Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mida jälgida koduse printeri ostmisel?

printer Minnes poodi printerit valima avastad, et valik on üsna lai ja hinnadki päris erinevad. Mart Laanemägi Digitargast püüab abiks olla koduse printeri soetamisel ning mõne sõnaga kirjeldada erinevate prineritüüpide erinevusi. Samuti analüüsib ta, mida üks või teine printer teha oskab ning milline valik oleks kodustesse oludesse parim.

Kas tindi- või laserprinter?

 

Esimene ja suurim erinevus on muidugi kasutatav tehnoloogia. Siin on valida kas laser- või tindiprinterite vahel. Laserprinterite puhul kasutatakse kujutiste paberile tekitamiseks spetsiaalset tahmakassetti, tindiprinterite puhul aga nagu nimigi ütleb tinti.

printerTindiprinteri eeliseks on seadme odavam ostuhind ja võimalus lisaks tavalisele A4-le printida erinevatele paberitüüpidele nagu näiteks fotod või postkaardid. Seega sobib tindiprinter neile inimestele kes soovivad peale lihtsa musta teksti ka ise fotosid, postkaarde või värvilist teksti printida.

Siinkohal tuleb siiski mainida et tavaline odavama klassi tindiprinter ei konkureeri fototrüki kvaliteedilt spetsiaalsete fotoprinteritega, kus fototrüki kvaliteedile on erinevate võtetega eriliselt tähelepanu pööratud. Lihtsamad pildid saab antud aparaadiga siiski edukalt koduses majapidamises paberile pandud. Samuti on seda tehnoloogiat esindavad seadmed reeglina oma mõõtmetelt väiksemad kui laserprinterid. Seega on tindiprinter reeglina koju sobivam, kuna võimaldab vähese raha eest küllaltki palju.

Tindikassetid on küllaltki kallid

tintTindiprinteri miinuseks aga on suhteliselt kõrge tindikassetide hind, mida hiljem paratamatult ostma peab. Müügil on ka erineva suurusega kassette ning nagu ikka tuleb hinnalt soodsam osta korraga suurem kasett.

Tindiprinter tahab aga pidevat kasutamist ja seda seepärast, et kui seade pikemat aega kasutamata seisab, kipub tint kuivama. Seepärast ei pruugi vähese printimise juures lõppkokkuvõttes suurem kassett ennast alati ära tasuda.

Fotod printerisse mälukaardilt või otse fotokast

 

Samuti on tindiprinterite kasutajamenüü sageli keerulisem ja esialgu raskem kasutada kui laserprinterite oma. Õnneks on tootjad ka antud asjaolule tähelepanu pööranud ja kasutajaliideseid lihtsustanud. Fotoprinterite puhul tasub silmas pidada ka liideste olemasolu. Väga mugav on see, kui seadmel on olemas mälukaardi pesad, mille kaudu saab ilma arvuti abita fotod paberile. Samuti võimaldab osa printereid otse fotoaparaadiga ühendamist, et samuti pilte otse aparaadist printida.

Lasprinter on kallim, aga tahma jätkub kauemaks

 

samsung-printerLaserprinter on seevastu oma hinnalt mõnevõrra kallim, kuid tema jõudlus on tunduvalt suurem ning ühest kassetist jätkub pikaks ajaks. Ka ei vaeva teda pikemast seismisest tulenev tindi kuivamise probleem. Samuti on laserprinteri töökiirus tunduvalt suurem.

Seega sobib laserprinter pigem kontorisse või majapidamisse, kus ei ole oluline värvitrüki tegemise võimalus, vaid teksti printimine. Tõe huvides tuleb siinkohal küll mainida, et leidub ka värvilisi laserprintereid, kuid need ei ole mõeldud fotode printimiseks ning on oma mõõtmetelt tunduvalt suuremad kui tindiprinterid. Samuti on antud seadmete hinnad küllalt kõrged.

Kuid kui seadme suurus ja hind pole probleem ning vaja lihtsalt värvilist teksti printida, tasub ka sellele variandile mõelda.

Printeri ostmisel arvesta seadme töökoormusega

 

Veel üks nüanss, mida tuleks jälgida, on printerite soovitav töökoormus, see näitab kui suure töökoormusega on printeri ehituses arvestatud. Ei ole mõtet osta kõige odavamat seadet kui on vaja väga palju lehti ja pidevalt trükkida. Sellisel juhul kuluvad printeri liikuvad osad ruttu ja hilisem remont kujuneb kulukamaks kui kohe korraliku seadme muretsemine. Siin on piiranguks ca 500 lehte kuus. Alla selle võib vaadata odavamat seadet, kui aga printimist on rohkem, võiks kohe osta kallima aparaadi.

„Kõik ühes“ seadmed

printer-all-in-oneVeel üheks võimaluseks on soetada nii öelda „kõik ühes“ seade, kuhu lisaks printerile on sisse ehitatud skänneri ja koopiamasina funktsionaalsus. Osadele on lisatud ka faksi saatmise võimalus.

Antud seadmed on küll mõnevõrra suuremad ja kallimad, kuid võtavad ikkagi vähem ruumi kui kolm eraldi aparaati. Samuti on nende hinnad sedavõrd mõistlikud, et enamasti tuleb odavam soetada „kõik ühes“ seade kui mitu aparaati eraldi.

Küll tasuks ka siin mõelda seadme reaalsele vajadusele – ei ole mõtet kallimat ja suuremat aparaati osta mõttega, et äkki läheb skännerit ka vaja. Siiski on antud valdkonda esindavad seadmed väga populaarsed ja kui tõesti on soov ja vajadus ka skänneri, koopiamasina järele, tasub selle seadme peale tõsiselt mõelda.

Mida sa tegelikult prindid?

 

Kokkuvõtteks võiks enne ostu oma võimalused-vajadused läbi kaaluda. Ja mõelda järgmistele asjaoludele:
1. Kas printida on vaja ainult lihtsat teksti või ka fotosid ja värvitrükki.
2. Kui palju Sul printida on vaja?
3. Kui palju rahad saad printerile kulutada?
4. Kas soovid lisaks printimisele ka koopiaid ja dokumente/pilte skaneerida?
5. Kui palju ruumi sul printeri paigutamiseks on?

Kui need punktid läbi mõelda ning neid seadme ostmisel silmas pidada, saab suure tõenäosusega tehtud ka sobivaim valik.

(5735)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga