Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tamron SP 15-30mm f/2.8 – parim reisiobjektiiv?

tamron-15-30

Küll oleks tore, kui saaks reisidele kaasa võtta kogu oma fotovarustuse ja ei peaks muretsema selle kaasas vedamise pärast. See mõte käib läbi paljude fotograafide peast enne suuremaid reise. Nii juhtus ka minuga, et enne järjekordsele reisile minekut kaalusin pikalt milliseid objektiive kaasa võtta. Kuna kasutan Canon EOS 6D Mark II peegelkaamerat, siis pidin arvestama ka sellega, et objektiivid on suuremad ja raskemad kui näiteks poolkaader või MFT hübriidkaamerate omad ning nii suurt valikut objektiive kaasas tassida ei jõua. Üheks valitud objektiiviks sai Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD.

Objektiivi tehnilistest andmetest siin artiklis pikemalt ei räägi, aga võib ära mainida, et Tamron 15-30mm objektiiv sobib Canoni, Nikoni ja Sony peegelkaamerate ette. Ennekõike on see objektiiv mõeldud täiskaader sensoriga kaamerate ette, aga sobib ka kasutamiseks poolkaader sensoriga kaameratega.

 

Pildikvaliteet

Peamine põhjus miks ma sellise objektiivi reisile kaasa võtsin oligi selle omapärane lai vaatenurk, mis mulle isiklikult järjest rohkem meeldima on hakanud. Odavamate lainurk objektiividega käib tihti kaasas keskmisest kehvem pildikvaliteet, tugev vinjett ja moonutused. Olles testinud mitmeid erinevate tootjate objektiive võin julgelt väita, et Tamroni 15-30mm puhul on tegemist tõeliselt kvaliteetse objektiiviga. Sama tõestavad ka dxomark.com testijad, kelle väitel on Tamron SP 15-30mm objektiiv optiliselt pea sama võimekas kui 1000 € rohkem maksev Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM.

tamron-15-30-1


Pildistamine hämaras

Algul kasutuna tunduv stabilisaator on tegelikult paljude piltide “elupäästja”. Eriliseks abimeheks tuli objektiivisisene stabilisaator hetkedel, kui olid kaamera kaasa võtnud, aga statiiv tundus lihtsalt liiast. Võib-olla oli asi puhkuse rahustavas toimes, aga tänu Tamron VC stabilisaatorile suutsin teha selgeid pilte kuni 1/10 säriajaga. Võimekal stabilisaatoril on ka üks miinus, nimelt lisab see objektiivile kõvasti suurust ja raskust, mida on sellel juba palju. See on ka põhjus miks pole teised tootjad oma sarnastesse objektiividesse stabilisaatoreid lisanud.

Lisaks võimekale stabilisaatorile aitab pimedas pildistamisele kaasa ka objektiivi suur f/2.8 ava. Paljudel teiste tootjate ülilainurk objektiividel ei lähe ava suuremaks kui f/4.0. Selleks on ka hea põhjus, nimelt pildistatakse enamasti ülilainurk objektiividega maastike, kus suure teravussügavuse saavutamiseks peab ava olema väiksem. Suur ava tuleb aga kasuks näiteks öist taevast pildistades või pimedatel Bangkoki tänavatel ja turgudel. Samuti annab lahtine ava pehme ja uduse tausta, mis aitab pildistatavat taustast eraldada.



Kasutusmugavus

Igaüks kes on käes hoidnud Tamron 15-30mm objektiivi, teab, et tegemist on tõelise hiiglasega. See on ka esimene põhjus, miks isegi ei mõelda sellest objektiivist kui reisiobjektiivist. Kõik oleneb muidugi kasutajast ja sellest kui palju peab kaamerat koos objektiiviga rihmaga õlaotsas kandma. Kuna ma ise sain oma liikumised 90% ulatuses rolleriga tehtud, siis polnud probleemiks kaamera koos kotiga istme alla visata ja see välja võtta siis, kui pilti oli vaja teha. Suuremaks probleemiks sai selle objektiivi suurus aga Bangkokis, kus hommikul hotellist välja minnes tõenäoliselt enne õhtut sinna tagasi ei läinud. Seal leidsin tihti end mõtlevat, et kas võtan kaamera kaasa või jätan selle hotelli.

Kasutusmugavust suurendab aga asjaolu, et objektiiv on ilmastikukindel. Kes Kagu-Aasias on käinud, teab, et vihma võib taevast kallama hakata täiesti ootamatult. Sellisteks ootamatusteks on Tamron oma objektiivid hästi ettevalmistanud. Koos ilmastikukindla kaameraga võid julgelt pildistada paduvihmas või lumetormis.



Suumi kaugemale kui 30mm

Planeerides ja mõeldes mis objektiivid reisile kaasa võtta kartsin pidevalt, et Tamron 15-30mm jääb liiga laiaks, kuid hiljem avastasin, et nii see polnud. Nimelt on Tamron 15-30mm võimalik teha ka kitsama vaatenurgaga pilte. Tõsi, tegelikult ei suuda objektiiv 30mm kitsamaks minna, aga tänu tänapäeva suure lahutusvõimega kaameratele võib järeltöötluses pildi palju lähemale lõigata. Pildi vaatenurk jääb samaks, aga kaugemal asuva objekti saad siiski lähemale tuua.



Kokkuvõte

Vastus pealkirjas esitatud küsimusele – tegemist ei ole kõige parema reisi objektiiviga, küll on aga tegemist soodsaima võimalusega saada enda täiskaader peegelkaamerale ülilainurk suumobjektiiv, mis on sama pildikvaliteediga kui Canoni või Nikoni enda profiklassi objektiivid. Juhul kui kahtled veel objektiivi võimekuses, suundu Photopointi Rocca al Mare või Kvartali keskuse esinduskauplusesse ja küsi Tamron 15-30mm objektiivi rendiks. Kui oled kindel, et vajad enda fotokotti lisaks ühte ülimalt kvaliteetset lainurka, siis suundu Photopointi veebikaubamajja, sest piiratud ajani leiad Tamron 15-30mm objektiivid soodushinnaga.

 

Tamron SP 15-30mm objektiivid Photopointis »

Photopoint fototehnika rent »

(803)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD objektiiv Canonile
  • 15–30 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Integreeritud Tamron VC pildistabilisaatoriga
  • Canoni poolkaader- ja täiskaader peegelkaameratele
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD objektiiv Nikonile
  • 15–30 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Integreeritud Tamron VC pildistabilisaatoriga
  • Nikon F bajonetiga kaameratele
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di USD objektiiv Sonyle
  • 15–30 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline, läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ning vaikse USD teravustamismootoriga
  • Ilmastikukindla vastupidava disainiga
  • Sony α pool- ja täiskaader peegelkaameratele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast