Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony World Photography Awards 2014 fotokonkursi võidutööde seeria portreteerib koduvägivalda

Untitled

© Sara Naomi Lewkowicz. Fotoseeria “Shane and Maggie” esimene pilt.

Ülemaailmse fotokonkursi Sony World Photography Awards 2014 üldvõidu pälvis sel aastal USA päritolu fotograaf Sara Naomi Lewkowicz. L’iris d’Or tiitli ning 25 000$ suuruse rahalise preemia tõi Sarale fotode seeria, mis portreteerib koduvägivalda. Tavaliselt ulatub see nähtus koduseintest väljapoole vaid üksikute fragmentidena – olgu nendeks siis ukse vastu joostes saadud sinikad või üksikfotod. Sara näitab väärkohtlemist kui protsessi, uurides kuidas see areneb, millega kulmineerub ning kuidas see kõik osalejate elusid lühemas perspektiivis mõjutab. 

Ülalolev foto on pildiseeria esimene. Foto, millest kõik alguse sai. Sara sõnul algas projekt eelmise aasta sügisel üsna juhuslikult – siis, kui ta kohtas vabaõhutivolis väikse lapsega meest, kel oli kaelale tätoveeritud “Maggie Mae”. Duo tekitas Saras huvi ning ta palus luba pildistamiseks, mille ta ka sai.

Küsimusele, kuidas üldse niimoodi teiste eraellu sekkuda saab ja seal veel pilte klõbistada võimalik on, vastas naine, et seda ei saa teha seina ääres hiilides. On vaja olla aus enda vastu ja pildistatavate vastu, pälvida nende usaldus ning olla nendega koos loomulikult – mitte pildistamise pärast. Niisiis ei olnud see (ainult) pildistamisoskus vaid eelkõige suhtlemisoskus, mis aitas Saral pildistada niivõrd vahetu, emotsionaalse ja intiimse fotoseeria.

Aasta fotograafi tiitel omistati Sarale žürii üsmeelsel otsusel. Peab tunnistama, et ka näitusesaalis olid minu jaoks just Sara fotod need, mis ei lasknud end kuidagi ignoreerida ja lõpuks teravalt meelde jäid.  

Valitud pildid fotoseeriast “Shane and Maggie”:

 

Sony World Photography Awards konkursil jagatakse auhindu kokku neljas kategoorias. 

Youth Photographer of the Year üldvõitja

Youth Photographer of the Year grupis esitasid oma tööd alla 20 aastased lapsed ja noored. Sel aastal võisteldi siin kokku kolmes kategoorias: Kultuur, Portree ja Keskkond. Üldvõit läks 19-aastasele Saksamaa neiule Paulina Metzscher‘ ile (kategooria: portreed): 

Untitled

“Pildistasin selle foto enda reisi ajal Hiinas, rongis. Tüdruk köitis minu tähelepanu esimesest hetkest, mil ma teda nägin. Ta peegeldas perfektselt kogu atmosfääri rongis – reisijad, kes ootasid aknast välja vaadates kannatamatult sihtkohta jõudmist.” Paulina Metzscher

 

Student Focus Photographer of the Year üldvõitja

Teises kategoorias – Student Focus Photographer of the Year – osalesid õpilased 230-st fotograafiat õpetavast institutsioonist. Osalejatele oli esimeses voorus ette antud üks teema: “Homsed uudised”. Teise vooru pääsenud 10-le õpilasele anti ülesandeks pildustada seeria autoportreesid. Peavõidu pälvis Scarlet Evans ühendkuningriikidest. 

 

 

Open Photographer of the Year üldvõitja

Kolmas kategooria kandis nimetust Open Photographer of the Year. Siin said võimaluse osaleda kõik fotohuvilised ja amatöörid – need, kelle jaoks pildistamine ei ole põhitöö. Siin hinnati pilte kokku 10-s eri alamkategoorias: Arhitektuur, Kunst ja Kultuur; Fotomanipulatsioon, Ööfoto, Loodus ja loomad, Panoraamid, Inimesed, Naeratus, Sekundi murdosa jooksul ja Reisifotograafia.

Igast alamkategooriast valiti võitja – Fotomanipulatsiooni alamkategooria pani kinni Eesti fotohuviline Kylli Sparre (loe lähemalt Artiklit “Eesti fotograaf Kylli Sparre rabas ülemaailmsel Sony fotokonkursil kategooriavõidu“). Üldvõitjaks ja “Open Photographer of the Year” tiitli omanikuks kuulutati aga hoopis Reisifotograafia alamkategooria võitnud foto – fotograafiks Hiina päritolu Li Chen

Rain in an Ancient Town

“Fenghuangi linn Huani piirkonnas on üks Hiina atraktiivsematest turismipiirkondadest. Ma pildistasin turiste, kes halba ilma trotsides seda omapärast silda ületamas olid ning jäädvustasin poeetilise Lõuna-Hiina võlu.”  Li Chen

 

Professional kategooria üldvõitja (L’iris d’Or)

Neljas kategooria on see kõige prestiižsem – Profifotograafide kategooria. Siin said oma töid esitada ainult elukutselised fotograafid. Töid hinnati 14-nes eri kategoorias ja nende seast valitigi välja üldvõitja, L’iris d’Or – Sara Naomi Lewkowicz.

Palju õnne Sarale ka Photopointi Ajaveebi poolt. Tema pildid tuletagu kõigile meile meelde, et hea foto saladus ei peitu mitte niivõrd tehnikas ja pildistamisoskustes kuivõrd hoopis ümbritseva maailma tajumises ning selle lahti mõtestamise vajaduses ja oskuses. 

(755)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga