et tänavune talv tuleks ikka sama ilus. Teiseks, saavutas see foto kõrge tunnustuse fotokonkursil GDT European Wildlife Photographer of the Year 2010.

Algavast talvest ja selle ootusest veel nii palju, et tänavuse algus on olnud natuke teistsugune ja soojem. Aga eks paistab, millise pöörde Külmataat meile detsembris pakub. Eelmise aasta detsember oli kahel õhtul igatahes selline nagu paistab saarmapildilt. Hommik algas -28 kraadise pakasega ja õhtulgi laskus temperatuur kahekümnest allapoole. Ideaalsed tingimused jõe ääres liikumiseks olid loodud. Vaba vesi auras külma käes – vaatepilt, mis oli eriti dramaatiline läbi teleobjektiivi ning kontravalguses. Juba niisama roostiku ja olustiku pildid olid väga head ja nägu kiskus muhedaks. Saarma ilmudes ühe järgmise jõekäänu tagant asendus muhedus ebalustega, sest võimalus täiuslikuks pildiks oli loodud ja sellises olukorras ei taha kohe oma õnne uskuda ja peas hakkavad kerima mõtted sajast takistusest, mis võivad veel kõik ära rikkuda. Pärast tunniajast pildisessiooni lahkus saarmas koos päikesega. “Prantslane” ei saa öelda, kuid konnasööja sukeldus ja ujus pikalt järgmise jõekäänakuni ning kadus mul silmist. Päike laskus metsa taha ja oli samuti kadunud. Kui pildi koostisosad lahkusid, siis mina saabusin. Ma saabusin tagasi reaalsusesse ja leidsin end jää pealt kõhutamast. Ajasin end istuli ja nautisin loojangujärgseid värve.

Olin ka järgmisel päeval samas kohas, kuid eelmisel õhtul tegevusest pakatanud jõelõik auras küll sama kenasti, kuid mingit liikumist peale fotoküti ei olnud. Mulle anti üks õhtu ja ma olen selle eest tänulik. Täiuslikke pilte on mul vähe, kuid tol õhtul sündis neid päris mitu.

Pildi esitlus ja tehnilised andmed:

Pildiformaat – Tavaline 3:2 külgede suhtega formaat. Pilti on lõigatud looma tagant ja ülevalt nii palju, et pikem külg on vähenenud 14%. Kui pikema serva pikseleid on jäänud alles endiselt 5200, mis annab võimaluse ülisuurteks väljatrükkideks. Lõikamise eesmärk oli vähendada heledat ala saarma selja taga.

Kadreeringu on selline klassikaline, kus loom on sätitud kolmandiku peale ja vaatamise suunas on rohkem ruumi jäetud. Loomast allpool on oluline sillerdav jääserv ja üleval jõeaur, mille tõttu on loom vertikaalteljel kadreeritud tsentrist allapoole.

Võttenurk – Nii madal, kui võimalik, et jõeaur tõuseks loomast kõrgemale ning paigutada siluett kõige puhtamalt taustale. Pildistatud kõhuli jääl lamades.

Ava – 2/3 astme ulatuses täisavast lähtuvalt kinni keeratud, et saavutada mõni sentimeeter teravussügavust juurde, kuid tagades seejuures, et vastu valgust pildistades tekkivad sillerdused oleksid siiski ümmargused ega läheks hulknurkseteks.

Tehnika – Nikon D3x 7623.98€ + Nikkor 300mm F2,8 VR 5847.27€ + Nikkor TC-17EII konverter 508.32€. F5,6, 1/4000, ISO 250. Käest, lamades jääl.

Valgus – Õhtune kontravalgus, mis ulatus veel üle metsaserva, kuid oli piisavalt intensiivne, et tekitada tugev siluett.

Salvestus – RAW formaadis, konverteeritud Adobe Photoshop CS4-ga.

Loe ka PP ajaveebi uudist “Toomas Ili ja Sven Začeki fotod said Euroopa loodusfotokonkursil kõrge tunnustuse osaliseks

(237)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Nikon D3x kere 24,5 megapikslit, FX formaadis CMOS sensor (35,9 × 24 mm), 51 teravustamispunktiga autofookus, sarivõte 5 kaadrit/sek, 3" tolline Live View VGA LCD monitor, magneesiumsulamist niiskuskindel kere, Nikon EXPEED pildiprotsessor.
Nikkor AF-S 300mm F2,8 D IF-ED VR objektiiv Nikkor AF-S 300mm F2,8 D IF-ED II* konstruktsioon: 11 elementi 8 grupis vaatenurk: 8° 10' (35mm formaat), 5° 20' (Nikon DX formaat) lähim teravustamiskaugus: 2,2 m maksimaalne suurendus: 1:6,1 filtrikeere: 52...
Nikon TC-17E AF-S II Nikon TC-17E AF-S II konstruktsioon: 7 elementi 4 grupis faktor: 1,7x mõõdud: 66 x 31,5 mm kaal: 250 g. Märkus: ühildub AF-S ja AF-I Nikkor objektiividega, välja arvatud: AF-S 17-35mm f/2.8D IF-ED 24-85mm...
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga