Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Nädala rakendus Androidile 74. HELMUT Film Scanner ning digitaliseeri nutitelefoniga fotofilme

helmut_avang

Kaks nädalat tagasi kirjutasime Photopointi Ajaveebi veergudel ühest andekast rakendusest filmile pildistajatele – Exif4Film. Programmi arendajad on teinud analoogfotograafiat armastavatele inimestele veel ühe vahva tarkvarajupp, mille eesmärk on võimaldada käepäraste vahenditega kiiresti digitaliseerida juba ilmutatud fotofilm. Ma ütlen ka kohe ära – HELMUT Film Scanner ei anna kohe kindlasti puhast lõpptulemit ning see ei ole mõeldud fotolaborite skännerite või korralike lame(filmi)skännerite asenduseks. Rakenduse eesmärk on võimaldada kiirelt eelvaateks film ära digitaliseerida ning ka internetis jagada.

Funktsionaalsus

Põhimõtteliselt töötab rakendus äärmiselt lihtsalt – vali filmi tüüp, pildista kaamerarakendusega üles ning lisa värvikorrektuur. Iseenesest mõistetav on see, et teatud nüansid ning reeglid ka sellele rakenduvad. Esimene soovitus – võimalikult ühtlane taustvalgustus, mis kataks kogu pildistatava kaadri ära. Selleks sobib nii lihtne valguslaud, mida nõukaajal pea igas kodus leidus filmide vaatamiseks. Sellise seadme puudumisel toimib tahvelarvuti ekraan koos mõne valguslaua rakendusega  (Lightbox Free Google Play’s toimetab väga hästi) või sülearvuti/lauaarvuti ekraan. Valge tausta saamiseks piisab kasvõi tekstiredaktori lahti võtmisest. Lisaseadmete puudumisel kasvõi vastu valgust aknal pildistamine. Teiseks, mida vähem küljepealset valgust, seda teravam ning täpsemate värvidega pilt tuleb. Ning ärge kasutage kaamera efektifiltreid või välku – siis te head tulemit kindlasti ei saa. Igasugused instagrami efektid võib hiljem lisada.

helmut_inaction

Tulles rakenduse juurde. Valida saab kolme filmi põhitüübi vahel – mustvalge, värviline ning positiiv (slaid) film. Vastavalt filmitüübile tehakse ka hilisem värvide korrektsioon. Kui pilt tehtud, siis laetakse see kaameraprogrammist skanneerimisrakendusse. Eelvaates saab kasutaja teha vajaliku korrektsiooni pildile – saadaval on kõige tähtsamad tööriistad. Programm lubab korrigeerida heledust ning kontrasti, värvikanalite intensiivsust (roheline, sinine ja punane kanal eraldi või koos seadistatavad), värvitasakaalu, värviküllasust ning teravust. Lisaks saab filmilt skanneeritud kaadrit peegelpilti pöörata või keerata. Peegelpilti pööramine on vajalik siis, kui film esimese hooga tagurpidi (vale pool üleval) sisse pildistati.

helmut_scanned

Programmil on sisse ehitatud ka teistesse platvormidesse jagamise funktsioon – Dropbox, Facebook, Flickr ning EyeEm. Kui sinu lemmik on sellest nimekirjast puudu, siis ära muretse – HELMUT salvestab pildid sisemällu ning sealt saab juba jagada soovitud kohta. Kuna rakendus on arendusjärgus, siis tulevikus on oodata uute platvormide ning ka võimaluste lisamist.

Lisamärkusena mainin ka kohe ära, et selle rakenduse eesmärgiks on saada võimalikult kvaliteetne tulem. Kui sinu nutitelefon või tahvelarvuti ei saa rakendusega esimese hooga hakkama ning programm hangub peale pildi tegemist, siis võta seadistuses pildi kvaliteeti maha. Lisaks aitab võimalikult täpse lõikeraami (crop) kasutamine. Perforatsiooniriba pole ju mõtet sisse skanneerida – kõik niikuinii teavad, et tegu on filmifotoga.

Kelle jaoks?

Kohe artikli alguses sai mainitud, et tegu ei ole fotolaborite või kvaliteetsete filmiskannerite asendusega. See lihtne rakendus aitab analoogfotograafia fännil kiirelt pildid digitaliseeria võrdlemisi hea kvaliteediga, et neid sõpradega jagada või internetti pildipanka maandada. Seda just situatsioonides, kus ei ole võimalik minna lähimasse Photopointi ning lasta meil seda teha. Või siis, kui ilmutatud film peos ning paberpildid olemas ja sõbrad kohe endale pilte küsima. Mis iganes see situatsioon ka ei oleks – hädast välja aitab ikkagi.

helmut_preview

Kokkuvõte

Arvestades fakti, et tegu on arendusjärgus oleva rakendusega, töötab üllatavalt hästi ning pakub ohtralt funktsioone filmi skanneerimisel. Samas suurimaks pudelikaelaks saab enamjuhtudel valgusallika kontrollimine, kuna tugevam külgvalgus rikub kergelt kontrastsuse ning värvitasakaalu ära. Samas aitab selle vastu pappkarp koos väikese auguga kaamera jaoks ning skanneerimine võib alata. Juhul kui teie nutitelefon või tahvelarvuti kaamerasilm pole siiski piisavalt hea selle jaoks või jääb nõrgaks, siis tulge lähimasse Photopointi ning me teeme fotolaboris ise digitaliseerimise ära.

HELMUT Film Scanner Google Play Store’s

(696)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga