Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

SIHTPUNKT soovitab: foto- ja videovarustus reisielamuste jäädvustamiseks

Sihtpunkti eesmärk on tutvustada erinevaid eelkõige Eesti kauneid vaatamisväärsusi ning põnevaid elamusi. Selles postituses räägin, mis kuulub Sihtpunkti foto- ja videovarustusse selle kõige jäädvustamiseks ja jagan soovitusi, missugust tehnikat valida oma reisikogemuse jäädvustamiseks.

Sihtpunkt fotovarustus

Põhikaamera – Sony a7 IV

Minu vaieldamatu favoriit on Sony a7 IV, sest selle kiire ning usaldusväärse autofookusega 33-megapikslise, 4k 60fps 10bit 4:2:2 videot filmiva meistriteosega on reisi jäädvustamine lausa elamus.

Tegemist on tõelise täiskaader hübriidkaamera, mis on piisavalt võimekas nii kvaliteetsete fotode kui videote jäädvustamiseks. Kuna veidi peab ikka vinguma ka, siis toon välja, et 4k 60fps jäädvustamine on Super35 režiimil (1.5x lõikefaktor). Võttes arvesse, mida kõike a7 IV oma hinna eest pakub, siis minu jaoks ei ole see “dealbreaker”. Detailsema ülevaate huvi korral saad pilgu peale visata sellele Digitesti ülevaatele.



Sihtpunkt fotovarustus


Sihtpunkt fotovarustus

 

Kui see Sony hübriidkaamera ei ole midagi sulle, siis õnneks on tänapäeval enamus kaamerad piisavalt head, et saavutada silmapaistvaid tulemusi. Lisaks minu enda kasutuses olevale a7 IV mudelile julgen soovitada veel Sony FX30, Fujifilm X-T4, Canon EOS R7 ja Sony A6400 – võimalus teha valik endale sobivas hinnaklassis kaamerale.

Hetkel nende valikute seast on parim objektiivi valik Sony E-bajonetile – see on kindlasti midagi, mida tuleks arvesse võtta kaamerasüsteemi valides. Muidugi leidub ka alla tuhande euro maksvaid kaameraid, millega piisavalt head tulemust saavutada, sest kõige olulisem on siiski see, kuidas sa seda tööriista kasutada oskad ja lisaks sellele mängib olulist rolli ka hoolikalt valitud objektiiv.

Objektiivid

Lisaks kaamerale mängib kvaliteetse tulemuse saavutamisel olulist rolli ka objektiivi valik. Arvestades, et Sihtpunkti põhieesmärk on tutvustada erinevaid sihtpunkte, siis on oluline jäädvustada nii ülevaatlikke pilte kui ka detaile.

Sama printsiip kehtib ka reisimisel – võimalus jäädvustada võimalikult palju, et hiljem neid hetki uuesti läbi salvestiste kogeda ja jagada. Selle jaoks kuulub meie varustusse kolm fiksobjektiivi – Sony FE 20mm f/1.8 G, Sony FE 35mm f/1.8 ja Sony FE 85mm f/1.8.



Sihtpunkt fotovarustus


Sihtpunkt fotovarustus

 

Norra reisi jaoks õnnestus meil Photopointi rendist kaasa haarata tõeline kompromissideta telesuumobjektiiv, milleks on Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II.

Uue generatsiooni 70-200mm f/2.8 on uskumatult kerge, laitmatu autofookusega ning optiliselt võrratu. Reisimisel on väga oluline, et oleks kaetud suur fookuskauguse vahemik. Maastiku, arhitektuuri jne jaoks peaks kindlasti olemas olema lainurkobjektiiv, soovitatavalt max 24mm.

Sihtpunkt fotovarustus

Varustusse peaks kuuluma ka tele- või telesuumobjektiiv. See kulub marjaks ära nendel hetkedel kui soovitud kompositsiooni saavutamiseks ei ole enam objektile/subjektilevõimalik füüsiliselt lähemale minna või soovitakse saada teleobjektiivile omast kompressiooni, et taust oleks näiliselt suurem ja lähemal kui see on reaalselt. Sellisel juhul võiks see objektiiv olla alates 70mm.

Objektiivid on väga erinevas hinnaklassis ning valikul tasub läbi mõelda oma ootused ja konkreetne kasutamise eesmärk. Reeglina on kallimad objektiivid valgusjõulisemad (väiksem f-number), kiirema ja vaiksema autofookusega ning esineb vähem aberratsioone (nt moonutamine, fringing jne). Seetõttu tuleb lähtuda oma vajadustest ja vastavalt sellele otsustada, kas need omadused on sinu jaoks olulised ning väärt ekstra investeeringut või mitte.

Kui vähegi võimalik, soovitan võimalusel valida suure maksimaalse avaga objektiiv (väike f-number) – see tasub ära nõrgemates valgustingimustes ning võimaldab luua väiksemat teravussügavust (udusem ala fookusala taga ja ees). Kui plaanid tehnikat soetada enamasti reiside hobikorras pildistamiseks, siis üldiselt ei olegi tarvis soetada kalleid originaalobjektiive. Tänapäeval on kolmanda tootja objektiivid (nt Tamron ja Sigma) enamus situatsioonideks piisavalt head .

Seikluskaamera

Tänaseks on turul juba mitmeid erinevaid tuntud tootjaid, kes teevad väga häid seikluskaameraid – üks nendest enamasti suurepäraste droonide tootjana tuntud DJI.

Olgugi, et need on omaduste poolest väga sarnased kaldume täna rohkem GoProd eelistama. Seda just GoPro värviteaduse, dünaamilise ulatuse ja kõrgema resolutsiooni (MP) tõttu. Varasemalt suureks murekohaks olnud aku kestvus ei ole uuemate mudelitega enam nii probleemne, vaid täiesti arvestatav. Siiski ei tee lisaakude soetamine liiga ja kuluvad ikka marjaks ära.

Alates Hero10 Black mudelist on GoPro’d tõeliselt arvestatava kvaliteediga, et siiralt kaalume ka endale ühe soetamist. Eriti nüüd kui hiljuti tutvustatud GoPro Hero11 Black unikaalne 8:7 sensori suurus võimaldab põhimõtteliselt nii horisontaalse kui vertikaalse sisu loomist ilma topelt salvestamiseta. See on nii mõnegi sisulooja jaoks gamechanger uuendus, mis aitab aega kokku hoida.

Nii et, kui Sul on vähegi võimalik, siis soovitan vaadata Hero11 Black suunas, aga ausaltöeldes on Hero9 & Hero10 ka juba päris hea võimekusega.

Sihtpunkt Gopro

Olgugi, et seikluskaamerad on täna juba päris hea kvaliteediga, siis ei ole see kindlasti veel meie esmane valik. Enamasti kasutan seda sellistes tingimustes, kus ma ei soovi põhikaamera ilmastikukindlust proovile panna või vaja on midagi kiirelt jäädvustada ning põhikaamera kotist otsima hakkamine ja seadistamine oleks liiga tülikas või ajakulukas.

Sihtpunkti rännakutel fänname ka GoPro QuickCapture funktsiooni, mis teeb sellega videoklippide salvestamise eriti mugavaks – lihtsalt vajuta “record” nuppu ja kaamera lülitab ennast ise sisse ja hakkab koheselt salvestama.

Droon

Droon võimaldab jäädvustada vaateid, mida varasemalt oli võimalik saavutada, vaid kasutades muid õhusõidukeid (nt helikopter). Õnneks on tänapäeval droonid hõlpsasti kättesaadavad üpris taskukohase hinnaga ning isegi tuhande euro ringis on võimalik soetada mehitamata õhusõiduk, millega kvaliteetset materjali jäädvustada.

Drooniga on võimalik jäädvustada väga unikaalsel viisil – nt erinevad mustreid ja kohtades, kuhu ise ligi ei pääseks. Sihtpunkti droonimaterjal on jäädvustatud DJI Air 2 drooniga – see on meid seni hästi teeninud, kuid ajaga on nõudmised droonile suurenenud ning seetõttu olen silma peal hoidmas, missugust 4/3 sensoriga drooni DJI järgmisena tutvustab.

Sihtpunkt fotovarustus

Hetkel eelkõige reisimiseks (kuid miks mitte ka professionaalseks kasutuseks) soovitan DJI Air 2S või DJI Mini 3 Pro drooni, sest mõlemad on väga võimekad, kerged ja kasutajasõbralikud. Kuna Mini 3 Pro gimbal võimaldab kaamerat keerata ka vertikaalsesse režiimi, siis on see suurepärane valik neile, kes on huvitatud ka vertikaalse materjali jäädvustamisest erinevate sotsiaalmeedia platvormide jaoks.

Juhul kui need droonid tunduvad natukene kallivõitu, sest ei soovi rohkemat kui luua endale mälestusi väikeste väljatrükkide näol või sisu sotsiaalmeediasse, siis hea alternatiiv hobikorras kasutamiseks on DJI Mini 2.

NB! Reisimisel tuleb kindlasti tutvuda kohalike drooniseadustega ja neid ka järgida.

Statiiv

Reisimisel on väga oluline, et statiiv ei oleks kohutavalt raske, aga samas peaks olema see piisavalt tugev, et julgeks oma hinnalist tehnikat selle peale usaldada.

Valikuid on tohutult palju nii ehituse kui hinna poolest, aga minu jaoks on just hea hinna ja kvaliteedi suhtega Manfrotto Befree Advanced QPL MKBFRLA4BK-BH. Sellel mudelil on olemas ka M-lock (keeratav kinnitus) lukustussüsteemiga versioon, mis on 100g kergem, aga sellegipoolest eelistn ise QPL Travel Lever (klamberkinnitus) jalgade lukustussüsteemi, sest see on kiiremini üles seadistatav.

Sihtpunkt fotovarustus

Kui kergem statiiv on midagi, mida tõeliselt hindad, siis soovitan Peak Design Travel reisistatiive ja otseloomulikult “carbon” versiooni. See süsinikkiust valmistatud statiiv on märkimisväärselt 320 grammi kergem, kui eelpool mainitud Manfrotto (QPL Travel Lever süsteem. Lisaks võimaldab selle unikaalne disain kaamerat langetada tõeliselt maadligi. Muidugi tuleb see kõrgema hinna eest, aga pikemalt liikvel olles on iga gramm määrav.

Filtrid

Filtrid on oluline lisavarustus, millest tihtipeale kiputakse mööda vaatama. Võib-olla oled sattunud nägema mõnda siidsileda veega pilti ja endamisi mõelnud, kuidas on see tehtud või üritanud päikeselise päevaga maksimaalse avaga pildistada, aga korrektse särituse saavutamiseks enam säriaja muutmisest ei piisa.

Mõlema situatsiooni lahendamiseks on loodud neutraalhall (ND) filter, mille eesmärk on vähendada kaamerasse jõudva valguse hulka. See filter annab sulle kontrolli valguse üle kui kaameraseadete muutmine ei ole piisav. Neutraalhallid filtrid on erineva tugevusastmega ning tuleks valida vastavalt soovitud tulemusele.

Sihtpunkti varustusse kuulub Hoya 10 stopine ja 1.5-9 stopise muudetava tugevusega (variable) filter. Variable filtrid on eriti kasulikud videograafidele korrektse säriaja säilitamiseks kiiresti muutuvates valgustingimustes, et saaks vastavalt valgusele tugevust kohandada lihtsa keeramise abil.

Sihtpunkt fotovarustus

Lisaks ND filtrile on kasulik abiline ka ringpolarisatsiooni (CPL) filter. Selle abil saad eemaldada/vähendada peegeldusi peegeldatavatelt pindadelt (nt vesi) – üldiselt tulemus, mida järeltöötluses enam saavutada ei ole võimalik.

Juhul kui soovid olla lihtsalt ettevaatlik ja oma objektiivi esielementi potentsiaalsete vigastuste eest kaitsta, siis soovitan ette keerata kaitsefiltri ja filtri ostmisel ei tasu väga koonerdada. Eriti kui oled investeerinud kallisse objektiivi, siis ei ole soovitatav sellele esimest suvalist ettejuhtuvat odavat filtrit ette visata, mis võib tekitada potentsiaalseid värvi kõrvalekaldeid või muid soovimatuid nähtusi. Pigem soovitan filtrite puhul valida populaarsemate tootjate seast nagu Lee Filters, Hoya, B+W ja Tiffen.

Lõpetuseks

Minu ja Sihtpunkti tiimi poolt antud soovitused ei ole kindlasti ainsad võimalused, sest alternatiive jagub vastavalt soovidele.

Vajadusel saad kogu oma reisi jäädvustatud ka ainult nutitelefoniga – kõik oleneb soovitud eesmärgist (missugust tulemust soovitakse saavutada ning mis näol kasutatakse). Parem tehnika võimaldab hetki jäädvustada ilma tehnikaga kaklemata veendudes, et naased koju kvaliteetsete salvestistega.

Sihtpunkt droon

Kui plaanid kasutada midagi vaid reisi vältel ja ei tee seda tihti, siis tõenäoliselt ei ole mõtet kohu tehnikat  ise välja osta. Photopointi foto- ja videotehnika rent pakub nimelt võimalust tehnikat laenutada – oleme ise seda suurepärast võimalust lugematu arv kordi kasutanud ja alati rahule jäänud.

 


Rivo & Sihtpunkti tööde ning tegemistega saad tutvuda ja ennast kursis hoida nende Instagram’i lehelja sihtpunkt.ee

 

Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

(581)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony a7 IV + 28-70mm Kit
  • 33-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 4K 60p 10-bit Super35 videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 759 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti
2999€3029€
Sony a7 IV kere
  • 33-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 4K 60p 10-bit Super35 videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 759 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti
2799€2819€
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektiiv
  • 70–200 mm klassikaline telesuumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Ülimalt kvaliteetne Sony G Master seeria
  • Integreeritud OSS pildistabilisaatoriga
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
2999€3029€
Sony FE 35mm f/1.8 objektiiv
  • 35 mm normaal-fiksobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/1.8 maksimaalse avaga
  • Kiire ning vaikse teravustamismootoriga
  • Ilmastikukindel ja vastupidav disain
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
699€709€
Sony FE 85mm f/1.8 objektiiv
  • 85 mm tele-fiksobjektiiv
  • Valgusjõuline - f/1.8 maksimaalne ava
  • Kvaliteetse Sony optikaga
  • Kompaktne ja kerge konstruktsioon
  • Sony E bajonetiga pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
649€659€
Sony FE 20mm f/1.8 G objektiiv
  • 20 mm ülilainurkobjektiiv
  • Valgusjõuline – f/1.8 maksimaalne ava
  • Perfektne maastiku ja arhitektuuri pildistamiseks
  • Vaikne ning kiire Dual XD teravustamismootor
  • Sony α pool- ja täiskaader hübriidkaameratele
1099€
Manfrotto statiivikomplekt Befree Advanced QPL MKBFRLA4BK-BH
  • Manfrotto Befree Advanced statiiv 494 kuulpeaga
  • 4-osalised alumiiniumist jalad
  • Kandevõime: kuni 8 kg
  • Maksimaalne töökõrgus: 150 cm
  • Uus stabiilne ja kerge QPL lukustusmehhanism
249€
Sony a7 IV + Tamron 17-28mm f/2.8
  • 33-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 4K 60p 10-bit Super35 videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 759 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti
3349€3818€
Sony a7 IV + Tamron 28-200mm f/2.8-5.6
  • 33-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 4K 60p 10-bit Super35 videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 759 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti
3249€3688€
Sony a7 IV + Tamron 28-75mm f/2.8 G2
  • 33-megapiksline täiskaader EXMOR R CMOS sensor
  • 4K 60p 10-bit Super35 videosalvestus
  • Foto sarivõte kuni 10 kaadrit sekundis
  • 759 faasi- & 425 kontrastituvastusega teravustamispunkti
  • 0,5" OLED pildiotsija, 3,68 miljonit pildipunkti
3249€3768€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast