Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Panasonic Lumix GH6 hübriidkaamera

Kui kogu muu kaameramaailm keskendub täiskaader sensoriga hübriidkaamerate arendamisele, siis Panasonic on teatanud, et plaanib jõudsalt veel elus hoida Micro Four Thirds sensoriga kaamerasüsteemi. Nendest kõige uuem Panasonic Lumix GH6 hübriidkaamera on jõudnud Photopointi fotostuudiosse ja selles artiklis saamegi täpsemalt näha mida see uus kaamera endast kujutab.

Kui varasemalt on Panasonic disaninud oma GH-seeria kaamerad spetsiaalselt videograafidele, siis uus GH6 koos oma 25,2-megapikslise sensoriga sobib hästi ka fotograafidele. Tuletame siinkohal meelde, et viimane Panasonic GH5S kaamera tuli kõigest 10,2-megapikslise sensoriga, mis vähendas oluliselt selle populaarsust just fotograafide seas. Tänu suuremale sensorile on kaamera suuteline ka jäädvustama 5.7K 30p lahutusvõimega videot. Kuna me selles artiklis ei keskendu kaamera tehnilisele poolele, siis toome meeldetuletuseks välja kõige olulisemad tehnilised näitajad.

Tähtsamad tehnilised andmed:

  • 25,2-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • Uus pilditöötlusprotsessor Venus Engine
  • 4:2:2 10-bitine C4K/4K 60p/50p video ja piiramatu jäädvustusaeg
  • HFR/VFR 10-bitine video ja 5.7K 10-bitine 60p/50p video
  • FullHD kuni 300 kaadrit/sek aegluup video
  • 4:2:0 10-bit 5.8K 30p (4.4K 60p) anamorfne 4:3 video
  • Apple ProRes 422 HQ ja ProRes 422 vorming
  • 5-teljeline keresisene pildistabilisaator, kuni 7,5 stoppi

Nii kui kaamera minu lauale jõudis kuulsin kommentaari kolleegilt, et kui väikse karbiga tegemist on, kuid siinkohal võib etteruttavalt öelda, et kaamera karbi sees on kõike muud kui väike. Tõsi, kaamera karp ise on väiksem kui harjunud oleme. Põhjuseks võib siinkohal tuua Apple sarnase mõtteviisi, kus üritatakse minimaliseerida ebavajalikku pakendiprügi.

Karpi avades vaatab esimesena sealt vastu kasutusjuhendite ja dokumentide patakas mille hulgas on ka põnev Panasonicu objektiivide valikut tutvustav leht. Kaevudes sügavamale leiame küllaltki suure valiku lisatarvikuid. Lisaks tavapärasele akule, rihmale ja laadijale on komplektis ka näiteks TC (time code) kaabel ja praktiline kaablihoidik.

Panasonic Lumix GH6 kere

GH6 kere näeb välja nagu veidi suurem versioon GH5-st, mis on ristunud S1H-ga. S1H-st tuleb kaamera esiküljel teine suur punane REC nupp, mis tagab lihtsa juurdepääsu, kui kaamera on paigaldatud näiteks puuri. Panasonic S1H-st tuleb kaamera vasakul poolel olev lukustuslüliti, mida saab konfigureerida lukustama mis tahes nuppude kombinatsiooni.

Olles ise igapäevaselt Sony kasutaja annan GH6le 10 punkti kere ergonoomika eest. See kuidas kaamera kätte istub on midagi muud. Lisaks annab koheselt tunda ka kaamera kaal. Koos akuga kaalub GH6 823g võrreldes näiteks Sony a7S III 699g.

Aktiivne jahutus

Panasonic Lumix GH6 on esimene GH-seeria kaamera, mis saab endale aktiivse jahutuse. Täpselt nagu S1H kaameral, puhub ekraani taha paigaldatud ventilaator õhku läbi jahutusradiaatori. Ventilaatori kaasamine võimaldab kaameral piiramatu aja jooksul salvestada 4:2:2 10-bitist 4K lahutusvõimega videot. Ventilaatorit kasutatakse peamiselt kaamera protsessori jahutamiseks ja CFexpress kaardi poolt eraldatava soojuse hajutamiseks. Soojus juhitakse sensorilt alla kaamera alusplaadile, kasutades süsinikust valmistatud plaati.

Ventilaatorit saab ka käsitsi seadistada pidevalt töötama määratud kiirusel või ühel kahest automaatrežiimist: millest üks eelistab kere jahedana hoidmist ja teine lülitub sisse vaid äärmisel vajadusel. Siinkohal tekkis mul endalgi sportlik huvi, et kui kõva häält see ventilaator siis teeb. Allpool on video, kus on kuulda, et kõrgeima kiirusega režiimil on ventilaatori häält küllalt tugevalt kuulda ja selle eest hoiatab ka kaamera ekraanile ilmuv teade.


Isiklikult leian, et see küllalt vali ventilaatori müra ei tohiks kedagi häirima hakata. Enamik professionaalseid videograafe kasutavad 90% ajast välist helisalvestit ja eraldi mikrofone. Ainuke olukord kus ventilaatori müra häirima võib hakata on juhul kui salvestatakse heli kaamerasiseselt või kaamera peal oleva mikrofoniga, näiteks vlogge tehes. Kuid kas selliseid lihtsamaid videosid tehes peaks üldse kasutama 5.7K maksimaalsete seadetega videot piiramatu salvestusajaga, et ventilaator tööle hakkaks? Arvan, et ei ja sellest ventilaatori mürast ka suuremat probleemi tegelikult ei ole.

Kaamera ekraan

GH6 saab täiesti uue kallutatava liigendiga tagumise puuteekraani. Paneel on paigaldatud praktiliselt igas suunas liigutatavale hingele, mis on ise kinnitatud plaadi külge, mis kallutub 30 või 45 kraadi ülespoole. Tänu sellele on ekraani võimalik veelgi täpsemalt seadistada vastavalt vajadustele. Lisaks võimaldab selline disain ligipääsu vasakul asuvatele pesadele.

Ekraani kallutamisel on kaks peatuspunkti. Esimene on 30° nurga all, et võimaldada ekraani pöörata kaamera küljele ilma pildiotsija taha kinni jäämata, samas kui teine umbes 45° nurga all olev asend annab mugavama asendi vöökõrguselt pildistades.

1,84 miljoni punktiga 3-tolline ekraan annab kaadrist hea ülevaate ja ei kannata suuremate peegelduste käes isegi päikesepaistelistes tingimustes. Kuid isegi video salvestamisel on aeg-ajalt parem kasutada 3 680 000 punktiga OLED-pildiotsijat. Selle kontrastsussuhe on 10000:1 ja see annab stseenist terava ja täpse eelvaate.

Nupud Panasonic Lumix GH6 kerel

Kaamera ülaosas on igapäevastele hübriidkaamerate kasutajatele unikaalne nupp, mis annab kiire juurdepääsu kaamera heliseadetele. Arvestades, kui kriitiline on heli videosisu jaoks, on see videograafidele tõsiselt vajalik lisa. GH6 saab ka 4-kanalilise helisalvestuse võimaluse, 3,5 mm mikrofonisisend pakub 2 kanalilist stereosisendit ja lisatarvikuna müüdavat DMW-XLR1 adapterit saab kasutada veel kahe lisasisendi loomiseks. Kaamera sisemised mikrofonid suudavad jäädvustada 48 kHz 24-bitist heli, välised mikrofonid aga kuni 96 kHz heli. Kõik neli helikanalit väljastatakse HDMI kaudu.

Kuigi GH6 nuppude paigutus ühtib väga täpselt eelmise põlvkonna kaamerate omaga, leiab kaamera esiküljelt täiendava fuktsiooni (Fn) nupu. Vaikimisi kasutatakse seda suurendatud vaate andmiseks, mida saab nüüd kasutada ka video salvestamise ajal. See ja kaks REC nuppu kuuluvad kolmeteistkümne kohandatava nupu hulka kaamera korpusel.

Sarnaselt GH5 kaamerale on päästiku juures eraldi nupud värvustasakaalu, ISO ja särikompensatsiooni kiireks muutmiseks. Uuel kaameral on aga nendele antud ka lisafunktsioon. Nimelt saab nende abil vahetada eelseadistatud fookuspunktide vahel. Kahjuks ei ole seda võimalik teha videosalvestamise ajal.

Ühendused, aku ja muu

Panasonic on andnud GH6-le täissuuruses HDMI ja USB-C pesa, lisaks on juhusliku lahtiühendamise vältimiseks komplektis kaablihoidik. Lisaks leiab kaameralt välgu sünkroniseerimise pesa, mis töötab ka time sync pesana kaasasoleva kaabli abil. See muudab omakorda mitme kaameraga filmitud materjali mittelineaarse töötlemise veelgi lihtsaks.

GH6 kasutab sama DMW-BLK22 akut mis Panasonic DC-S5. See on 16 Wh elemnent, mis on piisav, et anda kaamerale CIPA hinnangu 360 kaadri jäädvustamiseks laadimise kohta. Kui kasutate CFexpress mälukaarte, väheneb see arv umbes 10% võrra. Nagu tavaliselt, võivad need numbrid märkimisväärselt alahinnata kui palju võtteid tavapärasel kasutamisel saate, kuid need on üldiselt erinevate kaamerate lõikes võrreldavad. Energiasäästurežiimi sisselülitamine suurendab seda näitajat enam kui kahekordselt.

Kui teil on PD reitinguga toiteallikas, mis suudab väljastada 9V 3A, saab kaamerat toita ka USB-C pesa kaudu. Erinevalt eelmistest GH mudelitest ei ole GH6 jaoks saadaval veel eraldiseisvat akutalda.

Wi-Fi 5-GHz (IEEE802.11ac) töötab koos 2,4-GHz (IEEE802.11b/g/n), et tagada turvaline ja stabiilne ühendus nutitelefoni, tahvelarvuti või muude seadmetega mugavaks mobiilseks juhtimiseks. Foto- või videomaterjali edastuskiirust suurendab ka 5 GHz sagedusala kasutamine. Samal ajal võimaldab Bluetooth 5.0 (BLE: Bluetooth Low Energy) minimaalse energiatarbimisega pidevat ühendust nutitelefoni või tahvelarvutiga. Kasulik on see olukorras kus soovite ühe GH6 kaamera seadeid kopeerida juhtmevabalt teisele GH6-le.

Kokkuvõte

Lõppotsus on lihtne. Kui suhtud video filmimisse väga tõsiselt, siis Panasonic GH6 on just Sulle. Sellel kaameral on olemas peaaegu kõik vajalikud funktsioonid ja piisav lahutusvõime kino kvaliteediga filmide tegemiseks. Samalajal sobib see hästi ka alustavale videograafile oma hinna ja kasutuslihtsuse poolest. Uus Panasonic Lumix GH6 kere on juba Photopointis saadaval. Sea sammud lähimasse Photopointi kauplusesse ja vaata kaamera ise üle või telli see mugavalt otse veebikaubamajast.

Telli omale uus Panasonic Lumix GH6 kohe ära ››

(699)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DC-GH6 kere
  • 25,2-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 5,7K 5728 × 3024 60p videosalvestus
  • 5-suunaline stabilisaator, kuni 7,5 stoppi
  • 3" pööratav & kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
1999€2199€
Panasonic Lumix DC-GH6 + 12-60mm f/3.5-5.6 Kit
  • 25,2-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 5,7K 5728 × 3024 60p videosalvestus
  • 5-suunaline stabilisaator, kuni 7,5 stoppi
  • 3" pööratav & kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
2199€2399€
Panasonic Lumix DC-GH6 + 12-60mm f/2.8-4.0 Kit
  • 25,2-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 5,7K 5728 × 3024 60p videosalvestus
  • 5-suunaline stabilisaator, kuni 7,5 stoppi
  • 3" pööratav & kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth ühendus
2599€2799€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga