Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Google toob turule uue operatsioonisüsteemi. Intel vihma käes, Microsoft räästa all

Postitas: Lauri

Google teatas üleeile ametlikult, et plaanib turule tuua uue operatsioonisüsteemi. Hetkel Chrome OS-iks nimetatava tarkvaraplatvormi lähtekood kavatsetakse avalikustada juba käesoleval aastal. OS ise peaks Google`i sõnul valmima 2010 aasta teises pooles.

Chrome OS saab olema avatud lähtekoodiga lihtsakoeline Linuxil põhinev platvorm, mis töötavat nii pisikestes sülearvutites kui ka täisverelistes lauaarvutites. See ühilduvat nii x86 (sh Intel Atom) kui ka ARM protsessoreid omavate arvutitega.

Google`i sõnul on nende eesmärgiks luua kiire, lihtne ning turvaline operatsioonisüsteem. Loomisel on täiesti uus OS-i turvastruktuur selleks et platvorm saaks olla täiesti vaba viirustest, pahavarast ja turvauuendustest. Chrome OS disainitakse lihtsalt kasutatavaks, see käivituvat vaid mõne sekundiga ning ei tasu ära unustada et see on tasuta.

Google`i samm mõjutab kahtlemata nii Microsofti kui ka Inteli edasist tegevust. Viimane on teinud suuri jõupingutusi ARM protsessoril põhineva riistvaraplatvormi “Tegra” arendamisse. Kuna ARM protsessorid Windows OS-iga ei tööta, on Intel asunud välja töötama ka oma OS-i, nimega Mobin. Google`i uudis tõmbab sellele projektile ilmselt pahinal vee peale.

Inglise keeleruumis on tabav ütlus: “If you can`t beat `em, join`em” (kui jagu ei saa siis ühine). Mõned tunnid tagasi teataski Intel, et on Google`iga selles projektis juba mõnda aega koostööd teinud.

Praeguses situatsioonis, kus pisikeste sülearvutite müüginumbrid on enneolematult kõrgel, mõjutab Google`i selline samm kindlasti ka Microsofti.

Lõviosa hetkel müüdavatest netbookidest on ju varustatud Windows XP operatsioonisüsteemiga. Google`i tasuta Chrome OS võib Microsoftilt nii mõnegi kopika röövida. Eeldusel, et pisikesed sülearvutid aasta (ja enama) pärast veel populaarsed on.

Loomulikult tõstatab Chrome OS küsimuse Google`i teise, nutitelefonides kasutatava ning käesoleva aasta lõpul ka netbookide sisse ilmuva operatsioonisüsteemi “Android” saatusest. Kas need kaks ühendatakse tulevikus üheks, või lõpetatakse Androidi arendamine netbookide jaoks?

Ei seda ega teist. Google kommenteeris küsimust sõnadega “Valikuvõimalus on üheks arengu tingimuseks. Arengust aga saavad kasu lõigata kõik, sealhulgas ka Google.” Seega hakkavad kaks platvormi – Android ja Chrome OS eksisteerima koos.
Suurfirmade värk.

(190)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga