Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kui välk on liiga “äge”, tuleb abiks Lumiquest®

© Tekst – Tõnu Ling

Ilma valguseta poleks pildistamist. Hea pildi saamine sõltub aga valguse kvaliteedist. Kui valgust on vähe, võetakse teinekord abiks välklamp, mis on tavaliselt kaamerasse integreeritud. Iga pildistaja fotokotis võiks olla ka väline suur välklamp, mis on suhteliselt võimas kuid väike valgusallikas. Mida väiksem on valgusallikas, seda teravamaid varje selle valgus heidab. Seega on välklamp küll hea abivahend, kuid teinekord liiga “äge”. Mida siis teha, et vajalik pilt ei saaks rikutud või et pildikvaliteet oleks parem?

Juba üle 20 aasta on profifotograafidele ja tõsistele harrastajatele hea välguvalguse saamisel abiks olnud Lumiquest välklambitarvikud. Photopointi kauplustes on neid terve loetelu igaks otstarbeks, olgu tegemist pulma- või pressifotograafiga, tootepildistaja või looduses lähivõtete tegijaga.

Allpool toon ära Lumiquest tooted ja lühikese kirjelduse. Enne seda olgu öeldud, et tegemist on kvaliteetselt valmistatud fototarvikutega. Tarvikud kinnituvad välklambi külge takjapaelaribadega, vajalikud kinnitused on igas komplektis kaasas. Kord paigaldatud, jäävad kinnitusribad liimi abil välklambi pea külge. Nii on Lumiquest välgutarvikute kasutamine mugav ja lihtne. Vajadusel saab kinnitusribad hiljem kerge vaevaga eemaldada. Kõik Lumiquest välgutarvikud on kokkulapitavad, mistõttu võtavad fotokotis vähe ruumi ning on head kaasas kanda.

Lumiquest 80-20

Nagu numbrite kombinatsioonist aimata võib, suunab see praktiline hajuti 20% valgusest 90° nurga all otse ette. 80% pääseb aga läbi avade otse üles ning võimaldab valgustada pildistatavat ala laest peegelduva välgu abil. Otse ette suunatud valgus annab kerge täitevälgu efekti. Seda tarvikut on soovitav kasutada tavalise keskmise laekõrguse 2,5 m puhul. Sobib ideaalselt pulma- või portreefotograafile.

Lumiquest 90-10

Sisuliselt eelmisega sarnane, kuid valgustussuhe on vastavalt 90% ja 10%.

Lumiquest Barndoors

Barndoors on mõeldud kasutamiseks Pocket Bouncer, 80-20 ja Ultrasoft välgutarvikutega. See välgutarvik võimaldab suunata valgust täpsemalt vastavalt fotograafi soovile ning aitab ka vähendada valguse intensiivsust vajalikes kohtades. Sobilik abivahend stuudiofotograafidele või muuks loovaks pildistamiseks.

Lumiquest Big Bounce

See kogukas (kokkupakituna 21,6 × 27cm) hajuti laiendab ja pehmendab välklambi valgusvihku ning annab eriti pehmet valgust. Kui pehme valguse saavutamine on kaasaskandmise mugavustest olulisem, siis on Big Bounce hea investeering. See toode on suurepärane portree- või tootefotode pildistamisel.

Lumiquest FX komplekt

Tegemist on värviliste kilede süsteemiga, kus on viis eri värvi kilefiltrit – sinine, roheline, punane, kollane ja merevaigukarva. Neid kasutades saab kiiresti muuta välgu värvust eriefektide saamiseks ning terve komplekt ühildub enamike välklampidega. Hea abimees stuudiofotograafile ning ka teistele piltnikele loovaks pildistamiseks.

Lumiquest Midi Bouncer

See asjalik tarvik on mõeldud kasutamiseks võimsate professionaalsete välklampidega. Midi Bouncer pehmendab ja hajutab välku ning peegeldab seda pildistatavale stseenile 90° nurga all. Horisontaalselt annab Midi Bouncer umbes 80° valgusnurga. Sobib hästi portree- ja pulmafotograafiaks.

Lumiquest Mini Softbox

Kui eelmainitud tarvikud on suhteliselt suurte mõõtmetega ning nõuavad kasutamisel ehk mõningast hoolsust, siis Mini Softbox on kompaktne ja käepärane seadeldis. Kuna Softbox on mõõtudelt väike, siis sobib see ideaalselt pressitööks ja muudeks olukordadeks, kus tuleb kaameraga operatiivselt inimeste vahel liikuda. Selle tarviku funktsioon on suurendada ja hajutada otse suunatud välklambi valgust, täites varje ja vähendades punasilmsust.

Lumiquest Pocket Bouncer

Pocket Bouncer pehmendab välku ning laiendab välguvihku, suunates välgu 90° ette. Pocket Bouncer on omadustelt sarnane Midi Bounceriga, kuid mõõtmetelt väiksem ning sobib seetõttu hästi sõsarvälklampidele või kasutamiseks eraldi, kui ei ole võimalik välku lae kaudu peegeldada. Annab otsesemat valgust, mis on samas pehme. Nagu nimigi ütleb, on see kompaktne ja mugavalt kaasaskantav.

Lumiquest Snoot

See koonusekujuline välgutarvik on nutikas leiutis kitsalt suunatud valgusefekti saavutamiseks pildistataval objektil, jättes ümbritseva ala valgustamata. See on hea abivahend neile, kes vajavad täpselt suunatud valgust, aga ka neile, kellele meeldib valgusega katsetada ning saavutada põnevaid efekte. Lumiquest Snoot on hea abivahendit eriliste valgustusideede teostamiseks.

Lumiqest Softbox

Softbox paigaldatakse ette suunatud välklambile ja nagu teisedki hajutid laiendab see valgusvihku, pehmendab valgust ning jaotab seda ühtlasemalt seetõttu, et valgus läbib hajuti keskossa paigaldatud spetsiaalse “jääkile”. Oma erilise konstruktsiooni tõttu ei blokeeri Softbox välklambi sensoreid ega ka välklambi autofookuse abivalgust. Softbox vähendab hästi varje ka sõsarvälkudele monteerituna, näiteks tausta valgustamisel.

Lumiqest Softscreen

See välgutarvik on omaette huvitav ning väga lihtsalt kasutatav. Minu kaamerale kinnitus see paari sekundiga ning andis head efekti pehmendades ja hajutades kaamerale integreeritud välklambi valgust. Kuna ta on eriti kompaktne ja õhuke, on seda lihtne kaasas kanda. Sobib eriti hästi neile, kel väline välklamp veel ostmata. Loomulikult võib sarnase tarviku ka ise paberist meisterdada, kuid Softscreen on mõeldud pidevaks kasutamiseks ning valmistatud vastupidavast materjalist.

Lumiquest Ultrabounce

Ultrabounce on suurepärane abivahend eriti pressifotograafidele ja teistele, kes soovivad välklambi valgust tõhusalt hajutada. Lumiquest UltraBounce jagab valguse umbes 180° nurga alla nii, et valgus võib ühtlaseks valgustamiseks tagasi peegelduda nii seintelt kui laest. See vähendab varje ja aitab vältida punasilmsust. Kuna Ultrabounce’i mõõdud on kokkulapituna vaid 5,7 × 8,3 cm, siis on seda ka mugav kaasas kanda.

Lumiquest Ultrasoft

Ultrasoft toimib samuti nagu Pocket Bouncer, kuid erilise lisana on tal kaasas “jääkile”, mis paigaldatakse korpuse ette. Niimoodi lisab Ultrasoft fotodele eriti pehme valguse, jättes minimaalselt varje. Ultrasofti võib kasutada üksikult välklambi peal kaamera küljes, aga ka tausta valgustamiseks sõsarvälklampidega. Ultrasoft on ideaalne abivahend lähivõtete ja portreede jaoks.

Lumiquest ProMax System

See Lumiquesti hiljuti väljatöötatud komplektne süsteem koosneb korpusest, mis on sarnane Lumiquest 80-20 korpusele. Korpuse külge saab kinnitada hõbedase, kuldse või valge peegeldusplaadi ning selle ette lisada omakorda hajutava “jääkile”. ProMax komplekt võimaldab kiiresti muuta valguse kvaliteeti hõbedasest kuldseks ning on lihtsalt kokku pandav. Hõbedane plaat lisab pildile sära ning kuldne mõnusa sooja õhtuvalguse tooni. Valget plaati saab kasutada pildistamisel välitingimustes või kui lagi on liiga kõrgel. Terve komplekt on kokkulapitav ning mahub ilusti komplekti kuuluvasse ümbristaskusse.

Kokkuvõtteks võin öelda seda, et Lumiquest välgutarvikutega tutvumist alustades oli pilt päris kirju, kuid pärast mõningast kaalumist otsustasin oma vajadustest lähtuvalt Lumiquest ProMax süsteemi kasuks. Seda saab hästi kasutada näiteks looduses taimede pildistamisel ning samuti makrovõtetel, kui välklampi saab sünkroonkaabliga liigutada kaamerast eemale sobivasse kohta. Eriliselt kasulik on vahetatav peegeldite komplekt, mille kuldne peegeldi lisab piltidele mõnusa sooja õhtupäikese tooni. Plussi annab asjale veel see, et ProMax süsteemil on kaasas korpusele kinnitatav “jääkile”, mis on väga tõhus hajuti ning pehmendab oluliselt ka varje. Ürituste pildistamisel on 80-20 korpus ja peegeldite komplekt igati omal kohal nii siseruumis kui ka õues.

Eks igaüks otsustab oma vajadustest lähtuvalt ise, kuid päris kindel on see, et olgu siis tegemist pressi-, pulma- või loodusfotograafiga, igaüks võib leida Lumiquesti toodetest enda vajadustele sobiliku lahenduse. Tegemist on kvaliteetsete ja vastupidavate professionaalseks kasutuseks mõeldud tarvikutega.

Tootevaliku leiab siit:
LumiQuest Photopointi lehel

(326)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga