Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tõsised välgutegijad Metz 58 AF-1 Digital ja Metz 76 MZ-5 Digital

© Tekst: Tõnu Ling, fotod: Metz

Välklampide kasutamise ajalugu on päris pikk. Välgupulbri leiutamisest aastal 1887 möödus veel 53 aastat, enne kui sakslane Johann Ostermeier esimese kaubanduslikult turustatava välklambi patenteeris. Neid esimesi välklampe hakati kutsuma Vacublitzideks. Ka tänapäeval on Saksa firma Metz välklampide tootmises ja arendamises esirinnas oma Mecablitz-nimelise välkude seeriaga. Metzi välkude laia valikut tõendab ka Photopointi veebilehe välklampide sektsioon, kust leiab endale hinna ja võimaluste poolest sobiliku toote igaüks, olgu asjaarmastaja või tõsine professionaal, ükskõik analoog- või digitaalkaameraga pildistaja. Nüüd aga heidame pilgu kahele Metzi lipulaevale.

Metz 58 AF-1 Digital

Metz 58 AF-1 Digital on oma suurepäraste tehniliste näitajate, disaini, kvaliteedi ja hea hinna poolest maailma välklambiturul väga tõsine tegija. Nagu ikka, paistab sakslaste kvaliteet silma juba korralikust pakendist, kus välklampi kaitseb stiilne vööle kinnitatav vutlar. Kuidagi pisike tundub see vutlaris välk esmapilgul, kuid vutlarist välja võetud aparaat on tõeliselt stiilselt disainitud, ergonoomiline ja kompaktne. Siinkohal peab ütlema kiidusõnu Metzi disaineritele; konkureerivad tootjad on oma mudelite kandilise kujundusega kaugelt konservatiivsemad. Seega pole ime, et Metz 58 AF-1 Digital sai Euroopa suurimal tehnoloogiasaavutuste konkursil eriauhinna. “Plus X auhind antakse trendiloojatele, kes tunnetavad õigeid arengusuundi. See auhind antakse tootjatele, kes mitte ainult ei tule välja uute ideedega, vaid julgevad neid ka ellu rakendada,” ütles Plus X ürituse president Donat Brandt.

Mida ütleb auhinnatud välklambi tehniline pool? Saksamaa juhtivate tööstusdisainerite disainitud välklambi stiilsesse keresse on pakitud hulgaliselt innovatiivseid lahendusi. Välgu pea pööramine nii vertikaal- kui ka horisontaalsuunas on tehtud mugavaks, nõudes vaid üht nupuvajutust välklambi pea küljel. Mõnede teiste valmistajate välklampidel tuleb pea pööramiseks vajutada kahte nuppu, mistõttu võib oluline kaader teinekord liigse lõksutamisega kaotsi minna. Nutikas lahendus Metz 58 AF-1 Digital välgul on ka väike lisareflektor, mis on abiks näiteks portreefotograafidele. Kui välgu pea on pööratud üles ning kasutatakse hajuteid või peegeldeid, siis see pisike lisareflektor aitab pehmendada nina või lõua alla jäävaid varje, samas ülevalgustamata olulisi alasid, samuti lisab see lähivõtetele sära, tuues paremini välja värvid. Metzi välklambil on ka uusimad valgusmõõtesüsteemid ning minu testide kohaselt töötab laitmatult Canoni ETTL-II süsteemiga ning spetsifikatsiooni järgi sobib ka Nikoni i-TTL ja D-TTL süsteemidega. Lähiajal on müüki jõudmas ka Olympuse/Panasonicu ja Pentaxi/Samsungi versioonid.

Metz 58 AF-1 Digital välklamp on mõeldud kasutamiseks 18-105 millimeetriste objektiividega. Välgu pea mootorsuum töötab vahemikus 24-105, kuid peasse integreeritud väljatõmmatav hajuti muudab nurga 18-millimeetrisele objektiivile sobivaks. Lisaks hajutile on peas ka väljatõmmatav peegeldi. Ja nagu Metz 58 AG-1 Digital mudeli numbergi näitab, on tegemist võimsa juhtarvuga välklambiga, mistõttu välgu ulatus on suurepärane ja seda nii integreeritud kui ka lisavarustusena pakutavaid peegeldeid ja hajuteid kasutades. Vedelkristall-tablool on selged näidud, ning jällegi kiituseks Metzi inseneridele on välklambi menüüdes liikumine väga lihtne ja loogiline. Tasub esile tõsta, et kui välklamp on pärast välgutamist jälle täis laadinud, annab sellest märku väike helisignaal, mille saab vajadusel menüüst välja lülitada. Kui välguga on palju tööd ja piiksatus ei sega kohalolijaid, siis on helisignaal heaks märguandeks, vältides niimoodi asjatuid alavalgustunud kaadreid, kus välk pole töötanud. Metz 58 AF-1 Digital on maailma esimene USB-liidesega välklamp, mis võimaldab välklambi tarkvara uuendamist interneti teel. Nii saab kasutaja välklambi tarkvara ise uuendada, kui Canon või Nikon peaks oma kaameratele välku puudutavaid uuendusi tegema, ning uuendamiseks pole vaja eraldi sekeldusi aparaadi hooldusse või lausa valmistajale saatmisega, mis tähendaks päevi või isegi nädalaid kaotatud aega.

Üks minu jaoks oluline nüanss Metz 58 AF-1 Digital välklambi puhul on see, et akud või patareid asetsevad selle välgu sees vertikaalses reas üksteise peal, viies seega välklambi raskuskeskme allapoole. Mis sellest kasu on? Kasu on selles, et kui raskuskese on allpool, murrab kaamerale kinnitatud välklamp oma kinnitusjalga vähem. Konstruktorid on selle olulise pisiasja ilusti paika pannud ning välklamp on seetõttu tõsises igapäevases kasutuses oluliselt tugevam. Ka on sellise välguga kaamerat mugavam käes hoida ja neil, kes kaamerat rihmaga kaelas kannavad, ei kipu kaamera ringi käies “kukerpalli laskma”.

Metz 58 AF-1 Digital töötab ka Canon E-TTL või Nikoni i-TTL kaugjuhtimissüsteemidega. Ning kui juurde soovitada lisavarustust: hajuteid Bounce 54-23 ja Mecabounce 58-90 ning tõsisematele välguga pildistajatele ka lisaakut P75 koos V58-50 kaabliga, siis saame praktiliselt täiusliku komplekti tõsisemale harrastajale või töötavale professionaalile, olgu siis tegemist pressi- või loodusfotograafiga.

Värskelt auhinnatud Metz 58 AF-1 Digitalil on stiilne väimus ja kõrgtasemel tehnilised näitajad.

Välklambi pea pöörleb ühe nupulevajutusega horisontaalselt 270 kraadi ulatuses ning vertikaalselt -7 kuni +90 kraadi.

Välgu peasse on integreeritud väljatõmmatav peegeldi ja 18mm hajuti.

Metz 58 AF-1 Digitali LCD ekraan on selge näiduga ning menüüdes liikumine lihtne ja loogiline.

Maailma esimesel USB-ühendusega välklambil saab uuendada tarkvara ilma, et peaks aparaadi hooldusesse viima või valmistajale saatma.

Metz 76 MZ-5 Digital

Kui väikevend Metz 58 AF-1 Digital on kompaktne, kerge ja samas võimas välklamp, mis täidab ka enamuse tõsiste professionaalide soovid, siis Metz 76 MZ-5 Digital välklambi koht on nende piltnike “tööriistakohvris”, kes vajavad veelgi võimsamat valgusjõudu. Nagu tootefotolt näha, on tegemist jalgvälguga, mis kruvitakse kaamera alla vastava traaversi abil. Välku juhib kaamera välgukontakti lükatud kontrollseade, millel on selgete näitudega LCD maatriksekraan. Ka sellesse välklampi on pakitud kaasaegseim tehnoloogia ning nagu mudeli numbergi näitab, on tegemist ülitugeva valgusjõuga välklambiga – juhtarv on 76.

Kuigi välklamp on suur ja suhteliselt raske (880g), siis mugavast käepidemest hoides ei ole pildistamisega mingit probleemi. Välklambi pea all on samuti väike lisareflektor nagu 58 AF-1 Digitalil. Lisaks välklambi enda vastupidavale akule, on saadaval lisaenergiaallikaks Power Pack 76, mille saab fotograaf kinnitada oma vööle ja välguga muretult hommikust õhtuni töötada.

Mootorsuum töötab vahemikus 24-105 ning komplektis kaasas oleva hajuti abil saab valgustada kuni 20mm objektiivi vaatenurka. Kui Metz 58 AF-1 Digital on saadaval esialgu vaid Canoni ja Nikoni süsteemidele, siis Metz 76 MZ-5 Digital töötab nii Canoni, Nikoni kui ka Konica/Minolta süsteemidega. Samuti saab seda välku kasutada Metzi kaugjuhtimissüsteemiga ning ka sõsarvälguna lisaks põhivälgule. Sellele välklambile on valmistatud hulgaliselt lisavarustust, mis näitab, et see on mõeldud suurepäraseks kaaslaseks professionaalsetele moe-, portree- ja pulmafotograafidele.

Kokkuvõtteks võib mõlema välklambi kohta öelda, et tegemist on väga kvaliteetsete seadmetega, mis on suurepäraselt disainitud, võimsad ning laitmatud tööriistad nõudliku fotograafi kotis.

Välgu pea pöörab horisontaalselt 270 kraadi ja vertikaalselt 90 kraadi.

Jalgvälk Metz 76 MZ-5 on võimas kaasaegne tööriist nõudlikule kasutajale.

Välklambi kontrollmoodulil on selge LCD-näidik.

Kontrollmoodul kinnitub kaamera välgukontakti ning on kaablitega ühendatud välgu jalaga.

Metz 7 MZ-5 Digitali lisareflektori võimsust saab seada kolme astme võrra.
Vaata ka: Metz välklambid photopoint.ee lehel.

(443)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga