Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

iPhone 6: Karbist välja ja esimesed muljed

nutitelefon-iphone-6-photopoint-1

Täna saab kuu aega sellest, kui Apple oma uued nutitelefonid avalikkuse ette tõi. Kahest esitletud telefonist väiksem jõudis siia Tartu külje all olevasse Photopointi pealattu eile õhtul. iPhone 6 – nii halli kui ka kuldse korpusega 16GB versioon – on tänasest saadaval ka Photopointi veebipoes. Ja selle hind ei olegi 999€ vaid hoopis 829€.

iPhone 6 võeti üldsuse poolt vastu heakskiitva peanoogutusega, sest suured ekraanid üldsusele meeldivad. Nii mõõtmete, disaini kui ka sisemuse poolest on iPhone 6 väga erinev senisest iPhone 5S nutitelefonist. Ümarate nurkadega õhuke korpus, esipaneeli kattev klaas, ekraani ehitus, fotokaamera ja protsessor on silmapaistvamad ja olulisemad edasiarendused uue kaamera juures. Samuti NFC kiibi lisamine, mille võimalused on küll hetkel piiratud. Võtame ühe, siia jõudnud iPhone 6 telefonidest karbist välja ja vaatame, kuidas see reaalsuses ja esimeste muljete põhjal tundub.

nutitelefon-iphone-6-photopoint-2

Nagu kirjutatud, jõudsid Photopointi nii Space Gray (hall) kui ka Gold (kuldne) iPhone 6 versioonid. Siin all vaatame lähemalt valge esipaneeli ja kuldse tagaküljega mudelit.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-3

Nagu Apple puhul ikka, on karbist välja võtmise kogemus telefoni olemuse üks oluline osa. See protsess on loodud kulgema perfektselt ja puhtalt – võib isegi öelda et kliiniliselt – ilma, et midagi kuhugi füüsiliselt või visuaalselt kinni jääks.

Nagu ülal pildil näha, on karbi sees lisaks iPhone 6 telefonile veel ka nööpkuularid (ühed mugavamad kõrva sisse käivad kuularid mida ma tean – neid saab ka Photopointist eraldi osta), laadimisadapter ning USB-kaabel. keskel on ümbriku sees kasutusjuhend ning nõel SIM-kaardi pesa avamiseks. 

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-5

iPhone 6 ekraan on ilus. Väga ilus. Ekraani lahutusvõime on jäänud samaks nagu 5S telefonil – see tähendab, et ekraanil olev tekst ja kõik muu kuvatakse sama teravalt. Kuid see ei ole ainuüksi suurus, mis iPhone 6 ekraani ilusaks teeb. Kui vana ja uus iPhone kõrvuti seada, näeme, et iPhone 6 telefoni valged alad on valgemad. Kui aga telefoni ekraanid silma suhtes pisut kaldu seada on selgelt näha, et iPhone 6 ekraan ongi parem. Nurga all vaadates on värvid puhtamad ja pilt ilusam. See vahe tuleb üsna hästi esile ka allolevalt fotolt:

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-11

Vasakul pool iPhone 5S, Paremal iPhone 6. Ülaloleval fotol ei ole telefonide ekraanid kuidagimoodi erinevalt töödeldud. Kusjuures peab rõhutama et iPhone 5S telefonil on tegelikult ülihea ekraan. Kes on näinud, need teavad. Lihtsalt iPhone 6 ekraan on veel parem.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-15

iPhone 6 ekraani ja kogu esipaneeli kattev klaas on näpuga tuntavalt teistsugune kui iPhone 5S klaas. Apple sõnul on uue telefoni klaas “ioontugevdatud”. Reaalsuses tähendab see seda, et selle pind meenutab vägagi paremate androidtelefonide Gorilla Glass klaasi pinda. Esiküljele annab erilise ilme see, et klaaspind on äärtest pisut kumeraks lihvitud. Ei mingeid teravaid nurki.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-10

Kas iPhone 6 on õhem kui iPhone 5S? On küll, aga kõigest 0,7 mm. Ma ei hakkagi siin kirjutama kuivõrd õhuke tundub iPhone 6 tänu oma kumeratele servadele. See kõik ei ole reaalses elus üldse tähtis. 99% kasutajatest ostavad iPhone 6 ümber mingit sorti vutlari või kesta ning siis on telefon nagunii paks.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-12
nutitelefon-iphone-6-photopoint-14

 

iPhone 6 telefoni kõige suurem eelis (ja samas ka puudus) iPhone 5S kõrval on suurem ekraan. Suurem ekraan on parem, sest see mahutab rohkem. Eriti hästi annab see tunda internetis surfates, sest veebilehtedel olevat sisu on suurema ekraani pealt parem haarata. Ka teksti on suurema ekraani peal olevalt klahvistikult mugavam sisestada. Püksitaskut pungitav iPhone 6 aga nüüd senisest märksa rohkem. Eriti vutlariga ümbritsetult.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-8

Sisse-välja lülitamise nupp on liikunud telefoni pealt paremale küljele. Suure telefoni puhul on seda nii ühes käes hoides mugavam vajutada.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-7

Vasakul pool küljel on standardsed nupud. Heli valjemaks – madalamaks ning ülal hääletu režiimi lülitamise nihik.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-9

Disain vs funktsionaalsus. Valged jooned, mis jooksevad otse üle tagakülje on ju OK. See aga, et need valged jooned veel ka alt ja ülaäärest kulgevad, on üsna kole. Vähemalt selle, kuldse tagaküljega telefoni puhul. Plastikdetailid on lisatud parema levi eesmärgil, kuid kahjuks on siin Apple`i jaoks tavatult disain funktsionaalsusega pahuksisse keeranud.

Tagaküljel ülaosas on kaamerasilm, mis tegelikult millimeetri võrra telefoni tagakülje pinnast eendub. Ka siin on disain funktsionaalsusele alla vandunud. Vähemalt ei pea fotohuvilised Apple sõnul objektiivisilma vati sisse mähkima, sest see olevat kaetud eriti tugeva safiirklaasiga, mis ei pidavat üldse kriimustuma.

Mis aga eriti huvitav – 8 MP sensoriga kaamera teravustavat Apple sõnul nüüd faasituvastusega. See on sama tehnoloogia mida kasutavad peegelkaamerad ning seetõttu peaks teravustamiskiirus olema senisest parem. Pärast kiireid teste iPhone 5S ja iPhone 6 kaameratega ei täheldanud ma aga uue mudeli puhul autofookuse kiiremat toimimist. Pigem oli kiirem hoopis 5S.

 

nutitelefon-iphone-6-photopoint-6

Telefoni allääres on kõlar, Lightning ühenduspesa, mikrofoniauguke ja 3,5mm kõrvaklappide pesa.

 

iPhone 6 ei tundu käes hoides suur ega ebamugav vaid tegelikult üllatavalt õige suurusega. Selle ekraan on suur ja ilus ning telefoni toimimine on kiire. Samas pole selle koostekvaliteedi ja disaini juures aga mitte midagi erilist. Sülearvutite maailmas ei ole Apple disaini, koostekvaliteedi ja funktsionaalsuse kombinatsioonile vastast. Tippklassi nutitelefonide puhul on aga mitmeid Android-seadmeid, mis võivad nii koostekvaliteedilt, ergonoomilisuselt kui ka silmailu poolest vabalt olla kenamadki kui iPhone 6. Miks siis peaks nendele soodsamatele konkurentidele üldse eelistama kallimat iPhone`i?

Brändikultuse ja prestiiži küsimusi puudutamata tooksin välja kaks pragmaatilisemat põhjust Apple kasuks. Esiteks teenivad Apple nutitelefonid minu kogemuse põhjal oma omanikke kauem kui Androidid. Viimased jäävad aeglaseks juba kahe-kolme aastaga kuid Apple telefonide järelturu väärtus on ka kolme aasta möödudes üllatavalt hea. Teiseks ostetakse Apple telefone rohkem tarkvara kui riistvara pärast. Ja seda mitte niivõrd lihtsalt ühe telefoni tarkvara vaid kogu Apple seadmete ühtlustatud keskkonna tõttu. iPhone, iPad ja MacBook loovad omavahel sünergia, millele Windows-Android kooslusel on raske vastu saada.

(6205)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Apple iPhone 6 16GB, space grey
  • iOS 9 operatsioonisüsteem
  • 4,7" Retina HD ekraan
  • 8 MP tagumine kaamera
  • 16 GB sisemälu
  • Kerge & õhuke alumiiniumkorpus
Apple iPhone 6 16GB A1586, kuldne iPhone 6 - mitte lihtsalt suurem
NB: lukuvaba mudel - saab kasutada kõikide operaatorite võrkudes!

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast