Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Miks on kasutusel operatsioonisüsteemide erinevad versioonid?

win_too.jpg

Erinevate operatsioonisüsteemide kohta tuleb ka PhotoPointi müüjatel väga tihti vastuseid anda. Seda eriti viimasel ajal seoses Windows Vistaga. Sander Hüüs Digitargast võrdleb Windowsi operatsioonisüsteeme ja nende erinevaid versioone.

Täna poodi minnes ja arvutit valides puutume koheselt kokku ka operatsioonisüsteemidega ning nende erinevate versioonidega. Kellele on need mõeldud ja millised on nende erinevused?

Operatsioonisüsteem on arvuti tarkvara, mis haldab kogu riistvaralist ehk arvuti sees paiknevaid osi ja jooksutab rakendusprogramme, milleks on mistahes programm sinu arvutis.

Operatsioonisüsteem Windows XP

Hetkel kõige levinum operatsioonisüsteem Eestis on Windows XP, mis ilmus aastal 2001. XP eripära võrreldes varasemate opsüsteemidega on tema lähtekood ehk nö mootor, mida varem kasutati serverite süsteemides. Lähtekood on programmeerijate kirjutatud programm, mis tõlgendatakse arvutile arusaadavaks.

Sisuline tähendus on see, et kui eelmistes versioonides jooksis mingi programm kokku, siis juhtus sama ka operatsioonisüsteemi endaga. XP-ga juhtub taoline intsident harva, ent tavaliselt ikka siis, kui seda kõige vähem vaja oleks;)

XP oli uudne lähenemine

XP-s on oluliselt lihtsustatud turvalisuse seadeid – tulemüür on süsteemi integreeritud ning kõik vajalikud tarkvara värskendused laaditakse arvutisse automaatselt. On lihtsustatud mitme kasutaja haldamist arvutis – näiteks saab mitu kasutajat olla samal ajal sisse logitud, ent kasutada saab arvutit siiski vaid üks inimene korraga. Meediaajastule kohaselt on XP kohandatud erinevate digitaalsete meediumite tarbimiseks (pildid, filmid, muusika).

win-xp.jpg

Windows XP-st on praeguseks välja antud viis erinevat versiooni. Arvutikasutajate seisukohalt kaks olulisemat versiooni on XP Home Edition ja XP Professional. Lisaks hinnavahele (ligikaudu 800 krooni) on erinevusi ka kasutamisvõimalustes.

1. XP Home on kodukasutajale mõeldud versioon ning see keskendub peamiselt erineva meedia tarbimisele, interneti kasutamisele ning seal suhtlemisele ja kindlasti ka korraliku kasutajatoe saamisele.

win-xp-prof.jpg

2. XP Professional on mõeldud rohkem ärikasutajatele, aga ka edasijõudnud kodukasutajatele, kes saavad töötada keerulisemate võrgu- ja turvalahendustega. Olulisemad ja praktilisemad nendest:
Kaugtöölaud (remote desktop) – XP võimaldab ühenduda teise arvutiga läbi võrgu. See tähendab seda, et XP-ga arvutit saab kaugjuhtida – olete näiteks kodus ja saate kasutada oma kontoriarvutit.
– Kahe protsessori tugi – kahetuumalised ( kujutage ette kahe mootoriga autot)arvutid on praegu levinud ja XP Pro suudab nendega ka toimetada, Home selleks ette nähtud ei ole.
– Failide krüpteerimine – kõvakettal asuvaid faile saab kaitsta teiste kasutajate eest.

Erinevad serverilahendused – XP Pro võimaldab üle võrgu installeerida tööjaamale tarkvara, suvalisest kohast võrgust sisse logides saab ligi oma failidele ning veel teisi lahendusi.

Windows’i Service Pack-id ehk hoolduspaketid

Windows XP jaoks on välja lastud kaks hoolduspaketti. Tegemist on ühte kogumisse pandud värskenduste ja parandustega, mis Microsofti poolt Windows-ile välja on antud. Esiteks on ju väga tülikas mitmesaja uuenduse allalaadimine kohe pärast esmast arvuti käivitamist ja teiseks teeb hoolduspaketid väga oluliseks värskendused just viiruste ja turvaaukude vastu. See muudab arvuti kasutamise tunduvalt probleemivabamaks. Microsoft toetab tänaseks vaid SP2-he (Service Pack 2) installeerinud XP-sid.

Teised versioonid Windows XP-st
XP 64bit Edition – XP on kohandatud ka 64-bitise (tavaline 32-bitine on arvutisüsteemis justkui kaherealine ja 64-bitine neljarealine maantee) arvutisüsteemi jaoks. See tähendab suurte andmemahtude – nagu videotöötlus – kiiremat liigutamist. Sellest võidavad ärikasutajad, programmeerijad ja digitaalse kunsti viljelejad.

Media Center Editionselle versiooniga XP-st lisatakse arvutile pult ning nii saab seda kasutada koduse meediakeskusena, millega saab salvestada ja vaadata TV-programme, DVD-sid ja pilte, kuulata muusikat. Mida iganes meediakeskus teha võiks.

win-tablet-pc.jpg

Tablet PC Edition – pihuarvutitele kohandatud operatsioonisüsteem, mis olemuselt tavalisest XP-st ei erine. Tasub mainida, et Microsoft pakub seda versiooni tasuta.

Windows Vista erinevad versioonid, miks ja kellele?

Vista ilmus müügile jaanuaris 2007 ning see on pikim aeg, mis Microsoft oma kahe operatsioonisüsteemi ilmumise vahele on jätnud. Windows Vista on ka Microsofti kulukaim projekt ja tegemist ei ole pelgalt eelmise operatsioonisüsteemi, Windows XP, uue näoga.

Uus kasutajakeskkond ja kõrgem turvalisus

aero.jpg

Silmnähtavaim uuendus on uus graafiline kasutajakeskkond, mida nimetatakse Windows Aero’ks. Seda kasutades muutuvad Windows’i aknad läbipaistvateks ja liiguvad sujuvalt. See muudab kogu operatsioonisüsteemi kasutamise piisavalt võimsa arvutiga meeldivaks ja mugavaks.

Olulisemate killast on ka turvalisuse tõstmine ning nii on Vistasse integreeritud tulemüür, mis kaitseb internetiühendusest tulevate rünnakute eest. Võrreldes Windows XP’ga on lisatud Windows Defender (tõlkes: kaitsja), mis skaneerib arvutit iga päev, avastamaks nuhkprogramme ja eemaldamaks ebasoovitavat tarkvara. Nuhktarkvara võib koguda teavet teie arvuti kasutamise kohta ning üritab varastada teie privaatseid andmeid.

Selgelt eristatud versioonid

Peamised sihtrühmad, nagu ka XP puhul, on äri- ja kodukasutajad. Need on omakorda jaotatud rohkem- ja vähemnõudlike kasutajate vahel. Uudiseks on ka Vista Starter Edition, mida turustatakse arengumaadele ja mis oma kärbete tõttu on ka odavam (näiteks puudub sealt 64bit arvutisüsteemi toetus, mis Vista’l muidu igas versioonis olemas on).

versioonid.jpgHuvitav on tõik, et Euroopa Liit nõudis Microsoft’ilt Windows Media Player’i (muusika- ja videomängija, meediakeskus) valikuliseks muutmist. Nimelt rikkus Microsoft eelinstalleeritud Media Player’iga Euroopa Liidu konkurentsiseadust, sest teised konkurendid ei saanud piirangute tõttu luua samaväärseid meediamängijaid. Nüüd aga on vastav operatsioonisüsteemi väljaanne märgistatud tähega N ning need versioonid on saadaval ainult Euroopa Liidus.

Home Basic

Puhtalt kodukasutajale mõeldud versioon, kelle jaoks on oluline taskukohane hind ja põhivajaduste katmine arvutis – integreeritud turvalisus, Internet Explorer’i (veebilehitseja) uus 7. versioon, lisaks kiirotsing (näiteks Start menüüs on lahter, kuhu otsitava programmi või faili nime saab kirjutada ning mõne sekundi möödudes leiab vajaliku otsitava).

Home Basic N

Ilma Media Player’ita versioon Home Basic’ust. Loodud Euroopa Liidu riikide tarvis.

Home Premium

vista-media-center.jpg

Samuti kodukasutajale, kuid juba kallim ja rohkemate lisadega versioon – Windows Aero graafiline kasutajakeskkond, sobilik kasutamiseks sülearvutitele (sisaldab programmi Windows Mobility Center, mis võimaldab arvuti koormusseadeid käsitsi muuta) ning saab kasutada koduse meediakeskuse loomiseks (Windows Media Center).

Business

Nagu nimigi ütleb, on mõeldud ärikasutajatele, kellele pakutakse võrreldes kodukasutajate versioonidega enam turvalisust failidele. Nimelt pakub Vista arvuti rikete vastu täielikku taaste- ja varundusfunktsiooni, mis salvestab automaatselt teie faile ja seadeid ning vajadusel taastab need. Lisaks on sellel versioonil ka keerulisemad võrguühenduse võimalused (näiteks kaugtöölaud).

Business N

Taas vaid Euroopa Liidu riikidele versioon ilma Windows Media Player’ita, mida ärikasutajal tõenäoliselt vaja ei ole.

Ultimate

See versioon on mõeldud arvutientusiastidele, kes soovivad omale kõiki võimalusi, mida Windows pakub. Samas on see hea komplekt kogenud arvutikasutajale, sest võimalused erinevate ülesannete lahendamiseks on olemas ja põhilisi programme ei pea eraldi installeerima.

Erinevate versioonidega Windows tekitab küll palju uusi küsimusi ja nõuab kasutajalt korralikku selgitustööd oma vajaduste kohta. Selle vaeva eest aga saad sa täpselt need võimalused, mida sa kasutad ja ei pea tühjalt seisvate ressursside eest rohkem maksma.

(313)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga