Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD – kas ainult loodusfotograafi pärusmaa?

Mulle avanes võimalus võtta paariks nädalaks Photopointi rendist kasutusele super-telesuumobjektiiv Tamron 150-500mm Di III VC VXD. Tuleb tõdeda, et olen ammu soovinud taolise pikkusega objektiivi mõneks ajaks rentida, et näha, milleks see on võimeline, mis olukordades hiilgab ja kuidas see minu pildistamisele kaasa aitab.

Loomulikult oli objektiivile järgi minnes ka ootusärevus, kas leian selle lühikese aja jooksul piisavalt olukordi, et mõni vägev kaader kätte saada. On ju selge, et sellise fookuskauguse puhul tuleb olla üsna leidlik, et sobiv kompositsioon pildile saada, sest läbi inimese silma on ümbritsev keskkond täiesti erinev.

Ülesande püstitus oli seevastu lihtne: panna objektiiv proovile erinevates olukordades – loodus, sport, tooted, portreed – ja näha, kus on Tamroni telesuum kõige otstarbekam. 

Super-telesuum – kas ainult loodusfotograafi pärusmaa?

Minu jaoks on telesuumi kõige lihtsam seostada loodusfotograafiaga – eriti loomade ja lindude pildistamisega. Seega oli ka minu esimene reaktsioon minna loodusesse. Loomulikult olid esimesel kasutamisel mõned tagasilöögid, aga sellest räägin pisut hiljem.

Pean tõdema, et nagu endale ette kujutanud olin, siis 150-500mm Di III VC VXD telesuumiga loodust pildistada on tõepoolest lust. Kui laia nurgaga objektiivi abil on võimalik püüda suurejoonelisi maastikke, siis 500mm pealt saab kätte ka arglikumad loomad ja linnud. Antud objektiiv annabki just selle väärtuse – minul kui fotograafil on võimalik valida avanevast vaatest välja kindlaid elemente ja neid jäädvustada. Millega ma esialgu muidugi arvestada ei osanud, oli see, kui lähedale 500mm ikkagi viib. Tihti pidin kompositsiooni saamiseks kas oluliselt kaugemale kõndima või välja suumima.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Objektiivi laenutades olin ajastuse tõttu küll täpselt paari päevaga maha maganud ilusa täiskuu, aga sellegi poolest õnnestus mul pildistada meie lähinaabrit palju lähemalt, kui olen seda eales teinud. 500mm suurendus tõi kuu sedavõrd lähedale, et jättis lausa sõnatuks. Ja paitab, et pilt läks korda ka teistele, sest just selle kuupildiga õnnestus mul saada valituks kuufotograafiks eestifotograafide (eestifotograafid.ee) kogukonnas.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Aga sellest kõigest tekib ka küsimus – kas telesuum on ainult loodusfotograafi sõber või saab seda kasutada ka mujal?

Paari nädala jooksul proovisin objektiivi kasutada lisaks loodusfotograafiale ka mitmes teises fotožanris  –  pildistasin portreesid, tegin oma kodustuudios tootepilte, pildistasin looduses “makro” pilte veepiiskadest ja jäädvustasin ka A1M Tehvandi Rahvasprindi ajal ralliautosid.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Ma olin väga üllatunud, kui lähedalt Tamron 150-500mm Di III VC VXD  obektiiviga õnnestub fokuseerida. Eriti kummaline tundus 150mm pealt kuuseoksal olevaid veepiisku pildistada, kuid ometi õnnestus see väga hästi, jättes tausta mõnusalt uduseks.

Seega võib öelda, et algselt püstitatud ülesanne sai edukalt läbi viidud ja objektiiviga saab teha lisaks loodusfotograafiale veel väga palju muud – tuleb vaid tavalisi töövõtteid natuke kohendada.

Kui kasutajasõbralik on Tamron 150-500mm VXD “kahur”?

Kuna taolise telesuumi kasutuskogemus mul varasemalt puudus, siis oli objektiivi suurus ja kaal päris üllatav. Tamron 150-500mm VXD üksi kaalub rohkem kui näiteks mu Sony a7 III ja Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art kokku – pisut üle 1,7kg. Oma pikkuselt on objektiiv 21cm ja sissesuumides lausa 28cm.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Seega tasub arvestada objektiivi kasutamisel, et mõistlik on kasutada ka statiivi. Tamroni telesuumil on küljes ka eemaldatav statiivikinnitus, mis aitab statiivile kinnitades kaalu paremini jaotada ja siit ka minu esimene tagasilöök, millest enne mainisin.

Nimelt kasutab Tamroni statiivikinnitus Arca Swiss liidest, mida minu Manfrotto Befree Advanced Alpha statiiv otse ei võimalda (RC2 liides) ning lisaks on ka selle kinnitusplaat pisut erinev. Loomulikult ununes esimesel hommikul ootusärevusest seda enne pildistama minekut kontrollida ning kohapeal oli üllatus suur. Proovisin küll kaamera statiivile kinnitada, kuid iga väiksem tuuleiil muutis pildid uduseks, sest oma suuruselt “kahurit” meenutav objektiiv oli kui tuulelipp.

Õnneks sai pärast mõningast konsulteerimist Photopointist lisaks ostetud teine tald (200PL), millega objektiiv edukalt ühendus ja sellega oli mure murtud.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Üldiselt pean ütlema, et objektiivi kasutamine oli vägagi intuitiivne – suumi rõngas oli suur ja kergesti leitav, MF/AF lüliti aitas vajadusel kiiresti fookust sättida ja VC ehk vibration control tasakaalustas väiksemad vibratsioonid, et pilti võimalikult teravana hoida.

VC on võimalik kasutada kolmes sättes: 1. on tavaline stabilisaator, 2. on spetsiaalselt liikuva ehk panning shoti jaoks mõeldud ja 3. võimaldab paremini viewfinderi kasutamist. Lisaks on antud objektiivil ka suumilukk, kui peaks olema vaja kindlat fookuskaugust hoida – minul seda ausalt öeldes kasutada polnud vaja.

Küll aga sõltub Tamroni 150-500mm VXD kasutamise lihtsus ja mugavus suuresti fotograafi stiilist. Kui liikuda ringi, objektiiv kotis, soovitud sihtkohta ja seal kaamera püsti panna, jäädvustada kaader ja seejärel uuesti kokku pakkida, on kõik väga roosiline.

Samas pean tunnistama, et linnas pildistades tundsin end päris kohmakalt, kui iga kaadri pärast statiivi lahti võtma asusin. Ka käest pildistades ei sulandunud ma väga hästi keskkonda. Sellegi poolest õnnestus jäädvustada mõned huvitavad pildid – pole igapäevane, et Raekoja platsi juurest Siili tn maju õnnestub pildistada (tartlased teavad).

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Pildi kvaliteet ja fookus

Pole ilmselt üllatus, et Tamron 150-500mm Di III VC VXD pildikvaliteet on väga hea – üldiselt on viimastel aastatel väljatulnud Tamron objektiivide kohta pigem ainult head kuulda ja näha olnud. Teravust on piltidel küllaga – seda nii pildi keskel kui ka äärtes ja nii 150mm kui ka 300mm ning 500mm peal. Kui võrrelda 150mm ja 500mm teravust, siis ütleks, et laiemas otsas on objektiiv pisut teravama joonisega.

Pigem on aga sellise telesuumi puhul küsimus, kuidas seda pildi tegemise hetkel võimalikult hästi paigal hoida. Tihtipeale oli endalgi udusema pildi põhjuseks just tuul ja valed sätted, kuid täpsema fookuse tabamiseks aitab õnneks alati kiirem säri. Parema teravuse ja kontrasti saavutamiseks tasub objektiivi ava keerata f/8-11 juurde, kus pilt näib kõige teravam.

Rallit pildistades sain väga hästi proovile panna objektiivi fookuskiiruse ja jäin sellega vägagi rahule. Fookus haaras liikuva auto väga kiiresti kinni ja hoidis seda kuni kaamera puhver täis sai. Hiljem kodus pilte välja valida oli isegi keeruline, sest üllatavalt paljud neist olid väga täpselt fookuses.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

 

Kokkuvõte – kellel tasub mõelda Tamron 150-500mm VXD ostu peale?

Kui mõelda, kes lõikab Tamron 150-500mm Di III VC VXD super-telesuumobjektiivi kasutamisest kõige rohkem kasu, siis ilmselt on selleks loodus- ja spordifotograafid. Objektiivi ulatus, fookuskiirus ja kvaliteet teevad sellest väga hea ja usaldusväärse töölooma.

Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle

Pean tõdema, et toote- ja tänavafotograafia jaoks see ilmselt kõige mugavam lahendus pole – küll aga saab ka mõlemal juhul seda telesuumi edukalt rakendada, et saavutada unikaalseid kaadreid. Sama kehtib ka portreede ja autode pildistamisel.

Igal juhul on tegu põneva objektiiviga, mis jättis väga tugeva esmamulje ja usun, et see meeldib paljudele – lihtsalt astu Tallinnas või Tartus Photopointi foto- ja videotehnika rendist läbi ja võta esialgu proovimiseks.

 


Raido tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel.

 

Kogu Sonyle mõeldud Tamron objektiivide valik (enamus neist on saadaval ka Photopointi rendis):

(595)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD objektiiv Sonyle
  • 150–500 mm telesuumobjektiiv
  • Flex Zoom Lock mehhanism
  • Kiire ning vaikne VXD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
1099€1499€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga