Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple iPhone OS 4.0 – multitasking ja reklaamid

Kauge Ameerikamaa veelgi kaugemas osariigis Californias, Cupertino linnas toimus täna õhtul sündmus, mis meist väga kaugelt mööda ei jaluta. Vähemasti mitte nendest, kellel juba on, või kes plaanivad enesele soetada mõne Apple`i mobiilse seadme. Apple`i ninamees Steve Jobs näitas seal mõni tund tagasi maailmale iPhone`i, iPodi ning loomulikult ka iPadi operatsioonisüsteemi uut versiooni – numbrimärgiga 4.0.

iPhone OS 4.0 seatakse arendajaile alla laadimiseks üles juba käesoleval nädalal. See teeb võimalikuks multitasking`u (mitme programmi käitamine üheaegselt), rakendustesisesed reklaamid, e-raamatud iPhone`is, võrgu vahendusel mängitavad mängud ja palju muud. Kõige olulisem neist uuendustest on kahtlemata kauaoodatud multitasking.

“Loomulikult ei ole me sellel (multitaskingu- ) peol esimesed, aga me kavatseme olla parimad.”, ütles Mr Jobs uue OS-i esitlusel. “On ülimalt lihtne panna mobiiltelefonis jooksma mitu programmi üheaegselt. Kuid teha seda niiviisi, et see ei vähendaks aku kestvust ega muudaks telefoni aeglasemaks – see on päris keeruline ülesanne. Kuid just seda me iPhone OS 4.0 puhul saavutanud oleme.”

Uues OS-is on vaja teha vaid kaks klõpsu home-nupul selleks, et ekraani allaserva ilmuks menüüriba. Seal kuvatakse kõik hetkel aktiivsed rakendused. Vastava rakenduse ikoonil klõpsates see aktiveerub, ülejäänud programmid töötavad taustal edasi. Apple näitas esitlusel kuidas telefoniga Pandora netiraadiost muusikat kuulates sai toimetada igasuguste muude asjade kallal. Samal ajal töötasid ka veebiteatised (push message) – näitena kasutati sissetulavat Skype`i kõnet.

Apple saatis kutsed tänaõhtusele esitlusele välja käesoleva nädala esmaspäeval. See üllatas analüütikuid – oli ju firma alles päev varem (2 aprill) turule paisanud tahvelarvuti nimega iPad, mis samuti iPhone OS-i peal töötab. Seda seadet on Apple Mr Jobsi sõnul nüüdseks müünud 450 000 mudelit. Uute iPad`ide omanikud on alla laadinud üle ühe miljoni rakenduse ning üle 650 000 elektroonilise raamatu. iPad on alates selle esitlemisest langenud kriitikute kõva turmtule alla – põhiline asi, mille pärast seda vidinat maapõhja manatakse, ongi olnud multitaskingu puudumine.

See saab parandatud sügisel. Alles siis nimelt saavad iPad`ide omanikud uue operatsioonisüsteemi alla laadida ning selle hüvesid nautima hakata. iPhone`ide ning iPod Touch`ide omanikud saavad seda teha mõnevõrra varem – millalgi eeloleval suvel.

Tähele tuleb aga panna seda, et multitasking töötab ainult iPhone 3GS ja iPod touch 3G riistvara puhul. iPhone 3G ja 2 põvkonna iPod Touch peale saavat küll uut operatsioonisüsteemi installeerida, kuid mõned olulised edasiarendused – sealhulgas multitasking – seal ei tööta. iPhone 2G peale ei saa aga OS 4.0 OS-i üldse panna. Mr Jobsi väitel ei ole tegemist kavala turundustrikiga – vanemate seadmete riistvara lihtsalt ei võimalda vingemaid lisandusi.

Lisaks multitaskingule on uues operatsioonisüsteemis veel nii mõndagi huvitavat. Olulisemad uuendused on:

  • Paremini hallatav e-kirjade haldur
  • Allalaetud rakenduste paigutamine ja grupeerimine kaustadesse
  • Bluetooth-ühendusega klaviatuuri tugi
  • Ekraanile toksates töötav automaatse teravustamispunkti valik video filmimise ajal
  • iBooks tugi iPhone`ile. OS 4.0-ga on kaasas tasuta e-raamat “Karupoeg Puhh”
  • Edasi arendatud lahendused ärikasutajaile (andmete parem krüpteerimine, virtuaalsed privaatvõrgud jne)
  • Game Center – üle võrgu mängitavad mängud (Windows Live sarnane)
  • iAD – App Store`ist alla laetavates rakendustes kuvatavad reklaamid. 60% tulust läheb rakenduse arendajaile, 40% Apple`ile

Apple`i ametlik pressiteade

(175)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga