Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kompaktkaameraga Indias 9. Sony RX1 kompaktkaamera 35mm objektiivi valud ja võlud

DSC01557 copy

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/3,5, 1/2000 sek, ISO 400.

Teatavasti on mul siin Indias pildistamiseks kaasas praktiliselt ainult Sony RX1 kompaktkaamera 3150.65€. Sellel kaameral on ees objektiiv fikseeritud fookuskaugusega 35mm. See tähendab, et suumida sellega ei saa ning kõik pildid tuleb teha ühe ja sama (üsna laia) vaatenurgaga. Esmapilgul tundub see 35mm lihtsalt järjekordne fookuskaugus, aga kui oled olukorras, kus on võtta ainult see objektiiv, siis hakkad nägema kaugemale, kui lihtsalt see number.

35mm on natuke nagu selline unustatud objektiiv, mille hiilgehetked olid kompaktkaameratega samal ajastul. Enamus point&shoot filmikad olid ju varustatud 35mm objektiiviga. Loodan, et ei eksi, kui ütlen, et 35mm on kõige enim kasutatud kommertskaamerate fookuskaugus.

DSC01310

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/800 sek, ISO 6400.

Mis teeb siis selle fookuskauguse nii eriliseks ja mis on ta plussid ja miinused reisides?

Võin julgelt öelda, et mina saan ainult 35mm fookuskaugusega väga palju tehtud. On olnud periood, kus omasin ainult 50mm objektiivi ja tegin samal ajal kõvasti kommertstööd. Sain enamus sellega tehtud, alates reportaažist kuni toidu pildistamiseni välja. Aga oli ka olukordi, kus 50mm jäi liiga kitsaks ja 35 oleks hädast välja aidanud. Näiteks keskkonnaportreed tihti vajavad natuke laiemat, kuid mitte liiga laia. Liiga laiaga, näiteks 24mm, tekivad igasugused kompositsiooniprobleemid ja moonutused on tihti suuremad, kui sooviks.

Fookuskauguste laiema otsaga on üldse hoopis eriline lugu. Kes kord on omanud lainurka, see tavaliselt armastab seda lõpuni. Lainurgaga pildistamine nõuab aga pühendumist ja tugevat tahtmist, vähemalt alguses. Lihtne on kompositsioonidega mööda panna, aga lihtne on ka teha imeilusaid pilte, kasutades objektiivi moonutusi enda kasuks ära. Väga spetsiifiline ja kitsas ala.

DSC01748

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/8, 1/640 sek, ISO 250.

35mm läheb minu arust just sinna kahe vahele. Tal on olemas mingil määral lainurga omadused ja ka natuke normaalobjektiivi võlusid.

Olen kindel, et kui sa pildistad ainult ühe objektiiviga pikemat aega, siis see arendab su nägemisvõimet fotograafina. Sa hakkad nägema pildi lõpptulemust juba enne, kui pilt üldse tehtud saab. Oskad ennustada probleeme ja näha ka uusi võimalusi. See on puhtalt oma keskendumise juhtimine ühes suunas.

Kindlasti tuleb ette olukordi, kus subjekt on liiga kaugel ja 35mm objektiivist jääb liiga väheks, aga siis ongi see hetk, kus sa pead mõtlema natuke kaugemale, kui lihtsalt see subjekt. Pead kaasama ka keskkonda, mis teda ümbritseb. Just see uute võimaluste otsimine ja oma fotograafiaga tegelemine on see huvitav osa. Pead mõtlema kogu aeg kaasa ja arendama kompositsioone ning siis leiad sa mingi hetk ennast olukorrast, kus su pildid on kõvasti paremaks läinud, ja tunned, et oled astunud sammu edasi.

Eks see mingil määral ole iga fiksobjektiiviga, aga teised fookuskaugused on minu arust liiga piiratud. 35 annab just sellist keskmist tulemust, mida universaalseks kasutamiseks vaja on.

DSC01289

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/5, 1/800 sek, ISO 500.

Aga ikkagi, kui sa reisid, siis pisike fiksobjektiiv on mugav kaasas kanda, jääb tavaliselt märkamatuks, võrreldes näiteks 70-200 suumiga. Ja paneb sind rohkem liigutama. Kunagi üks õppejõud koolis ütles tabavalt: “Kui sul raha pole, et osta suumobjektiivi, siis jalad aitavad hädast välja” tähendab, et kui sa ei pelga oma laiskusest lahti öelda, siis mine alati objektile lähemale. Suumobjektiiv on tegelikult paljudes olukordades mittevajalik ja teeb sind laisaks. Muidugi see kõik on väga personaalne ja sõltub sinu maitsest.

Miinustena tooks välja just selle võrdluse suumobjektiiviga. Kui sul tõesti on selline olukord, kus subjekt on kaugemal ja tahaks teda välja lõigata ümbrusest, siis jääb sult ilmselt see pilt tegemata.

DSC00965

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/5, 1/1000 sek, ISO 320.

Sony RX1 kaameraga on mul siiamaani see suur probleem: tunnen, et see kaamera väiksus ei kehtesta ennast eriti inimeste pildistamisel. See on fakt, et ta on võimekas ja väga hea, aga ta jääb oma väiksuselt ikkagi kompaktkaameraks. Eks see ole kindlasti harjumuse asi ka ja kui väga tahta, siis saab suure raha eest osta kaamerale ka eraldi viewfinderi, mis teeks pildistamise tohutult lihtsamaks, kui sa oled harjunud peegelkaameratega. Kaamera suurus tavaliselt paneb paika mingil määral suhtumise fotograafi (kindlasti mitte alati), et kui sul on suur kaamera suure objektiiviga, siis tavainimese silmis on see professionaalne värk.

Olen armunud sellesse fookuskaugusesse!

DSC01273

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/5, 1/640 sek, ISO 200.

Vaata kõiki “Kompaktkaameraga indias” artikleid siit

(396)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga