Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon EOS 850D peegelkaamera

Parim Canoni peegelkaamera alla 1000 euro? Siin see on. Klassikaliselt peegelkaameraliku korpuse ja optilise pildiotsjaga Canon EOS 850D on suvel salamahti fotopoodidesse jõudnud ja peab seal nüüd kõvasti pingutama, et peene piha ja metalselt pärlendava jumega hübriidkaamerate seast vähegi silma paista. See on üsna keeruline ülesanne, sest EOS 850D kaameral ei ole välja käia ühtegi tõeliselt silmapaistvat trumpi. Okei – sel on väga võimekas autofookus, aga täpselt seesama oli ka ju 800D kaameral. Tõsi – sel on korralik 30 fps 4K videosalvestus, kuid Fujifilm X-T30 4K video andmesagedus on peaaegi neli korda suurem. Või tahate öelda, et 850D peaks ostma sellepärast, et see pildistab sarivõtet eelkäijast 1 fps võrra kiiremini? Või et sellel on silmatuvastus? Halloo, kõigil vähegi normaalsetel hübriidkaameratel on tänapäeval juba silmatuvastus. 

Niimoodi EOS 850D tehnilisi andmeid vaadeldes võib sattuda üsna kimbatusse ja karbist välja artikli siinsamas kohe ära lõpetada. Kuid oodake. Midagi selles EOS 850D kaameras siiski on, sest miks muidu on selle legendaarse kaameraseeria aparaadid juba aastaid fotopoodide müügi edetabelite tipus. Kindlasti saab seal olema ka EOS 850D ja selles artiklis vaatamegi, miks. Miks peaks sul kõikide nende hübriidkaamerate kiuste veel ühte 850D peegelkaamerat tarvis olema. 

 

Canon EOS 850D on Photopointis olemas kolmes variandis. Ainult kerena, koos 18-50mm IS STM objektiiviga ja koos 18-135mm IS USM objektiiviga. See viimane on meil ka pildistamislaual. 

 

Ühes suurest karbist tuleb välja kaks väikest – objektiiv ja kaamerakere eraldi. 

 

Canon EOS 850D asetub Canoni peegelkaamerate hierarhias kallima ja võimekama 90D ning soodsama EOS 250D vahele. Canon ise paigutab EOS 850D kaamera mitte algtaseme aparaatide (EOS 2000D, EOS 4000D, EOS 250D) sekka, vaid juba tõsisematele fotohuvilistele suunatud fotokaamerate hulka. “DSLR for enthusiasts” grupis on 850D koos näiteks EOS 90D ja EOS 6D Mark II kaameratega. Niimoodi see EOS 850D siis seal algtaseme ja entusiastide vahel balansseerib, kaldudes korpuse, aku ja sarivõtte poolest algtaseme, kuid autofookuse ja video poolest juba sinna kõrgemale poole. 

Kui fotokaamerate valikut laiemalt vaadata, leiame EOS 850D kaamerale päris palju konkurente. Peegelkaameratest on EOS 850D vastaseks muidugi D5600 – nüüdseks pea 4 aastat vana kärakas, mille uuendatud mudelit oodatakse käesoleval aastal. Hübriidkaamerate valikus läheb asi aga tuliseks, sest siit tuleb Nikonilt kõigepealt hele laks Z50 näol. Siis Fujifilmilt kõva pauk X-T30 kaameraga ja lõpuks paneb Panasonic punkti Lumix G90 hübriidkaameraga. Tegelikult ei tasuks ära unustada ka Sony kaameraid, kus vastavas hinnaklassis on aasta tagasi poodidesse jõudnud Sony a6100

 

Karbis on: Canon EOS 850D, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektiiv, akulaadija, toitekaabel, aku ja kaamerarihm. 

 

Ja lisaks veel kiirjuhend, mis eelmisele pildile kuidagi mahtuda ei tahtnud. 

Canon EOS 850D olulisemad omadused

  • 24.2 MP APS-C CMOS pildisensor
  • 4K UHD videorežim, 4K “puhta” video salvestamine HDMI kaudu välisele andmekandjale
  • 45-punktiga teravustamissüsteem toimib muljetavaldavas -4 – 18 EV vahemikus. Autofookus toimib ka ka f/8 ava korral
  • Kiire DIGIC 8 pildiprotsessor
  • Integreeritud WiFi ja Bluetooth
  • ISO 100-25600 (võimendusega kuni ISO 51200)
  • 7 fps sarivõte (7.5 fps Live View režiimis)
  • Silmatuvastusega autofookus Live View režiimis
  • Jälgiv Servo AF teravustamine Live View režiimis jälgib päris tõhusalt liikuvaid objekte
  • Uus, 220 000 piksliga RGB+IR särimõõtesensor
  • Välja keeratav ja pööratav puuteekraan 3.0″ diagonaaliga. 1 040 000 pikslit ekraanil
  • Valguse väreluse tuvastus ja automaatne eemaldamine
  • Elektrooniline + optiline stabilisaator vireorežiimis. 18-135mm objektiiviga on värinastabilisaator video- ja fotorežiimis väga muljetavaldavalt tõhus
  • Vertikaalse video salvestamise võimalus
  • Pildiotsija kuvab teravustamispunkte vedelkristallekraani meetodil (nagu kunagi ainult Canoni profiklassi peegelkaamerad seda tegid)
  • Võimalus salvestada väiksema mahuga CRAW failiformaati
  • Kaks valikuketast – üks kaamera peal teine tagaküljel
  • Uued “Smooth Skin” ja “Group Photo” pildiprogrammid
  • Aku kestus: 800 säritust

 

Canon EOS 850D kõige suuremaks trumbiks hübriidkaamerate ees pole ükski tehniline parameeter vaid pigem võimalus kasutada kaamera ees Canon EOS seeria peegelkaameraobjektiive. 850D on hea valik näiteks neile, kellel juba mõni vanem Canoni peegelkaamera koos mõne hea objektiiviga olemas on. Uue 850D ees saavad nad kasutada kõiki olemasolevaid Canoni EF peegelkaameraobjektiive ja muidugi ka teisi lisatarvikuid nagu näiteks eraldiseisev välklamp jms. 

18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objektiivi peaksid endale EOS 850D kaamera ette hankima kõik, kes soovivad videoid filmida või LCD-ekraani abil pildistada. Selle objektiivi oluliseks eeliseks teiste Canoni objektiivide ees on teravustamiskiirus Live View režiimil. Isegi nendest kõikidest STM tähistusega komplekt- ja muudest objektiividest on see Nano USM teravustamismootoriga objektiiv vähemalt 2,5 (aga teleasendis isegi 4,3) korda kiirem. Pole ju paha, eks? 

Algselt oli see objektiiv EOS 80D komplektobjektiiviks, kuid nüüd on see pistetud ka EOS 850D ette. Ja loogiline ongi, sest 80D, 90D ja 850D jagavad kõik ju ühte ja sedasama autofookussüsteemi. 

18-135mm objektiivi alumisel küljel on kinnituskohad huvitava lisatarviku jaoks. Power Zoom Adapter PZ-E1 on patareitoite ja väikese elektrimootoriga seadeldis, mis kinnitatakse objektiivi külge ja mille küljel oleva nihiku abil saab sujuvalt suumida. 

Suumimisel saab kasutaja valida 10 erineva kiiruse vahel. Lisaks on võimalik suumi juhtida nutitelefoni abil üle WiFi ühenduse. Selline lisatarvik on kasulik eelkõige video filmimisel, sest näppudega suumirõngast liigutades ei ole reeglina võimalik piisavalt sujuvat liikumist saavutada.

 

EOS 800D kaamera omanikud tunnevad end 850D aparaati käsitledes päris koduselt, sest ega korpuse disaini ja nuppude poolest see kaamera 2009nda aasta EOS 500D aparaadist saadik palju muutunud pole. EOS 850D olulisim täiustus korpuse juures on ühe valikuketta lisamine tagaküljele. 

Kaamera paremal küljel, eesmise kummist klapi all on 3.5mm audiosisend ja distantspäästiku pesa. Tagumise luugi all on USB 2.0 ja HDMI pesad. Huvitav, et aastal 2020 ei suuda Canon ikka veel ligi 1000 eurot maksvale kaamerale panna USB-C pesa ja teha võimalust kaamera aku laadimiseks ja kaamera vooluga varustamiseks läbi selle. Mis parata. 

Kaamera vasakul küljel oleva luugi all on SD mälukaardi pesa. 

EOS 850D korpuse juures on päris mitmes kohas näha, kuidas Canon on püüdnud seda kaamerat disainida sarnasemaks kallimatele peegelkaameratele nagu EOS 90D. Selle kõige paremaks näiteks on tagaküljele, neljasuunalise nupugrupi ümber lisatud valikuketas. Samuti on programmirattal (kaamera peal) olnud erinevad pildiprogrammid nüüd peidetud ühe “SCN” asendi alla. 

 

Ekraani saab pesast välja käänata – selleks, et mugavamalt madalaid rakursse kadreerida või siis miks mitte iseennast kaadrisse mahutada. Kaamerat fotokotti pistes saab ekraani aga tagurpidi oma pessa keerata, vältimaks selle kriimustumist. Ekraan mahutab 1 040 000 pikslit – see tähendab korraliku lahutusvõimet ehk kenasti teravat pilti.

 

Lisaks on EOS 850D ekraan muidugi ka puutetundlik. See on oluline, sest Canoni puutetundlik ekraan on üldse kõikide kaameratootjate puuteekraanidega võrreldes kõige paremini kasutatav. Näpuga saab valida nii kiireid seadistusi, peamenüü väiksemaidki detaile kui ka muidugi taasestitusrežiimil suurendada ja sõrmega paremale-vasakule vedades eelmisi-järgmisi pilte vaadata.

 

Kaamera peal olev programmiratas on saanud puhtama ilme, sest seda täitnud pildiprogrammid on nüüd kombineeritud SCN jaotise alla. Programmiratta küljel olevast heeblist saab kaamera sisse-välja lülitada ja videorežiimile seada.

Videost ka pisut. 4K 25 fps (PAL vormingus) videorežiim on ju päris tore, mis sest et andmesagedus on kõigest 60 Mbps. 4K video juures on aga kaks aspekti, mis väga toredad ei ole: 

  1. 4K videorežiimil lülitatakse sisse päris korralik äralõikefaktor. See tähendab, et kui sul on kaamera objektiivi suumirõngas keeratud 18mm peale ehk kõige laiemaks, siis 4K režiimil pole kaader üldse enam nii lai vaid on umbes nagu filmiks 35mm fookuskaugusega. See on ikka päris jõhker äralõige
  2. Teiseks teravustamine. 4K režiimil ei toimi Dual Pixel teravustamine ehk teravustamine sensoril olevate faasituvastuspunktidega. Jälgiv teravustamine on 4K režiimis küll olemas, kuid see on tuntavalt aeglasem ja edasi-tagasi otsivam kui Full HD režiimil filmides.

Need kaks asjaolu ahendavad muidu üsna korraliku 4K videorežiimi kasutusvõimalusi tunduvalt. Full HD režiimis on õige väike äralõige mis praktikas kasutamist ei häiri. 

 

Peegelkaamera üheks plussiks hübriidkaamera ees on aku kestvus. Seda muidugi ainult optilise pildiotsijaga pildistamise korral. Canon EOS 850D kasutab üsna tagasihoidliku suurusega LP-E17 liitiumakut, kuid sellega saab TIPA ametliku testi kohaselt ühe laadimisega teha 800 fotot. Hübriidkaamerate kontekstis on see juba profitaseme näitaja.

 

Kaamera peal olev välklamp ei karga lahti automaatselt – kui tahad välgatust, pead lambi manuaalselt näpuga üles tõstma. Selle jaoks on välklambi servas ka pisike koht, kuhu küüneotsaga kinni hakata. Välklambi võimsus on üsna tagasihoidlik: kui näiteks EOS 90D integreeritud välklamp valgustab ISO100 juures 12m kaugusele, siis EOS 850 vastav näitaja on kõigest 4 meetrit. Täitevalguseks on see aga siiski enamikel juhtudest piisav. 

 

Canon EOS 850D ei ole enam see algtaseme kaamera nagu kunagi 550D või 650D. Kui seni olid Canoni keskklassi peegelkaamerad rohkem algtaseme poole kaldu, siis EOS 850D on oma eeskujuks seadnud pigem EOS 90D fotoaparaadi. 

850D kõige parem omadus on ülivõimekas autofookus, mis suudab teravustada nii optilise pildiotsijaga kui ka LCD-ekraanilt isegi peaaegu pimedas, leida kaadrist silmad ja näod, hoida teravana suvalisi kaadris liikuvaid esemeid ja videorežiimis sujuvalt ning kindlalt teravustada. Ühtegi teist omadust ma 850D juures esile ei tõstakski, sest selle kaamera juures on oluline mitte üksikud tehnilised andmed vaid kogu omaduste komplekt.

Canon EOS 850D ei paista eriti konkurentide seast välja. Kui aga tõsisem fotohuviline – kellele 850D ju tegelikult valmistatud ongi – kaamera omadusi ja võimalusi natuke lähemalt uurima ja teiste konkurentidega kõrvutama hakkab, leiab ta eest äärmiselt võimeka tööriista, mis pakub profiklassi pildikvaliteeti, optilise pildiotsija põhist pildistamiskogemust ja annab juurdepääsu kümnetele Canon EOS-seeria objektiividele. Paistab, et peegelkaamerad ei kao pildist veel niipea. 

 

(1151)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon EOS 850D kere
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF tervustamine
  • WiFi, Buetooth & NFC ühendus
979€1009€
Canon EOS 850D + 18-55mm IS STM Kit
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF tervustamine
  • WiFi, Buetooth & NFC ühendus
1079€1119€
Canon EOS 850D + 18-135mm IS USM Kit
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 45 rist-tüüpi teravustamispunktiga
  • Dual Pixel CMOS AF tervustamine
  • WiFi, Buetooth & NFC ühendus
1399€1439€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast